Într-un interviu pentru cotidianul „L'Osservatore Romano”, realizat de Nicola Gori, cardinalul Cantalamessa ilustrează tema euharistică aleasă pentru predicile din Postul Mare.
În scrisoare, cardinalul Jean-Claude Hollerich imploră, în mod clar, „în spiritul fraternității”, la adresarea unui „apel urgent, către autoritățile ruse, în vederea încetării imediate a ostilităților împotriva poporului ucrainean și la a da dovadă de bunăvoință în căutarea unei soluții diplomatice la conflict, bazată pe dialog, bun simț și respect față de dreptul internațional, permițând coridoare umanitare sigure și acces nelimitat la asistența umanitară”.
“Mii de oameni, atât soldați, cât și civili, și-au pierdut deja viața, iar peste un milion de oameni au fost strămutați sau și-au părăsit patria; majoritatea fiind femei și copii vulnerabili" – scrie președintele Comece, evidențiind că, în fața eforturilor diplomatice “zadarnice”, a atacurilor violente, “nu se poate exclude posibilitatea unui conflict european mai amplu sau chiar global cu consecințe catastrofale”.
“În aceste momente întunecate pentru umanitate, însoțite de sentimente intense de disperare și frică, mulți privesc la Sanctitatea Voastră ca la cineva care ar putea aduce un semn de speranță pentru o soluție pașnică la acest conflict" – se mai spune în scrisoarea adresată de cardinalul Jean-Claude Hollerich patriarhului Kirill, al Moscovei și al Întregii Rusii.
Reamintim că, în 2016, atât papa Francisc cât și patriarhul Kirill au deplâns, într-o declarație comună, conflictul din Ucraina, care a provocat pierderi de vieți omenești, suferință în rândul populației și a generat o gravă criză economică și umanitară. Ambii au făcut apel la “acțiuni menite să construiască pacea și solidaritatea socială”.
Rememorând intensitatea acelor cuvinte și în urma sentimentelor de angoasă, cardinalul Hollerich a amintit cuvintele patriarhului Kirill adresate nunțiului din Federația Rusă: “Biserica poate fi o forță pacificatoare”.
Mai ales în timpul Postului Mare, când ne rugăm “Dumnezeului păcii și nu al războiului”, “să facem tot ce ne stă în putință pentru a contribui la încetarea acestui război fără sens, astfel încât reconcilierea și pacea să poată locui din nou pe continentul european” – se spune în încheierea scrisorii adresată de președintele Comisiei Conferințelor Episcopale din Comunitatea Europeană patriarhului Kirill.