Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Papa Francisc s-a rugat în Grota Sf. Apostol Pavel din Malta

 
Papa Francisc s-a rugat în Grota Sf. Apostol Pavel din Malta
  • 04 Apr 2022
  • 1683

În cea de-a doua și ultima zi a călătoriei sale apostolice în Malta, papa Francisc a mers în pelerinaj la Grota Sfântului apostol Pavel, din orășelul Rabat, lângă Medina. Cu câteva zeci de minute înainte de Sfânta Liturghie duminicală, papa a făcut o rugăciune în privat și a aprins o candelă în Grota care păstrează memoria trecerii pe această insulă a Apostolului Neamurilor. Succesiv, a mers în bazilica adiacentă pentru o rugăciune publică și pentru a saluta și binecuvânta mai mulți bolnavi – unii în recuperare după dependența de droguri, alții bolnavi din parohii și câțiva oameni fără adăpost - asistați de voluntarii asociației Caritas.

Potrivit tradiției, Grota Sfântului Pavel este locul în care apostolul a ajuns în anul 60 după un naufragiu al navei care îl ducea la Roma ca să fie procesat. Împreună cu el se afla sfântul evanghelist Luca, considerat a fi autorul cărții Faptele Apostolilor în care sunt descrise aceste evenimente (27,21-44; 28,1-11). Sfântul Pavel a rămas în Malta trei luni, timp în care a predicat Evanghelia, a botezat și a vindecat mai mulți bolnavi, el devenind astfel purtătorul credinței în Cristos în rândul maltezilor. Grota Sfântului Pavel a fost vizitată, de asemenea, de Sfântul Ioan Paul al II-lea (27 mai 1990) și, la 1950 de ani de la naufragiul apostolului, de Benedict al XVI-lea (17 aprilie 2010).

”Rugăciunea din Grota Sfântului Pavel”, rostită de papa Francisc cu ocazia pelerinajului său, amintește planul providențial al milostivirii lui Dumnezeu, care a schimbat naufragiul apostolului într-un prilej de vestire a Evangheliei în rândul locuitorilor din Malta, care au oferit celor salvați din mare ”o iubire pentru oameni neobișnuită” (Fapte 28,2). De aici, rugăciunea în care papa spune, printre altele: ”Părinte bun, dăruiește-ne harul unei inimi bune, care să bată din iubire față de frați. Ajută-ne să recunoaștem de departe nevoile celor care se luptă cu valurile mării, aruncați pe stâncile unui țărm necunoscut. Compătimirea noastră să nu se reducă la cuvinte goale, ci să aprindă focul ospitalității, care te face să uiți de vremea rea, încălzește inimile și le unește: vatră a casei clădite pe stâncă, a unicei familii a fiilor tăi, surori și frați ai tuturor oamenilor”. La finalul vizitei efectuată în bazilica de lângă Grotă, papa a cerut în rugăciune ca Dumnezeu, a cărui îndurare este fără margini, să mărească credința poporului pentru ca toți să înțeleagă cu înțelepciune iubirea care i-a creat, sângele care i-a răscumpărat și Spiritul Sfânt care i-a renăscut.

În cartea de onoare a Grotei Sfântului Pavel, papa Francisc a lăsat scrise aceste cuvinte: ”În acest loc sacru, care amintește de Sfântul Pavel, apostolul neamurilor și părintele în credință al acestui popor, îi mulțumesc Domnului și îl rog ca să dăruiască mereu maltezilor Spiritul consolării și înflăcărarea vestirii”.

Din agenda de duminică a călătoriei apostolice în Malta, amintim, de asemenea, Sfânta Liturghie și rugăciunea ”Îngerul Domnului”, iar în cursul după-amiezii, Întâlnirea cu Migranții la centrul ”Ioan al XXIII-lea”.



Sursa:vaticannews.va.ro