Papa Francisc participă duminică, 27 februarie 2022, la întâlnirea episcopilor și primarilor din jurul Mării Mediterane, organizată la Florența în zilele 23-27 februarie sub genericul ”Mediterana, frontieră de pace”. Cu această ocazie, pontiful ține un discurs, întâlnește câteva familii de refugiați, celebrează Sfânta Liturghie în bazilica Sfânta Cruce și recită rugăciunea ”Angelus”.
Papa Francisc participă la manifestările întâlnirii internaționale ”Mediterana, frontieră de pace”, organizată de Conferința Episcopală Italiană la Florența în zilele 23-27 februarie. Au fost invitați să participe episcopii și primarii orașelor de pe țărmul Mării Mediterane.
În cadrul vizitei la Florența, ce se desfășoară între orele 8.00 – 12.30, pontiful are o întâlnire cu familiile refugiaților și migranților, celebrează Sfânta Liturghie în bazilica ”Sfânta Cruce” și recită rugăciunea ”Îngerul Domnului”. Se prevede ca la ora 13.30, papa să fie din nou în Cetatea Vaticanului.
La mai bine de jumătate de secol după întâlnirea capitalelor din jurul Mării Mediterane, organizată de ”primarul sfânt” al Florenței, venerabilul Slujitor al lui Dumnezeu Giorgio La Pira, și la șase ani de la vizita prilejuită de cea de-a V-a Adunare națională a Bisericii catolice din Italia, Sfântul Părinte merge, așadar, din nou la Florența, pe 27 februarie 2022. De această dată, motivul vizitei îl reprezintă Întâlnirea episcopilor și a aproximativ o sută de primari provenind din toate țările scăldate de apele Mării Mediterane, din nordul Africii și Orientul Mijlociu, de la Grecia și regiunea Balcanilor, până la Franța și Spania.
Inițiativa acestei Întâlniri a fost luată de Conferința Episcopală Italiană, care intenționează să continue ceea ce a început la Bari în februarie 2020, când omenirea era în pragul unei pandemii ce continuă și astăzi. Întâlnirea de atunci, desfășurată sub genericul ”Mediterana, frontieră de pace”, i-a adunat laolaltă, pentru prima dată în istorie, pe episcopii de diferite confesiuni creștine din țările Mării Mediterane, animați de aceeași voință de a abate zidurile care separă națiunile.
Într-o notă de presă, președintele Conferinței Episcopale Italiene, cardinalul Gualtiero Bassetti, își exprimă ”profunda gratitudine” față de papa Francisc ”pentru noul gest de atenție față de această inițiativă care cuprinde comunitățile bisericești și civile din Marea Mediterană”. Pontiful, remarcă prelatul catolic, nu doar binecuvântează această inițiativă, dar a dat asigurarea participării sale la ultima zi de lucrări a Întâlnirii. La adunarea de la Bari, din 2020, papa Francisc evidenția provocările actuale pentru această regiune: ”A reconstrui legăturile care s-au întrerupt, a reface orașele distruse de violență, a face să înflorească o grădină acolo unde astăzi există ogoare uscate, a insufla speranță celui care a pierdut-o și a-l îndemna pe cel care s-a închis în sine să nu-i fie teamă de fratele său. Și, mai ales, a vedea spațiul care a devenit un adevărat cimitir drept locul unei viitoare învieri pentru întreaga regiune”.
Potrivit programului publicat de Sala de Presă a Sfântului Scaun, vizita papei la Florența începe la ora 8.00, când elicopterul aterizează pe stadionul ”Luigi Ridolfi”. La 8.30, papa merge în Salonul ”Cinquecento” din Palazzo Vecchio, unde se întâlnește cu episcopii și primarii. Iau cuvântul, pentru un salut de întâmpinare, președintele Conferinței Episcopale Italiene, cardinalul Gualtiero Bassetti, primarul Florenței, Dario Nardella, și primarul unei capitale mediteraneene. Papa rostește aici un discurs oficial. Succesiv, în Sala Leon al X-lea, papa salută un grup de primari. La 9.30, în Sala Armelor, papa are o întâlnire cu familiile refugiaților și migranilor, însumând aproximativ 50 de persoane.
La ora 10.30, papa Francisc celebrează Sfânta Liturghie în bazilica ”Sfânta Cruce”, după care, pe esplanada bazilicii, conduce rugăciunea ”Îngerul Domnului”. În jurul orei 12.30, este prevăzută decolarea elicopterului, pe stadionul ”Luigi Ridolfi”, urmând ca papa să ajungă în Cetatea Vaticanului la ora 13.30.
Arhiepiscopul de Florența, cardinalul Giuseppe Betori, a spus despre așteptata vizită a papei că, asemenea regretatului Giorgio La Pira, ”vrem să fim purtători de speranță pentru ca malurile Mediteranei să unească din nou, nu să separe”, cerând în rugăciunile de pregătire a acestei manifestări ”posibilitatea de a contribui la edificarea păcii într-o regiune care continuă să fie marcată și în zilele noastre de războaie, emigrare și inegalități”. La rândul său, primarul Florenței, Dario Nardella, a spus că la evenimentul din februarie ”se va face auzită, din Florența, o voce puternică și clară, provenind dintr-o sută de orașe, de la Istanbul până la Roma și Tunis, pentru a inaugura o nouă eră în marea în care s-au născut cele mai antice civilizații și cele trei comunități religioase abramitice”.
Cetatea Vaticanului – Adrian Dancă