Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Patru secrete pentru a ne stimula stima de sine

 
Patru secrete pentru a ne stimula stima de sine
  • 26 Sep 2022
  • 1023

Dacă ați deveni actorul fericirii voastre? Care sunt punctelor cheie pentru o bună dezvoltare a stimei de sine?


"Vei avea în ochii celorlalți valoarea pe care o ai în proprii tăi ochi", ne amintește o vorbă latină. Stima de sine depinde de ce opinie avem despre noi înșine, fiind hrănită de gândurile, experiențele și toate sentimentele pe care le experimentăm pe tot parcursul vieții. Trebuie reținut că stima de sine influențează respectul pe care îl avem pentru noi înșine și încrederea în abilitățile proprii.

Oamenii cu stima de sine scazută sunt adesea oameni care cred ca nu merită fericirea; ei simt că nu au suficiente abilități sau resurse pentru a fi fericiți. Pe de altă parte, oamenii care au o bună stimă de sine au încredere în resursele lor, sunt capabili să facă, să gândească și să se dezvolte. Acest lucru le permite să creadă că sunt capabili să se confrunte și să interacționeze cu lumea din jurul lor.

1. Trăiți prezentul într-un mod pozitiv
Este inutil să rămânem înrădăcinați în trecut sau să ne concentrăm existența pe un viitor fericit, dacă nu facem nimic pentru a ne bucura de prezent. Greșelile trecutului nu trebuie să ne împiedice să avansăm. De cele mai multe ori, nu este realitatea care ne rănește, ci percepția pe care o avem despre ea.

2. Să te accepți pe tine însuți
Toți avem puncte forte și slăbiciuni, din fericire! Rețineți că orice slăbiciune poate avea o parte pozitivă,  dar totuși trebuie să fie recunoscută și să se știe cum să fie depășită.

3. Recunoașterea realizărilor și a abilităților
Modestia este o calitate, dar prea multă modestie poate deveni și un handicap greu. Evidențierea eșecurilor mai mult decât a succeselor poate contribui la subestimarea abilităților și a realizărilor. Prin urmare, se recomandă stabilirea unor obiective clare și bine definite. Alegerea obiectivelor reale și realizabile oferă un impuls real pentru stima de sine. Aceasta întărește încrederea: "Sunt în stare să ...".

4. Înlocuiți gândurile negative cu cele pozitive
Gândurile negative proiectate asupra sinelui distrug stima de sine. De ce să nu le înlocuim pur și simplu cu gânduri mai sănătoase? Pentru a ne realiza visele și pentru a ne atinge obiectivele, este esențial să lăsăm confortul ce ne face să ne simțim bine, să ne asumăm riscuri și să ne confruntăm cu necunoscutul. Viața este un risc, este făcută din alegeri, decizii, căderi, erori, învățare, schimbări. Dar trebuie să fim primii care credem în noi înșine și să ne oprim din a ne penaliza înainte de a lua măsuri sau de a lua o decizie.

Pentru a-i putea iubi și respecta pe ceilalți, trebuie mai întâi să ne iubim și să ne respectăm pe noi înșine, amintindu-ne că fiecare ființă umană, începând cu noi înșine, este de neprețuit pentru că este unic și de neînlocuit.

 

Traducere: ACC



Sursa:it.aleteia.org