Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 5
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Predicile să nu adoarmă sufletele, ci să le trezească: papa Francisc, la ”Angelus”

 
Predicile să nu adoarmă sufletele, ci să le trezească: papa Francisc, la ”Angelus”
  • 24 Ian 2022
  • 1573

”Acele cuvinte sunt făcute anume pentru noi: să luăm în mână zi de zi Evanghelia, să o purtăm în buzunar sau în geantă”: a spus papa Francisc în alocuțiunea de la rugăciunea ”Îngerul Domnului” de duminică, 23 ianuarie 2022, dedicată Cuvântului lui Dumnezeu. La finalul rugăciunii, papa a propus ca miercuri, 26 ianuarie a.c., să fie o Zi de Rugăciune pentru Pace în Ucraina.

”Chiar multe omilii, o spun cu respect și cu durere, sunt abstracte și în loc să trezească sufletul, îl adorm”. În alocuțiunea de la rugăciunea ”Îngerul Domnului”, recitată duminică, 23 ianuarie 2022, împreună cu romanii și pelerinii prezenți la amiază în Piața San Pietro, papa Francisc a vorbit despre Evanghelia duminicii și ”prima predică” a lui Isus în sinagoga din Nazaret (Luca 4,14-21). La saluturile finale, papa a menționat beatificarea, sâmbătă, în El Salvador, a patru martiri, și a propus ca, pe fondul îngrijorării pentru situația din Ucraina, ziua de miercuri, 26 ianuarie a.c., să fie o Zi de Rugăciune pentru Pace.

Prima ”predică” a lui Isus

Evanghelia Sfintei Liturghii a duminicii, a spus papa în alocuțiunea sa, vedem că Isus inaugurează predicarea sa: ”este prima predică a lui Isus”. Merge Nazaret, unde a crescut, și participă la rugăciune în sinagogă. Se ridică să citească și, în sulul cu textul profetului Isaia, găsește pericopa referitoare la Mesia care proclamă un mesaj de consolare și eliberare pentru cei săraci și asupriți (Isaia 61,1-2). Când a terminat lectura textului biblic, evanghelistul spune că ochii tuturor din sinagogă erau ațintiți asupra lui (Lc 4,20), iar Isus începe spunând: ”Astăzi s-a împlinit Scriptura aceasta” (v. 21). Este vorba de un ”astăzi” care, pe buzele Domnului, traversează toate timpurile epocă și rămâne mereu valabil.
Papa Francisc: ”Cuvântul lui Dumnezeu este întotdeauna un astăzi. Începe un astăzi: când citești Cuvântul lui Dumnezeu, în sufletul tău începe un astăzi, dacă îl înțelegi bine. Astăzi! Profeția lui Isaia datează de secole, dar Isus, ”prin puterea Spiritului” (v. 14), o face actuală și, mai ales, o duce la împlinire și arată modul de a primi Cuvântul lui Dumnezeu: astăzi. Nu ca pe o poveste antică, nu, dar astăzi. Astăzi vorbește inimii tale”.

Predicile generice nu ating sufletul și viața

Consătenii lui Isus sunt uimiți de cuvântul său, diferit de cuvântul celorllați, pentru că ”în Isus este mai mult”: este ”ungerea Duhului Sfânt”.
Papa Francisc: ”Uneori, se întâmplă ca predicile noastre și învățătura noastră să rămână generice, abstracte, nu ating sufletul și viața oamenilor. De ce? Pentru că lipsește forța acestui astăzi. Ceea ce Isus umple de sens prin puterea Spiritului Sfânt este acest astăzi. Astăzi îți vorbește. Da, uneori se ascultă conferințe impecabile, discursuri bine închegate, dar care nu mișcă inima și, în acest fel, toate rămân ca înainte. Chiar multe omilii, o spun cu respect, dar și cu durere, sunt abstracte și în loc să trezească sufletul, îl adorm. Când credincioșii încep să se uite la ceas – ”Oare când va termina acesta?” – adorm sufletul. Predicarea este în acest pericol: fără ungerea Duhului Sfânt sărăcește Cuvântul lui Dumnezeu, cade în moralism sau în concepte abstracte; prezintă Evanghelia cu detașare, ca și cum ar fi în afara timpului, departe de realitate”.

”Cuvântul în care nu pulsează tăria unui astăzi nu este vrednic de Isus și nu ajută viața oamenilor. De aceea, cine predică, vă rog, este primul care trebuie să experimenteze acel astăzial lui Isus, în așa fel încât să-l poată comunica în acest astăzi al celorlalți. Iar dacă vrea să prezinte lecții, conferințe, să o facă, dar în altă parte, nu la momentul omiliei, unde trebuie să dea Cuvântul în așa fel încât să miște inimile”.

Gratitudine pentru predicatorii și vestitorii Evangheliei

În Duminica Cuvântului lui Dumnezeu, papa a mulțumit predicatorilor și vestitorilor Evangheliei ”care rămân credincioși Cuvântului care mișcă inima, care rămân credincioși acestui astăzi”. ”Să ne rugăm pentru ei”, a fost îndemnul papei, ”ca să trăiască acel astăzi al lui Isus, forța blândă a Spiritului său care face ca Scriptura să fie vie. Cuvântul lui Dumnezeu, de fapt, este viu și eficace (cf. Evrei 4,12), ne schimbă, intră în evenimentele noastre, luminează cotidianul nostru, consolează și face ordine”.
Papa Francisc: ”Să ne amintim: Cuvântul lui Dumnezeu transformă o zi oarecare într-un astăziîn care Dumnezeu ne vorbește. Așadar, să luăm în mână Evanghelia, în fiecare zi câte o pericopă de citit și de citit din nou. Purtați în buzunar Evanghelia, sau în geantă, ca să o citiți în călătorie, în orice moment, și să o citiți cu calm. Cu trecerea timpului, vom descoperi că acel cuvinte sunt făcute anume pentru noi, pentru viața noastră. Ne vor ajuta să primim fiecare zi cu o privire mai bună, mai senină, pentru că, atunci când Evanghelia intră în astăzi, îl umple de Dumnezeu”.

În acest sens, papa a făcut o propunere, pornind de la faptul că în actualul an liturgic (după ritul roman), duminică de duminică se proclamă Evanghelia după Sfântul Luca, ”Evanghelia milostivirii”. ”De ce să nu citim și la nivel personal, în întregime, o mică pericopă în fiecare zi? O scurtă pericopă. Să ne familiarizăm cu Evanghelia: ne va aduce noutatea și bucuria lui Dumnezeu”. În aceeași perspectivă, a subliniat mai departe Sfântul Părinte, ”Cuvântul lui Dumnezeu este farul care conduce parcursul sinodal, lansat în toată Biserica. În timp ce ne angajăm să ne ascultăm unii pe alții, cu atenție și discernământ – pentru că [Sinodul] nu înseamnă a face un sondaj de opinie, ci a discerne Cuvântul lui Dumnezeu – să ascultăm împreună Cuvântul lui Dumnezeu și pe Duhul Sfânt. Iar Fecioara Maria să ne dobândească statornicie pentru a ne hrăni zi de zi din Evanghelie”.

Patru martiri, beatificați în San Salvador

La saluturile finale, papa a amintit că sâmbătă, în San Salvador, au fost beatificați patru martiri ai credinței: preotul iezuit Rutilio Grande Garcia și doi însoțitori laici, precum și preotul franciscan Cosme Spessotto. ”Ei au fost alături de cei săraci dând mărturie pentru Evanghelie, adevăr și dreptate până la vărsarea sângelui. Exemplul lor eroic să trezească în toți dorința de a fi curajoși făcători de fraternitate și de pace”.

26 ianuarie 2022, Zi de Rugăciune pentru Pace în Ucraina

Apoi, un stăruitor apel la rugăciune pentru pace în Ucraina:
Papa Francisc: ”Urmăresc cu preocupare creșterea tensiunilor care amenință să dea o nouă lovitură păcii în Ucraina și pun în discuție securitatea pe Continentul european, cu repercusiuni mai ample. Fac un apel stăruitor către toate persoanele de bună voință ca să înalțe rugăciuni la Dumnezeul cel atotputernic pentru ca orice acțiune și inițiativă politică să fie în serviciul fraternității umane mai mult decât al intereselor parțiale. Cine urmărește să-și atingă scopurile în dauna celorlalți disprețuiește propria vocație de om, pentru că toți am fost creați frați. De aceea și cu îngrijorare, date fiind tensiunile actuale, propun ca miercurea viitoare, 26 ianuarie a.c., să fie o Zi de Rugăciune pentru Pace”.

Octava de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor

Referindu-se, apoi, la actuala Octavă de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, pontiful a amintit că zilele trecute l-a declarat învățător al Bisericii, ”doctor unitatis”, pe Sfântul episcop și martir Irineu. ”Doctrina acestui Sfânt păstor și învățător”, a subliniat papa, ”este ca o punte între Răsărit și Apus, de aceea îl prezentăm drept învățător al unității – ”doctor unitatis”. Domnul să ne dăruiască, prin mijlocirea lui, harul de a lucra cu toții împreună pentru deplina unitate a creștinilor”.

La finalul rugăciunii ”Îngerul Domnului”, papa Francisc a invocat binecuvântarea apostolică, ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.



Sursa:vaticannews.va/ro