Preasfinția Sa Claudiu la prima cateheză în Postul Paștelui: „suntem cu toții parte a aceleiași familii, suntem toți în aceeași casă”
Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla a deschis, în după-amiaza de 9 martie 2022, seria catehezelor din Postul Paștelui, programate în Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca, în fiecare miercuri și vineri, de la ora 19.15 (după celebrarea, de la ora 18.00, a Liturghiei Darurilor Înaintesfințite). Cuvântul introductiv, structurat pe tema aleasă pentru anul pastoral în curs, „Familia Bisericii, o casă pentru toți”, a fost ocazie de a exprima bogăția spirituală a perioadei Postului Mare, de a reaminti apartenența tuturor la o mare familie, a fiilor lui Dumnezeu. Credincioșii au fost invitați să se regăsească în „Familia Bisericii”, „o casă” destinată tuturor.
Preasfinția Sa Claudiu a spus: „suntem, la fiecare Sfântă Liturghie, în această casă a lui Dumnezeu care ne primește necondiționat: ne primește tot timpul, indiferent cine am fi, indiferent cât de vrednici sau mai puțin vrednici ne-am simți. Este o casă pentru toți. Mai ales pentru cei care nu au o casă în această lume.” Este ceea ce decurge și din semnificația termenului „parohie” (care provine din limba greacă: „paroikos”), ce înseamnă: „o casă pentru cei care nu au casă”, o casă a tuturor. „În primul rând ne gândim la cei săraci, la cei fără adăpost, marginalizați, dar și la noi, cei care nu avem o casă stabilă în această lume și, venind aici, ne dăm seama că locurile, casele noastre sunt de fapt spații vremelnice. Dacă suntem în casa lui Dumnezeu, abandonând siguranța și căldura caselor noastre, este pentru a înțelege că suntem cu toții parte a aceleiași familii, suntem toți în aceeași casă.”
Au fost evidențiate iubirea și darurile lui Dumnezeu pentru om, dar și responsabilitatea fiecăruia de a primi și a folosi aceste daruri în mod creator, după modelul lui Dumnezeu și nu în mod distructiv. În acest timp al Postului Mare credincioșii au fost invitați la alegerea fermă pentru Dumnezeu și pentru convertire, singura cale prin care răul poate fi înfrânt. Pentru că și războiul din Ucraina, care „nu este un război imaginar, ci un război care are loc la mică distanță de noi”, a început de fapt „în sufletele noastre” și este valabil și azi avertismentul Preasfintei Fecioare Maria, dat la Fatima (în 1917), prin copiii vizionari: „dacă nu vă veți converti, un alt război și mai mare va începe”.
Preasfinția Sa Claudiu a încheiat îndemnând: „Dacă dorim să aparținem lumii lui Dumnezeu, să fim dispuși să simțim Crucea în sufletul nostru, fiindcă aceasta este realitatea creștinului atunci când își manifestă credința în Dumnezeu. Sfântul Padre Pio spunea: «Crucea nu este niciodată fără Cristos și Cristos fără Cruce». Știm Cui credem! Știm în Cine ne-am pus speranța! Știm că suntem parte a acestei lumi, dar nu îi aparținem cu adevărat, ci suntem destinați vieții veșnice!”