În perioada 03-07 noiembrie 2021, Preasfințitul Cristian Dumitru Crișan, Vizitator Apostolic, s-a aflat in vizită în Austria.
Miercuri 3 noiembrie 2021 la Salzburg, Preasfințitul Cristian s-a întâlnit cu Excelența Sa Franz Lackner, Arhiepiscop de Salzburg, președintele Conferinței Episcopale Austriece.
Pe 4 noiembrie 2021, episcopul Cristian s-a întâlnit la St. Pölten (capitala statului federal Austria Inferioară) cu Excelența Sa Alois Schwarz, episcop diecezan de St. Pölten, și în după masa aceleiași zile cu Eminența Sa Cardinalul Christoph Schönborn, Arhiepiscop de Viena.
Discuțiile cu ierarhii austrieci au privit provocările activității bisericilor catolice din Romania și Austria, precum și abordarea procesului sinodal început în Biserica Universală.
Sâmbătă 6 noiembrie 2021, PS Cristian a celebrat împreuna cu preoții români slujitori ai comunităților greco-catolice din Austria o Sfântă Liturghie Arhierească. Cu acest prilej vicarul general al Ordinariatului pentru Bisericile Orientale, Pr. Yuriy Kolasa a dat citire Decretului de înființare a Misiunii cum cura animarum pentru credincioșii Bisericii Greco-Catolice Române pe teritoriul Arhidiecezei de Viena, cu denumirea „Misiunea Română Unită”, Pr. Mag. Vasile Luțai fiind numit în funcția de Rector la Misiunii, iar Mg. Lit. Ioan Iulian Hotico în funcția de Vicar.
Decretul Cardinalului Christoph Schönborn prin care Misiunea Română primește statut juridic sub autoritatea directă a Arhiepiscopului de Viena, are o importanță istorică și reliefează legătura specială dintre Biserica Română Unită și capitala Austriei. Această istorie este legată de însuși actul Unirii în 1699-1701 și de personalitatea mitropolitului Atanasie Anghel, actul Unirii fiind desăvârșit și recunoscut politic tocmai aici. Împăratul Iosif al II-lea, a instituit in anul 1784 Parohia Sf. Barbara pentru toți catolici de rit „grecesc”, unde era reprezentată și Biserica Română din Imperiul Habsburgic. Congregația pentru Bisericile Orientale, prin decretul din 20 decembrie 1935, a scos Parohia Sf. Barbara de sub jurisdicția Arhidiecezei de Lvov, transferând-o sub jurisdicția Arhiepiscopului de Viena, în calitate de delegat al Sf. Scaun.
Decrete ulterioare din 1945, 1956, 1987, 2018 au extins și au definit jurisdicția si prerogativele Arhidiecezei de Viena ca arie de competență asupra tuturor Bisericilor de rit oriental, prin numirea Arhiepiscopului de Viena in calitate de Ordinarius pentru credincioșii Bisericilor Catolice Orientale în Austria.
La celebrarea Sfintei Liturghii în capela din Penzinger Strasse, au participat Dl Cristian Daniel din partea Ambasadei României în Austria, precum și dr. Herbert Rechberger, director național al Kirche in Not Austria.
Duminică 7 noiembrie 2021, PS Cristian a celebrat in domul orașului Wiener Neustadt o Sf. Liturghie împreună cu un sobor de preoți, prilej cu care, din încredințarea Cardinalului Schönborn, l-a ridicat la treapta diaconiei pe subdiaconul dr. Gerhard Deimel, care a fost încardinat în Ordinariatul pentru catolicii orientali din Austria și care va sluji inclusiv în comunitățile greco-catolice române.
La Dumnezeiasca Liturghie au participat numeroși invitați din ambele rituri.
Episcopul Vizitator Apostolic l-a felicitat cu acest prilej pe părintele Felician Vladu, numit prin decret al Ordinarului din Viena în funcția de capelan pentru comunitatea locului. PS Cristian a mulțumit călduros gazdelor participante, Propst Franz Xaver Brandmayr din Wiener Neustadt, Rectorului Seminarului din Viena, Mons. Dr. Richard Tatzreiter, precum și corului Institutului Teologic Internațional din Trumau. A urmat o agapă în grădina centrului parohial cu bucate tradiționale.