Cea mai sudică țară din Europa se pregătește să primească vizita celui de-al treilea pontif. După sfântul Ioan Paul al II-lea, care a vizitat Republica Malta de două ori, în 1990 și în 2001, și Benedict al XVI-lea, care a fost în călătorie apostolică în Malta, în 2010, papa Francisc va vizita arhipelagul din Marea Mediterană pe 2 și 3 aprilie a.c..
Apropiata călătorie apostolică a fost intens dorită de Sfântul Părinte. Anunțată pentru luna mai 2020, vizita a fost amânată din cauza pandemiei. Acum, evenimentul este, în mod inevitabil, marcat de războiul din Ucraina și de fluxul neîncetat de persoane care fug de bombardamente.
La izvorul vestirii Evangheliei
O „țară luminoasă”. Astfel a descris pontiful Malta, la audiența generală de miercuri, 30 martie, o țară angajată în prezent, mai mult ca oricând, să „primească numeroși frați și surori în căutare de refugiu”.
Tema ospitalității este, de asemenea, simbolizată de logo-ul călătoriei, care înfățișează mâini întinse spre ceilalți, mâini care ies din barca în care sfântul Paul, aflat în drum spre Roma, a naufragiat pe insulă, acum mai bine de două mii de ani.
Călătoria apostolică în Malta este „o ocazie de a merge la izvorul vestirii Evangheliei” și, pentru Sfântul Părinte, este și un prilej „de a cunoaște personal o comunitate creștină cu o istorie milenară și plină de viață”. Comunitatea numără 408.000 de membri botezați, 85% din totalul de 478.000 de locuitori din arhipelagul Malta, Gozo și alte insule mai mici.
Programul zilei de sâmbătă, 2 aprilie
Papa Francisc va ateriza pe aeroportul internațional din Malta sâmbătă, 2 aprilie, în jurul orei 10.00. După ceremonia de bun venit, pontiful se va deplasa la Palatul Marelui Maestru, din Valletta. În edificiul care a fost cândva sediul Marilor Maeștri ai Cavalerilor Sfântului Ioan – care au construit clădirea în 1571 – papa Francisc se va întâlni cu președintele Republicii Malta, George William Vella și, succesiv, va avea o întrevedere cu prim-ministrul țării, Robert Abela, care tocmai a fost reales în fruntea guvernului țării.
Discursul pe care îl va rosti în Sala Mare a Consiliului, în fața autorităților malteze și a corpului diplomatic, va încheia prima parte a zile. După o oprire la Nunțiatura Apostolică, prima zi a călătoriei apostolice va continua cu o vizită la sanctuarul marian de la Ta' Pinu de pe „insula soră” Gozo. În marea piață din fața sanctuarului, cel mai important loc de pelerinaj din Malta, papa Francisc va prezida o întâlnire de rugăciune cu credincioșii, împreună cu cardinalul maltez Mario Grech, secretarul general al Sinodului Episcopilor, care face parte din suita papală, monseniorul Charles Scicluna, arhiepiscop de Malta, și monseniorul Anton Teuma, episcop de Gozo.
Duminică vizită la Peștera Sfântului Paul și Sfânta Liturghie la Floriana
În dimineața zilei de duminică, 3 aprilie, papa Francisc va avea o întâlnire cu membrii Societății lui Isus, din Malta. Succesiv, în jurul orei 8.30, va merge la Peștera Sfântul Paul, din Rabat, locul unde, potrivit tradiției, apostolul neamurilor a debarcat după ce a naufragiat, în anul 60 d.Hr. – eveniment decisiv pentru creștinarea insulei.
Locul (Peștera Sfântului Paul) a fost deja vizitat de sfântul Ioan Paul al II-lea, în 1990, și de Benedict al XVI-lea, în 2010, cu ocazia celei de-a 1950-a aniversări a naufragiului sfântului Paul pe plajele Maltei.
După ce va aprinde o lampă votivă, papa Francisc va rosti o rugăciune către sfântul Paul și îi va saluta pe cei 14 lideri religioși prezenți. De asemenea, pontiful îi va saluta pe bolnavii asistați de Caritas-ul local.
Piaţa Hambarelor din Floriana, piaţa cea mai mare din Insulă, unde se află şi biserica Sfântul Publiu (primul convertit de sfântul Paul şi constituit de el episcop de Malta, martirizat apoi la Atena) va fi locul celebrării Sfintei Liturghii, duminică, 3 aprilie, celebrare prezidată de papa Francisc și urmată de rugăciunea antifonului marian “Angelus”.
Bun venit la "Laboratorul Păcii"
“Ei ne arătau o deosebită omenie” este motto-ul acestei a 36-a călătorii apostolice a papei Francisc, care se va încheia duminică, în jurul orei 18.15 cu o vizită la Centrul pentru migranți „Laboratorul Păcii Ioan al XXIII-lea”, din Hal Far, care găzduiește persoane din Somalia, Eritreea și Sudan care s-au îmbarcat în Libia pentru a traversa Marea Mediterană. Un loc în care se desfășoară o intensă activitate educațională în domeniul drepturilor omului, al justiției, al solidarității și al asistenței medicale. Aproximativ 200 de migranți se vor întâlni cu papa Francisc în teatrul în aer liber al structurii. Ceremonia de rămas bun, de la aeroport, este programată să aibă loc la ora 18.15, iar întoarcerea la Roma este prevăzută pentru ora locală 19.40.