Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

„Să nu rămânem orbi, să ne deschidem la lumina lui Dumnezeu!”

 
„Să nu rămânem orbi, să ne deschidem la lumina lui Dumnezeu!”
  • 30 Mar 2014
  • 8938
Să nu rămânem „orbi la suflet”, ci să ne deschidem „la lumină, faţă de Dumnezeu şi de harul său”: este îndemnul Papei Francisc, duminică, la rugăciunea „Angelus”, cu participarea a 50 de mii de credincioşi în Piaţa Sfântul Petru. Pornind de la lecturile biblice proclamate în a patra duminică de Post în ritul roman sau latin, Papa s-a oprit asupra Evangheliei despre vindecarea orbului din naştere şi a îndemnat credincioşii să citească această pagină cu atenţie şi folos spiritual.

Viaţa noastră – a remarcat Papa în cuvântul său - „se aseamănă uneori cu viaţa orbului care s-a deschis la lumină, la Dumnezeu şi la harul său”; alteori, însă, este ca viaţa învăţătorilor legii şi a mai marilor fariseilor, care se afundă tot mai mult în „orbirea interioară”. Aşa se explică faptul că „de la înălţimea mândriei noastre”, ajungem „să-i judecăm pe alţii şi chiar pe Domnul”.

Meditaţia Papei Francisc de la rugăciunea „Angelus” a prezentat câteva reflecţii despre vindecarea orbului din naştere, pe care Isus îl face să vadă din nou. În cele din urmă, în timp ce „presupuşii văzători” continuă să rămână orbi, orbul vindecat „ajunge la credinţă”. Acesta este harul cel mai mare pe care i-l dăruieşte Cristos – a continuat Papa – să-l cunoască pe El, „lumina lumii”.

„Astăzi suntem îndemnaţi să ne deschidem la lumina lui Cristos ca să aducem roade în viaţa noastră, ca să îndepărtăm comportamentele care nu sunt creştine”.

Cu toate acestea, a reluat Sfântul Părinte, fiecare dintre noi are comportamente care uneori nu sunt creştine, comportamente care sunt păcate: „Trebuie să ne căim de acestea şi să eliminăm acest comportament, pentru a păşi cu determinare pe calea sfinţeniei”.

În episodul despre vindecarea orbului, evanghelistul Ioan îşi propune să atragă atenţia tocmai asupra celor care se întâmplă cu fiecare generaţie, inclusiv în timpurile noastre: „De multe ori, o faptă bună, un gest de caritate, trezeşte bârfe şi discuţii pentru că sunt unii care nu vor să vadă adevărul”. Orbul care a recăpătat vederea prin lucrarea lui Isus – a reluat Sfântul Părinte – ne face să vedem drama orbirii interioare din atâta lume, chiar şi orbirea noastră interioară, dar nu ca să ne oprim la acest nivel ci pentru a reveni iarăşi la patrimoniul spiritual pe care l-am primit la Botez. În acel moment „noi am fost iluminaţi pentru ca – după cum ne aminteşte Sfântul Paul – să ne comportăm ca «fii ai luminii», cu smerenie, răbdare şi milostivire”.

Arătând bogăţia şi frumuseţea acestui episod din timpul lui Isus, Papa a îndemnat credincioşii ca în timpul Postului Mare să citească deseori capitolul 9 din Evanghelia după Sf. Ioan: „Vă va prinde bine, pentru că în acest fel vedeţi această cale, de la orbire la lumină, şi cealaltă cale rea, care duce către o orbire şi mai adâncă. Şi să ne întrebăm: Cum este inima noastră? Cum este inima mea, cum este inima ta, cum este inima noastră? Am eu o inimă deschisă sau o inimă închisă? Este deschisă sau închisă faţă de Dumnezeu? Este deschisă sau închisă faţă de aproapele? Avem mereu în noi o anumită închidere care se naşte din păcat, din greşeli, din erorile făcute. Să nu ne fie teamă, să nu ne fie teamă! Să ne deschidem la lumina Domnului. El ne aşteaptă întotdeauna. El ne aşteaptă mereu, ca să ne facă să vedem mai bine, să ne dea mai multă lumină, să ne dea iertarea lui. Nu uitaţi acest lucru: El ne aşteaptă mereu!”.

Papa Francisc a încredinţat Fecioarei Maria „drumul Postului Mare, pentru ca şi noi, asemenea orbului vindecat, prin harul lui Cristos să putem «veni la lumină» şi să ne naştem din nou la o viaţă nouă”.

După recitarea rugăciunii „Angelus”, Sfântul Părinte a salutat diferitele grupuri de credincioşi prezenţi, printre care şi un grup de militari italieni care au făcut un pelerinaj pe jos de la sanctuarul Maicii Domnului de la Loreto până la mormintele Sfinţilor Apostoli din Cetatea Eternă. Ei au cerut „soluţionarea paşnică şi justă a conflictelor”, ceea ce – a subliniat Papa – corespunde la dorinţa lui Isus din Fericirile Evanghelice, când spune că „sunt fericiţi făcătorii de pace”. În fine, Pontiful a salutat şi reprezentanţii mişcărilor ecologiste italiene (Wwf-Italia) încurajându-i în eforturile depuse în favoarea mediului înconjurător.

Primiţi şi Binecuvântarea Apostolică invocată de Sfântul Părinte la rugăciunea „Angelus”, duminică, în Piaţa Sfântul Petru, binecuvântare ce ajunge pe calea undelor la toţi cei care o primesc în spirit de credinţă.



Sursa:ro.radiovaticana.va