Aș vrea să vă îndemn să transformăm “vechiul continent” într-un “nou continent”. Astfel a evidențiat papa Francisc în Mesajul transmis participanților la Conferința europeană a tinerilor, cu desfășurare la Praga, în Republica Cehă, în zilele de 11 și 12 iulie a.c..
Punând în lumină aspectele pozitive și dătătoare de speranță ale generației tinere – atenția față de problemele lumii, o mai scăzută ideologizare, obișnuința de a studia în alte țări europene, deschiderea față de experiențele de voluntariat, sensibilitatea față de problemele de mediu – pontiful a subliniat misiunea importantă avută de tinerii europeni, spunând: „Dacă în trecut, înaintașii voștri au plecat pe alte continente – nu întotdeauna din interese nobile – acum depinde de voi să prezentați lumii o nouă față a Europei”.
Oprindu-se asupra originii numelui „Europa”, Sfântul Părinte amintește că nu există încă explicații certe. „Printre diferitele ipoteze” – a continuat – „una este deosebit de sugestivă: ea revine la expresia ‚eurús op’, adică ‚ochi mare’, ‚privire largă’, evocând capacitatea de a privi dincolo. Europa, o figură mitologică care i-a făcut pe zei să se îndrăgostească de ea, era numită ‚fecioara cu ochii mari’. Astfel mă gândesc și la voi, tineri europeni, ca la niște persoane cu o privire largă și deschisă, în măsură să privească dincolo.”
În Mesajul adresat participanților la Conferința europeană a tinerilor, de la Praga, Sfântul Părinte a amintit de Pactul global pentru educație, despre „alianța dintre educatori din întreaga lume pentru a educa tinerele generații în spiritul fraternității”. „Văzând, totuși, cum această lume este condusă de adulți și bătrâni, se pare că, poate, ar trebui să fiți voi cei care să-i educați pe adulți în spiritul fraternității și al coexistenței pașnice!” – scrie papa Francisc în Mesaj.
Pontiful le amintește tinerilor că „unul dintre primele angajamente ale Pactului educațional este acela de a asculta copiii, adolescenții și tinerii. De aceea, dragi tineri, faceți-vă auzite vocile! Dacă nu vă ascultă, strigați și mai tare, faceți gălăgie, aveți tot dreptul să vă spuneți părerea în ceea ce privește viitorul vostru”. „Vă încurajez” – a continuat – „să fiți întreprinzători, creativi și critici”, reliefând importanța de a fi deschiși primirii celuilalt, incluziunii, fraternității.
„Să nu uităm” – a spus – „că, în trecut, milioane de europeni au fost nevoiți să emigreze pe alte continente în căutarea unui viitor. Și eu sunt fiul unor italieni care au emigrat în Argentina”.
Amintind că obiectivul principal al Pactului educațional este „de a educa pe toată lumea la o viață mai fraternă, bazată nu pe competitivitate, ci pe solidaritate”, papa Francisc i-a îndemnat pe tineri ca aspirația lor să nu fie cea a intrării în medii educaționale de elită, unde pot pătrunde doar cei cu mulți bani (...)”. Mai degrabă – a continuat pontiful – „ar trebui apreciate acele realități care îmbină calitatea educației cu serviciul pentru ceilalți, știind că scopul educației este creșterea persoanei orientată spre binele comun. Aceste experiențe de solidaritate sunt cele care vor schimba lumea, nu experiențele "exclusive" din școlile de elită. Excelență da, dar pentru toți, nu doar pentru unii.”
“Vă sugerez” – mai scrie pontiful în Mesaj – „să citiți enciclica „Fratelli tutti” (3 octombrie 2020) și Documentul privind fraternitatea umană (4 februarie 2019) semnat împreună cu Marele Iman al moscheii Al-Azhar. Știu că multe universități și școli musulmane studiază aceste texte cu interes, de aceea sper că vă vor entuziasma și pe voi. Așadar, educația nu doar pentru cunoașterea de sine, ci și pentru a-l cunoaște pe celălalt”.