Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

VIDEO: Cuvântul unirii merge mai departe

 
VIDEO: Cuvântul unirii merge mai departe
  • 01 Dec 2021
  • 2550

La 1 decembrie 1918, tânărul episcop Iuliu Hossu, la vârsta de 33 de ani și la doar un an și trei zile de la hirotonirea episcopală, primea însărcinarea de la Marele Sfat Național Român să citească mulțimii de aproximativ 100.000 de oameni veniți la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, pe Platoul Romanilor (Câmpul lui Horea), Proclamația de Unire a Transilvaniei cu Regatul României, în preambulul căreia a rostit celebrul lui discurs:

„Astăzi, prin hotărârea noastră se înfăptuieşte România Mare, una şi nedespărţită, rostind fericiţi toţi românii de pe aceste plaiuri: Ne unim pe veci cu Ţara Mamă, România! Vă amintiţi când prin sutele de spitale, în zilele de întuneric, vă vesteam că „va învinge dreptatea”, vă arătam că vine ceasul când toţi factorii nedreptăţii vor plânge lacrimi de sânge în ziua bucuriei noastre. A biruit dreptatea! Acesta-i ceasul dreptăţii lui Dumnezeu şi al răsplătirii Lui. Acesta-i ceasul bucuriei noastre, bucuria unui neam întreg pentru suferinţele veacurilor, purtate de un neam cu credinţă în Dumnezeu şi cu nădejdea în dreptatea Lui. (…) Cuvintele Domnului se împlinesc şi aici, întru împlinirea dreptăţii dumnezeieşti. Mulţi au dorit să vadă ce vedeţi voi şi n-au văzut, şi să audă ce auziţi voi şi n-au auzit. Ochii voştri sunt fericiţi că văd, şi urechile voastre fericite că aud! Văd ziua întregirii neamului şi aud buna vestire a dreptăţii lui Dumnezeu. Ascultaţi, români fericiţi, buna vestirea unirii noastre pe veci cu Ţara-Mamă, România.”

Rezoluția Adunării Naționale de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918 fusese votată în unanimitate de cei 1228 de delegați ai adunării. Ulterior, episcopii Iuliu Hossu și Miron Cristea, împreună cu Alexandru Vaida-Voievod și Vasile Goldiș, au dus la București Declarația de Unire de la Alba Iulia, unde i-au înmânat-o regelui Ferdinand I. Episcopul Iuliu Hossu a fost arestat și închis în 1948, odată cu alți episcopi catolici, a trecut prin lagărul de la Mănăstirea Căldărușani și penitenciarul Sighet, a fost numit Cardinal in pectore, în anul 1969, iar un an mai târziu s-a stins din viață la spitalul Colentina din București. Pe 2 iunie 2019, cu ocazia vizitei Papei Francisc în România, a fost beatificat, alături de ceilalți șase episcopi martiri: Valeriu Traian Frenţiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan și Alexandru Rusu.

Astăzi, cu ocazia aniversării a 103 ani de la Marea Unire, în cadrul programului organizat de 1 decembrie 2021, la invitația Primăriei Alba Iulia, documentul Rezoluției Adunării Naționale de la Alba Iulia a fost citit de Preasfinția Sa Claudiu Lucian Pop, episcop greco-catolic al Eparhiei de Cluj-Gherla, succesorul Cardinalului Iuliu Hossu. Biserica Română unită cu Roma, Greco-Catolică își exprimă bucuria și speranța ca fericitul eveniment să devină o tradiție pentru păstrarea vie atât a memoriei episcopului Iuliu Hossu, cât și a rolului de netăgăduit pe care l-a avut Biserica Greco-Catolică în înfăptuirea Marii Uniri.

Daria Bârsan

Biroul de Presă al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș

 



Sursa:bisericaromanaunita.ro