Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Isus și Evanghelia Sa să fie metrul de măsură al vieții noastre

 
Isus și Evanghelia Sa să fie metrul de măsură al vieții noastre
  • 21 Aug 2022
  • 1152

„Frați și surori, de care parte vrem să stăm? Preferăm drumul ușor, gândindu-ne doar la noi înșine, sau poarta îngustă a Evangheliei, care este o provocare pentru egoismul nostru, dar ne face capabili să acceptăm adevărata viață care vine de la Dumnezeu? De ce parte suntem?”

Aceste întrebări, care se referă la preferința pentru viața deplină și veșnică s-au aflat în centrul alocuțiunii care a însoțit rugăciunea antifonului marian „Angelus”, de duminică, din Piața San Pietro.

Pontiful s-a inspirat din Evanghelia liturgiei duminicii a 21-a de peste an, după sfântul Luca, capitolul 13, în care se relatează despre răspunsul dat de Isus, în drumul către Ierusalim, cuiva care l-a întrebat: „Doamne, sunt puțini cei mântuiți?”. Răspunsul lui Isus este: „Străduiţi-vă să intraţi pe poarta cea strâmtă, căci vă spun, mulţi vor căuta să intre şi nu vor putea!”

„Poarta cea strâmtă” – a explicat pontiful –  „este o imagine care ar putea să ne sperie, ca și cum mântuirea ar fi destinată doar câtorva aleși sau celor perfecți. Dar acest lucru contrazice ceea ce Isus a învățat în multe ocazii; de fapt, puțin mai departe, El spune: ‚Vor veni de la răsărit şi de la apus, de la miazănoapte şi de la miazăzi şi vor fi aşezaţi la masă în împărăţia lui Dumnezeu’ (v.29)”. Așadar, această poartă este strâmtă, dar este deschisă pentru toți! Nu uitați acest lucru. Poarta este deschisă tuturor!”

Pentru o mai bună înțelegere, pontiful ne-a sugerat să ne întrebăm care este semnificația porții strâmte, spunând că Isus se inspiră din viața de la acea vreme când, la lăsarea serii, porțile cetății erau închise și doar una, mai mică și mai îngustă, rămânea deschisă și, pentru a se întoarce acasă, nu se putea trece decât prin acea poartă.

Papa Francisc a făcut trimitere și la un alt verset, din Evanghelia după Ioan, capitolul 10, care conține afirmația lui Isus: „Eu sunt poarta, Dacă cineva intră prin mine va fi mântuit.” Isus – a explicat pontiful – „vrea să ne spună că pentru a intra în viața lui Dumnezeu, în mântuire, trebuie să treci prin El, nu prin altcineva, ci prin El; să-L primești pe El și Cuvântul Său. Așa cum pentru a intra în cetate trebuia să te „măsori” cu singura poartă îngustă rămasă deschisă, tot așa și viața creștinului este o viață „pe măsura lui Cristos”, întemeiată și modelată pe El. Înseamnă că măsura este Isus și Evanghelia Sa: nu ceea ce credem noi, ci ceea ce ne spune El. Și astfel, poarta (mântuirii) este strâmtă, nu pentru că ar fi destinată celor puțini, ci pentru că a fi al lui Isus înseamnă a-l urma, angajându-ți viața în iubire, în slujire și în dăruire, așa cum a făcut El, care a trecut prin poarta strâmtă a crucii”.

„Intrarea în proiectul de viață pe care Dumnezeu ni-l propune ne cere să restrângem spațiul egoismului, să reducem prezumția de autosuficiență, să coborâm nivelul înalt al orgoliului și al aroganței, să depășim lenea pentru a traversa riscul iubirii, chiar și atunci când aceasta implică crucea” – a mai spus papa Francisc în alocuțiunea care a însoțit rugăciunea antifonului marian „Angelus”, din Piața San Pietro, invocând mijlocirea Maicii Domnului, „care l-a urmat pe Isus până la cruce”,  pentru a ne ajuta să-l luăm pe Isus ca metru de măsură a vieții noastre, „pentru a intra în viața deplină și veșnică”.

DUPĂ ANGELUS

Apel la dialog deschis și sincer în Nicaragua

După rugăciunea „Angelus”, de duminică, 21 august, Sfântul Părinte a făcut un însuflețit apel legat de situația din Nicaragua. „Urmăresc îndeaproape, cu îngrijorare și tristețe, situația care s-a creat în Nicaragua, implicând persoane și instituții. Aș dori să-mi exprim convingerea și speranța că, printr-un dialog deschis și sincer, se pot găsi în continuare bazele unei coexistențe respectuoase și pașnice. Să-i cerem Domnului, prin mijlocirea Preacuratei, să inspire în inimile tuturor o astfel de voință concretă” – a spus papa Francisc.

Apropiere și rugăciune pentru dragul popor ucrainean

De asemenea, pontiful ne-a îndemnat „să perseverăm în apropiere și rugăciune pentru dragul popor ucrainean, care se confruntă cu o cruzime imensă”.



Sursa:vaticannews.va.ro