Copii din întreaga Eparhie de Cluj-Gherla și părinții lor, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, preoți, surori din Ordinul Sfântului Vasile cel Mare, din Congregația Surorilor Maicii Domnului s-au reunit în seara de 8 decembrie 2021, pe platforma Zoom, fiecare din parohia sau casa lui dar cu inimile unite. Prezenți în număr de peste 150, copiii i-au urat Preasfinției Sale Claudiu „La mulți ani!” cu ocazia aniversării consacrării episcopale. Evenimentul a fost moderat de pr. Alin Cîndea și de pr. dc. Marius Cîmpean din Biroul pentru pastorația tinerilor și a copiilor prin care s-a organizat această întâlnire, condiționată de pandemie să se desfășoare doar online, dar care a făcut totuși posibil ca lumina Sărbătorii Crăciunului să fie împărtășită.
În cuvântul de deschidere, Preasfinția Sa Claudiu și-a exprimat bucuria de a se afla împreună cu copiii în această zi a Sărbătorii Neprihănitei Zămisliri și le-a vorbit despre rolul important pe care-l au și ei în planul lui Dumnezeu. Le-a amintit: „La Sărbătoarea Crăciunului pentru care ne pregătim și pe care o vom sărbători în curând Isus vine în primul rând ca un copil, așa ca voi, ca fiecare dintre noi atunci când ne-am născut. Deja vedem o legătură specială între copii și Dumnezeu: faptul că Dumnezeu se arată, nu ca un Dumnezeu mare și puternic și înfricoșător, ci ca un prunc, ca un copilaș așa cum sunteți voi toți. Și un copilaș niciodată nu ne înspăimântă, ci ne face să zâmbim.” De asemenea, copiii au aflat că există o legătură specială între fiecare dintre ei și Maica Sfântă, prin faptul că, „în foarte multe apariții, Maica Sfântă apare copiilor”. Preasfinția Sa le-a vorbit despre aparițiile de la Fatima, de cele din Franța, unde, deși erau preoți și persoane consacrate, Preasfânta Fecioară Maria a preferat să le apară copiilor, să facă din ei „colaboratorii ei cei mai apropiați”, să le adreseze lor mesajul de mântuire.
De asemenea, lor, copiilor Maica Sfântă le cere rugăciune. Copiii au aflat că prin rugăciunea lor pot opri războaie, pot aduce bucuria și pacea în lume. De aceea, Preasfinția Sa Claudiu și-a încredințat episcopatul la cârma Eparhiei de Cluj-Gherla rugăciunii copiilor. Le-a cerut să se roage pentru el, ca nou Episcop de Cluj-Gherla, pentru a putea face voia lui Dumnezeu: „să fac binele pentru preoți, pentru călugări, călugărițe, credincioși și în special pentru voi, ca și copii. Pentru aceasta am nevoie de mult ajutor ceresc și de rugăciunea voastră”, le-a spus Preasfinția Sa și apoi a rostit împreună cu copiii rugăciunea „Născătoare de Dumnezeu”, prin care a încredințat Biserica, familiile și pe toți copiii, ocrotirii și grijii Maicii Sfinte.
În program, copii din fiecare parohie, în particular sau în grupuri însoțite de preoții lor, au transmis sau au cântat în direct frumoase colinde și au făcut urări cu ocazia Sărbătorii Nașterii Domnului. Au fost prezenți copii din localități precum: Cluj-Napoca, Herina, Tihău, Florești, Beclean, Feldru-Vatra Satului, Maieru, Sângeorz-Băi, Suciu de Sus, Târgu Lăpuș ș.a. De asemenea, au colindat și au făcut urări copii de la Casa de tip familial „Maica Domnului” a Surorilor Congregației Maicii Domnului, copii de la Grădinița „Sfânta Ana” a Surorilor Baziliene (OSBM) și elevi din clasele primare ale Liceului Greco-Catolic Inochentie Micu din Cluj-Napoca.
Între momentele ale căror protagoniști au fost copii și grupuri de copii, s-a desfășurat o activitate coordonată de sora Maximiliana OSBM, care, a avut ca „asistent” și animator chiar pe „unul dintre renii lui Moș Crăciun”. La invitația „renului”, copiii au spus ce îi bucură la Sărbătoarea Nașterii Domnului: venirea lui Moș Crăciun, faptul că au primit cadouri, bradul de Crăciun, luminițele, colindele, vacanța de iarnă… și, mai ales, îi bucură Nașterea Pruncului Isus! De asemenea, micii participanți au făcut desene imaginând Nașterea lui Isus. Au desenat, spre exemplu: „un curcubeu și oameni care sărbătoresc Crăciunul” sau pe Pruncul Isus în Sfânta Iesle. Cei mici au descoperit astfel scena Nașterii Domnului, personajele care iau parte la venirea lui Isus în lume, s-au apropiat împreună cu îngerii, cu magii și cu păstorii, cu animalele, de Pruncul nou-născut, lângă care, în liniște și rugăciune, Sfântul Iosif și Maica Sfântă veghează. Totodată, li s-a propus să definească, într-un cuvânt, ce înseamnă pentru ei familia. Au spus că familia înseamnă: „totul”, „iubire”; „fericire”; „bucurie”; „mângâiere”; „armonie”; „siguranță” – adică ceea ce ei trăiesc în mijlocul familiilor și a comunităților lor.
Programul a fost dinamic, plin de veselie, copiii au intervenit deseori, și-au exprimat cu originalitate gândurile și iubirea de Dumnezeu. Cu toții s-au așezat, în inimile lor, în jurul Ieslei Sfinte din care au primit binecuvântarea Pruncului Isus. Cu multă bucurie, la încheiere, Preasfinția Sa Claudiu i-a felicitat pe organizatori, preoții, persoanele consacrate și pe copiii care au luat parte la întâlnire, le-a propus ca astfel de întâlniri să se repete, până când se vor putea întâlni direct, „față în față, să ne jucăm împreună”. A continuat: „Mulțumim Lui Dumnezeu și Maicii Sfinte pentru aceste momente în care ne-am simțit uniți și în comuniune, chiar dacă am fost la distanțe mari. Întreaga Episcopie a fost reprezentată. Rămânem uniți în rugăciune, în inima Maicii Sfinte”. Păstorul Eparhiei de Cluj-Gherla a încheiat cu o rugăciune și i-a binecuvântat pe toți copiii, dorindu-le „Sărbători fericite și Crăciun fericit!”