Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Să nu rămânem baricadați în sacristie: papa Francisc, comunității Seminarului Lombard din Roma

 
Să nu rămânem baricadați în sacristie: papa Francisc, comunității Seminarului Lombard din Roma
  • 08 Feb 2022
  • 1279

”Vă rog, să nu rămânem baricadați în sacristie și să nu cultivăm micile grupuri închise în care să ne alintăm între noi și să ne simțim liniștiți. Există o lume care așteaptă Evanghelia” Luni, 7 februarie 2022, papa Francisc a primit în audiență comunitatea Seminarului Pontifical Lombard de la Roma. Papa a cerut viitorilor păstori de suflete să aibă inimi deschise și mâini laborioase pentru a nu se închide în sacristie, ci pentru a duce Evanghelia la oamenii din timpurile noastre.

Sfântul Părinte a primit în audiență comunitatea Seminarului Pontifical Lombard de la Roma. Remarcând că întrevederea are loc la centenarul alegerii papei Pius al XI-lea, unul din primii alumni ai acestui Seminar, papa Francisc a subliniat că rădăcinile care unesc actuala generație cu cele dintâi constituie o sursă de inspirație pentru timpul de față: ”nu pentru a cultiva nostalgiile trecutului și a ne închide la noutatea Spiritului Sfânt, care ne invită să trăim în prezent, ci pentru a descoperi semne profetice pentru slujirea și misiunea voastră, în special pentru slujirea Bisericii și a poporului italian”.

Deschidere ”urbi et orbi”

La scurt timp după alegerea sa ca Succesor al lui Petru, a spus papa Francisc, Pius al XI-lea a decis să nu se mai prezinte romanilor și pelerinilor în interiorul bazilicii Sfântul Petru, ci de la loja exterioară a bazilicii. A vrut ca, în acest fel, prima sa binecuvântare să fie adresată Urbi et Orbi, Cetății Romei și Lumii întregi. ”Acel gest al lui Pius al XI-lea a avut o valoare mai mare decât mii de cuvinte”, a remarcat papa Francisc.
Papa Francisc: ”Prin gestul acesta, el ne amintește că e necesar a se deschide, a dilata orizontul slujirii la dimensiunile lumii pentru a ajunge la toți fiii pe care Dumnezeu dorește să-i îmbrățișeze cu iubirea sa. Vă rog, să nu rămânem baricadați în sacristie și să nu cultivăm micile grupuri închise în care să ne alintăm între noi și să ne simțim liniștiți. Există o lume care așteaptă Evanghelia și Domnul dorește ca păstorii săi să se conformeze Lui, ducând în inima și pe umerii lor așteptările și poverile turmei. Inimi deschise, pline de compasiune, milostive, și mâini laborioase, generoase, care se murdăresc și se rănesc din iubire, precum mâinile lui Isus pe cruce. Slujirea devine în acest fel o binecuvântare a lui Dumnezeu pentru lume”.

Papa a îndemnat alumnii Seminarului Lombard din Roma ca, în anii de studiu și de specializare, ”cunoașterea să nu devină niciodată străină de viață și de istorie. Nu servește Evanghelia o Biserică ce are multe lucruri de spus, dar cuvintele ei sunt lipsite de ungere și nu ating trupul concret al oamenilor. Pentru a avea cuvinte de viață e necesar a îndoi știința în fața Spiritului Sfânt prin rugăciune și apoi a locui în situațiile concrete ale Bisericii și ale lumii. E necesară mărturia vieții: fiți preoți înflăcărați de dorința de a duce Evanghelia pe drumurile lumii, în cartiere și în case, mai ales în locurile mai sărace și uitate”.

”Eu ce pot să-i ofer Domnului?”

Un alt izvor de inspirație din magisteriul papei Pius al XI-lea evidențiat de papa Francisc în fața alumnilor Seminarului Lombard din Roma este prima omilie solemnă a acelui papă. Vorbind despre misiuni, el a invitat pe fiecare să-și pună o întrebare: ”Ce anume pot să-i ofer eu Domnului?” (Omilie la 300 de ani de la întemeierea Congregației De Propaganda Fide, 4 iunie 1922). Această întrebare, a remarcat papa Francisc, ”nu se învârte în jurul vostru, al dorinței de a avea cutare catedră, cutare parohie sau vreun loc în curie. Nu, este o întrebare care cere să deschidem inima la disponibilitate și la slujire”.
Papa Francisc: ”Să ne întrebăm Eu ce pot să ofer? la începutul fiecărei zile. Deseori, chiar și aici în Italia, discursurile bisericești se reduc la unele sterile dialectici interne între cine este inovator și cine este conservator, între cine îl preferă pe cutare politician și care pe celălalt, dar se uită de lucrul central: a fi Biserică pentru a trăi și a răspândi Evanghelia. Să nu ne îngrijorăm pentru micile grădini din jurul casei, este o lume întreagă însetată de Cristos. Fiți păstori ai turmei, nu oameni care piaptănă pe cele mai fine”.

Profeți ai celor fără voce

În continuarea discursului său, papa Francisc a arătat în enciclicele sociale promulgate de papa Pius al XI-lea un important motiv de inspirație pentru viitorii păstori de suflete. Pontiful a citat, în acest sens, un paragraf din ”Quadragesimo anno” (nr. 105-16), în care predecesorul său scria: ”Ceea ce îți sare în ochi este faptul că în timpurile noastre nu există doar o concentrare a bogăției, ci acumularea unei puteri enorme, a unei stăpâniri despotice a economiei în mâna a câtorva oameni. [...] Această putere devine mai mult ca oricând despotică în cei care, ținând în mână banul, se comportă ca stăpâni; ei sunt, de aceea, într-un anume fel, distribuitorii sângelui însuși din care trăiește organismul economic și au în mână, pentru a spune astfel, sufletul economiei”. ”Cât de adevărate și cât de tragice sunt toate acestea acum”, a evidențiat papa Francisc, ”în timp ce distanța dintre puținii bogații și mulții săraci este din ce în ce mai mare. În acest context de inegalități, pe care pandemia l-a amplificat, veți ajunge să trăiți și să lucrați ca preoți ai Conciliului Vatican II, ca semne și instrumente ale comuniunii oamenilor cu Dumnezeu și între ei (cf. Lumen gentium, 1). Fiți, de aceea, țesători de comuniune, oameni care reduc la zero inegalitățile, păstori atenți la semnele de suferință a poporului. Chiar prin cunoștințele pe care le dobândiți acum, fiți competenți și curajoși în a rosti cuvinte profetice în numele celor care nu au voce!”.
Papa Francisc: ”Mari îndatoriri vă așteaptă. Pentru a le îndeplini, vă invit să-i cereți lui Dumnezeu să visați frumusețea Bisericii: să visați Biserica italiană de mâine mai fidelă spiritului Evangheliei, mai liberă, fraternă și plină de bucurie în a da mărturie pentru Isus, însuflețită de ardoarea de a ajunge la cel care nu l-a cunoscut pe Dumnezeul a toată consolarea (2 Corinteni 1,3). O Biserică ce să cultive o comuniune mai puternică decât orice deosebire și să fie mai pasionată de cei săraci, în care Isus este prezent. Sfântul Ambrozie și Sfântul Carol să vă însoțească, iar [Fecioara Maria] Salus Populi Romani să vă ocrotească! Eu vă binecuvântez, iar voi, vă rog, rugați-vă pentru mine! Vă mulțumesc!”.

 

 



Sursa:vaticannews.va.ro