Vizita la Blaj a Cardinalului Leonardo Sandri, Prefect al Congregației pentru Bisericile Orientale, cu ocazia aniversării a trei ani de la vizita apostolică a Sfântului Părinte Papa Francisc, din 2 iunie 2019, a continuat, duminică, cu celebrarea Sărbătorii Fericiților Episcopi Martiri Greco-Catolici Români, marcată în acest an în data de 5 iunie. Înaltul Prelat a concelebrat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală Majoră, alături de Preafericirea Sa Cardinal Lucian, Întâistătătorul Bisericii Române Unite, împreună cu Episcopii Greco-Catolici din România. La ceremonia din Catedrala Blajului au participat Excelența Sa Miguel Maury Buendia, Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Subsecretarul Congregației pentru Bisericile Orientale, don Flavio Pace, preoți, persoane consacrate, reprezentanți ai autorităților naționale, județene și locale, un număr mare de credincioși și șaisprezece copii care au primit Prima Împărtășanie Solemnă.
În cuvântul de învățătură la Evanghelia zilei (Duminica a VII-a după Paști), a Rugăciunii lui Isus pentru unitate, Cardinalul Leonardo Sandri a subliniat faptul că diferențele temporale dintre cele două calendare, gregorian și iulian (n.r. credincioșii romano-catolici au sărbătorit Rusaliile, în timp ce greco-catolicii au avut în urmă cu trei zile Înălțarea Domnului), sunt depășite, în acest an, de un război, cel din Ucraina, care nu pare să se mai termine. Prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale a mulțumit poporului român pentru ajutorul oferit refugiaților ucraineni și le-a transmis celor prezenți gândul plin de recunoștință și binecuvântarea apostolică a Papei Francisc.
„Ne aflăm în acel spațiu de timp dintre miezul zilei și ceasul al treilea din Vinerea Mare, în care un întuneric dens învăluie popoarele, dar mai ales inimile celor care nu văd și nu vor să audă chemarea pentru pace și acel strigăt: 'să nu mai fie niciodată război'. Tocmai în cea de-a o suta zi de la izbucnirea conflictului din Ucraina, am dorit să aduc mângâiere, în numele Sfântului Părinte, acestui popor, trecând granița care o desparte de România și întâlnindu-mă la Sighet cu refugiații și cu cei care îi îngrijesc. Mulțumesc, așadar, poporului român și vouă, pentru că fiind conștienți de suferința și de răul pe care istoria umană le poate dezlănțui, v-ați făcut apropiați și primitori, frați și surori autentici ai aproapelui vostru, precum bunul samarinean din Evanghelie.
Așa cum le-am spus zilele trecute refugiaților ucraineni din Sighet, trebuie să fim siguri că nici o furtună umană nu are puterea de a întuneca pentru totdeauna soarele speranței în Dumnezeu. De aceea, cu toții împreună, prin mijlocirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, Maria Preacurata, a celor șapte Episcopi Fericiți și a tuturor sfinților, îi cerem Domnului să fim și să rămânem în viața noastră personală și comunitară, martiri - adică martori ai Învierii lui Isus - și pelerini plini de speranță pe drumurile istoriei.”
În cuvântul de mulțumire, Preafericitul Părinte Cardinal Lucian i-a invitat pe cei prezenți să-și construiască viața conform valorilor promovate de Fericiții Episcopi Martiri Greco-Catolici, amintind, ca exemplu, figura Cardinalul Alexandru Todea. Totodată, Întâistătătorul Bisericii Române Unite și-a exprimat recunoștința față de Sfântul Părinte Papa Francisc și i-a mulțumit Cardinalului Sandri pentru prezența la Blaj.
„Fericiții Episcopi martiri ne îndeamnă să ne construim viața pe temelia puternică a credinței, pe libertatea conștiinței și pe valorile morale, prin dăruire însuflețită de iubire și înnobilată prin spiritul de sacrificiu. Model pilduitor este și Eminența Sa Cardinalul Alexandru Todea, de la a cărui naștere se împlinesc astăzi 110 ani și care își așteaptă învierea aici, în Catedrala Preasfintei Treimi. Ilustrul ierarh și mărturisitor al credinței în perioada prigoanei comuniste ne învață să avem încredere deplină în Dumnezeu și să trăim clipele existenței noastre în orizontul veșniciei, chiar și atunci când istoria pare să înregistreze prezența zdrobitoare și sufocantă a întunericului.
Îl însoțim cu cea mai profundă recunoștință pe Sfântul Părinte, în comuniune spirituală și în rugăciune, mulțumindu-i mai ales pentru faptul că ne-a reînsuflețit curajul de a privi spre viitor și de a visa o lume pe măsura demnității umane. Îndemnându-ne să fim 'mărturisitori ai libertății și ai milostivirii, făcând să prevaleze fraternitatea și dialogul asupra diviziunilor', Papa Francisc ne ajută să înțelegem că implicarea responsabilă în Biserică și în societate pretinde să mergem efectiv împreună, să nu lăsăm pe nimeni în urmă, să fim aproape de toți cei marginalizați sau aflați în suferință, îndeosebi în momentele de grea încercare prin care trece poporul ucrainean, căruia i-ați transmis mângâierea și binecuvântarea Sfântului Părinte, prin vizita efectuată la Sighetu Marmației zilele trecute”.
Tot în cadrul Sfintei Liturghii din Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime”, șaisprezece copii au primit Prima Împărtășanie Solemnă. Fiecare copil a primit câte o binecuvântare apostolică nominală, transmisă, în numele Sfântului Părinte, de Cardinalul Leonardo Sandri, Prefect al Congregației pentru Bisericile Orientale.
Biroul Arhieparhial de Presă
VIDEO: