Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 7
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

FOTO/VIDEO: Noapte de rugăciune cu ocazia Pelerinajului eparhial greco-catolic la Mănăstirea CMD din Cluj-Napoca

 
FOTO/VIDEO: Noapte de rugăciune cu ocazia Pelerinajului eparhial greco-catolic la Mănăstirea CMD din Cluj-Napoca
  • 15 Aug 2022
  • 1440

Noapte de rugăciune cu ocazia Pelerinajului eparhial greco-catolic, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj

Sute de pelerini au răspuns invitației Preasfințitului Claudiu, Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, ca, în seara de 14 august 2022, să vină la Mănăstirea Maicii Domnului, Sanctuar arhiepiscopal major, din cartierul Gheorgheni, Cluj-Napoca, pentru a lua parte la programul Pelerinajului eparhial cu ocazia măritei sărbători a Adormirii Maicii Domnului. În curtea frumoasei mănăstiri, în jurul altarului special amplasat pentru acest pelerinaj, s-au unit în rugăciune cu Surorile Congregației Maicii Domnului (CMD) – Congregație de viață consacrată înființată în urmă cu peste 100 de ani în Biserica Română Unită –, zeci de preoți, surori ale Ordinului Sfântului Vasile cel Mare, membre ale Reuniunii Mariane, credincioși din diferite asociații eparhiale, tineri din ASTRU Cluj, din Misiunea pentru studenți Lux Mundi și Cercetașii Munților, copii de la Casa de timp familial „Sfânta Maria” a surorilor CMD, persoane vârstnice, credincioși din parohii ale Eparhiei de Cluj-Gherla.

Pr. Cristian David, rector al Sanctuarului, împreună cu pr. Daniel Avram, preot al Curiei eparhiale, au condus prima parte a programului, constând în Slujba Vecerniei urmată de Paraclisul Maicii Domnului. Preasfinția Sa Claudiu a prezidat, de la ora 20, rugăciunea Sfântului Maslu – „taină de mângâiere și de alinare” pe care a oficiat-o împreună cu un sobor de preoți, între care pr. Cristian-Arinel Sabău, protopop de Cluj, și pr. Traian Radu Coste-Deak, vicar judecătoresc. Înainte de a începe puternica rugăciune tămăduitoare a Bisericii, Ierarhul a mulțumit credincioșilor pentru efortul făcut, de a se afla în această zi „în Sanctuarul Maicii Sfinte”, unde au adus rugăciunea lor – „cel mai frumos dar la aniversarea Nașterii Maicii Sfinte la Cer, a Adormirii Maicii Domnului sau a ridicării ei cu trupul și cu sufletul la Cer”. Totodată, a mulțumit posturilor Maria TV și Radio Maria pentru că au transmis în direct programul de rugăciune și au făcut posibilă comuniunea și cu cei care nu au putut să fie prezenți fizic.

Pentru că, în prima sa parte, rugăciunea a fost secondată de tunete și fulgere ce brăzdau cerul fără însă a perturba buna desfășurare a pelerinajului, a spus: „Vreau să îi mulțumesc Bunului Dumnezeu și Maicii Sfinte că ne-au ferit de vânturi, de ploaie, de furtună în această seară. Să îi cerem să ne ferească mai ales de furtunile care se abat asupra noastră într-o viață de om.” A îndemnat: „Să căutăm ajutorul lui Dumnezeu și, în același timp, să primim ceea ce se întâmplă în viața noastră știind că nimic, nici o furtună, nici o suferință, nici chiar moartea nu ne poate separa de iubirea lui Dumnezeu”.

Rugăciunea a continuat întreaga noapte, au fost momente cu mare încărcătură spirituală, precum ungerea cu ulei sfințit de către Ierarh a fiecărui credincios, și, mai târziu, după ce tineri din Biroul pentru pastorația tinerilor și a copiilor, împreună cu surorile, au înălțat sufletele celor prezenți spre cer, cu o oră de Adorație Euharistică pe care au ținut-o în taina nopții, în armonie și meditație, s-a făcut „celebrarea luminii”, la care toți pelerinii au primit de la Episcop lumina, simbol al Luminii lui Cristos. În jurul orei 23, în capela Mănăstirii CMD, pr. Cristian David a celebrat Sfânta Liturghie, la masa altarului fiind în jur de 10 preoți concelebranți. A urmat un moment coordonat de Biroul pentru pastorația familiei, cu pr. Călin Sechelea și pr. Cristian Langa, în care s-a făcut Calea Crucii  a Familiilor.

Programul a continuat cu Acatistul Maicii Domnului și apoi toate misterele Sfântului Rozariu au fost recitate de credincioși, între care membre ale Reuniunii Mariane – un grup mare din parohia din cartierul Andrei Mureșanu – cu Monica Culea, președintă. La orele dimineții, rugăciunile „Bucură-te, Marie…” au alternat cu meditații ținute de pr. Anton Crișan, rector la Catedrala „Schimbarea la Față”. În dimineața de 15 august, la ora 7, pr. Anton a făcut rugăciunea de consacrare la Inima Neprihănită a Mariei, care a încheiat prima parte a programului Pelerinajului eparhial. A fost o noapte de adevărată sărbătoare a credinței când, din înalt, Maica Domnului a revărsat peste toți cei prezenți și peste întreaga Biserică roua harurilor și a mângâierilor cerești. A continuat, și prin această a II-a ediție a Pelerinajului eparhial la Mănăstirea Maicii Domnului, o tradiție dintotdeauna a Bisericii, cea a pelerinajelor în cinstea Preasfintei Fecioare Maria la Sanctuarele ce îi sunt dedicate.

În Eparhia de Cluj-Gherla această tradiție s-a consolidat și a luat amploare mai ales prin șirul pelerinajelor, de zeci de mii de pelerini, conduse de Episcopul Iuliu Hossu, fericit martir, la Mănăstirea Nicula. De la an la an mulțimi tot mai mari de credincioși venind pe jos, chiar de la mari depărtări, de Sfântă Mărie Mare se adunau în jurul bisericii de zid a mănăstirii. Cum o atestă presa vremii, ei își aduceau bucuriile și durerile la Maica Sfântă de la Nicula, petreceau zile în smerită rugăciune, plecau apoi întăriți sufletește și încurajați, purtând în cugete cuvintele de credință ale Arhiereului Iuliu și în inimi mângâierile celei „pline de dar”, ale Maicii Domnului. A urmat, în 1948, arestarea Arhiereului și confiscarea Mănăstirii Nicula de către regimul comunist. După 1989, deși Mănăstirea Nicula a rămas închisă pentru celebrări greco-catolice, Ierarhii greco-catolici au păstrat frumosul obicei al pelerinajului în cinstea Adormirii Maicii Domnului. Înalt Preasfințitul George Guțiu, Arhiepiscop ad personam, și apoi Preasfințitul Florentin, de vie amintire, au chemat credincioșii la Nicula în sat, la biserica parohială, dar pe căile bătătorite de pașii înaintașilor în credință.

După ce Mănăstirea consacrată Maicii Domnului din Cluj-Napoca a fost ridicată, de către Preafericirea Sa Lucian Cardinal Mureșan, Arhiepiscopul Major al BRU, la rangul de Sanctuar arhiepiscopal major, cu posibilitatea dobândirii aici a indulgenței plenare, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, a invitat preoții, persoanele consacrate și credincioșii să se unească în rugăciune la acest Sanctuar marian, rod al jertfei și rugăciunii generațiilor de martiri și mărturisitori. În noaptea de rugăciune a Pelerinajului eparhial ediția 2022, Preasfinția Sa Claudiu a spus: „Isus și Maica Sfântă sunt astăzi, aici, cu noi, și sunt în fiecare clipă din viața noastră, mai ales atunci când noi le cerem acest lucru. Asigurăm întreaga Biserică de rugăciunea noastră și de comuniunea spirituală.”

 



Sursa:eparhiaclujgherla.ro