Adunarea Generală este un eveniment statutar anual, în cadrul căreia, de regulă, sunt discutate, analizate și aprobate rapoartele de activitate pe anul anterior, precum și proiecte ce urmează a fi desfășurate în anul următor.
Anul acesta, Adunarea Generală a avut loc în contextul unui eveniment neașteptat și nedorit – războiul din Ucraina; de aceea, am acordat timp amplu pentru a împărtăși ceea ce organizațiile Caritas au făcut pentru a-i ajuta pe cetățenii ucraineni care și-au găsit refugiu în România până la începutul lunii aprilie.
„Încă din prima zi a războiului, asociațiile Caritas de la graniță au fost pregătite să răspundă nevoilor oamenilor care au fugit din calea războiului. Până în prezent, am pus la dispoziție 470 de locuri de cazare în centrele Caritas, unde am oferit peste 5500 nopți de cazare și 8330 de mese calde, iar peste 200 de persoane au fost ajutate să își continue drumul. Totodată, am fost alături de colegii noștri din Ucraina și de oamenii care au rămas acolo, trimițând 70 de tone de ajutoare alimentare și non-alimentare în Ucraina”, a menționat Thomas Hackl, directorul Programului Național pentru Situații de Urgență, în raportul preliminar al Adunării.
Fideli propriei misiuni, ne-am exprimat fără echivoc sprijinul pentru Ucraina și dorința de a continua să îi ajutăm pe colegii noștri din țara vecină.
„Situațiile de criză ne arată cât de utili suntem […] și cât de necesar este să împărtășim caritatea, această tandrețe indispensabilă, de care au nevoie cei aflați în suferință”, a afirmat ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București.
După valurile de refugiați din primele săptămâni ale războiului și o încetinire a fluxului de refugiați, am găsit răgazul necesar de a ne concentra pe ceea ce organizațiile Caritas se angajează să ofere pe termen mediu și lung pentru oaspeții ucrainieni care au rămas în România, precum și pentru cei care vor mai sosi.
„În centrele Caritas găzduim oaspeți din Ucraina, nu refugiați”, a subliniat Marius Cocut-Forminte, Director Caritas București.
Înalții prelați și colegii din organizațiile locale au discutat punctual cum îi vom ajuta să se integreze în societatea românească pe termen mediu și lung: prin acordare de servicii sociale, consiliere juridică, consiliere psihologică și suport psiho-afectiv, cursuri de limba română, programe educaționale pentru copii, consiliere și facilitare pentru obținerea unui loc de muncă, grupuri de suport și facilitarea accesului la servicii medicale. Pentru toți aceștia, Caritas va continua să asigure găzduire și hrană. Pentru cei ce doresc să plece spre alte țări, împreună cu colegii noștri din organizațiile Caritas din Europa, le vom oferi sprijin logistic pentru continuarea călătoriei.
„Asociațiile Caritas nu sunt simple ONG-uri, ele sunt mai mult, sunt parte integrantă a diecezei, a comunității, astfel putem să-i primim pe vecinii noștri din Ucraina ca pe niște oaspeți”, a subliniat PS Jenő Schönberger, Episcop de Satu-Mare.
„Vă mulțumesc pentru munca pe care o depuneți pentru Biserica noastră. Situația din Ucraina ne arată cât de important este să trăim caritatea în fiecare zi”, a afirmat PS Claudiu Lucian Pop, Episcop de Cluj-Gherla.