Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Deschiderea la nivelul Eparhiei de Cluj-Gherla a procesului sinodal pentru cea de-a XVI-a Adunare generală ordinară a Sinodului episcopilor

 
Deschiderea la nivelul Eparhiei de Cluj-Gherla a procesului sinodal pentru cea de-a XVI-a Adunare generală ordinară a Sinodului episcopilor
  • 13 Oct 2021
  • 1625

În comuniune cu Sfântul Părinte Papa Francisc și cu toate Eparhiile și Diecezele Bisericii Catolice, în Eparhia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Cluj-Gherla, va avea loc duminică, 17 octombrie 2021, Sfânta Liturghie arhierească de deschidere a procesului sinodal pentru cea de-a XVI-a Adunare generală ordinară a Sinodului Episcopilor, cu tema: „Pentru o Biserică sinodală: comuniune, participare și misiune”. 

Celebrarea, la care au fost invitați reprezentanți din toate sferele vieții Eparhiei de Cluj-Gherla, pentru ca toți să se regăsească și să participe la comuniunea Bisericii, este programată de la ora 10.00, în capela „Sf. Iosif” din Catedrala Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea, Piața Cipariu, Cluj-Napoca.

 

Sinodul dedicat temei sinodalității a fost deschis de către Papa Francisc duminică, 10 octombrie 2021, în Cetatea Vaticanului, printr-o celebrare euharistică în Bazilica San Pietro. Astfel a început în mod oficial parcursul sinodal, urmând ca Bisericile locale să înceapă la rândul lor drumul sinodal o săptămână mai târziu. După o primă fază la nivelul Diecezelor și al Eparhiilor, care se va încheia în primăvara anului 2022, va urma o fază continentală, între septembrie 2022 și martie 2023. Totul va culmina cu Adunarea sinodală, care va reuni în Vatican Episcopi din toată lumea, în octombrie 2023.

În cadrul celebrării inaugurale, Sfântul Părinte s-a oprit asupra cuvintelor-cheie: „comuniune, participare, misiune”, între care primele două „sunt expresii teologice care desemnează misterul Bisericii. Conciliul Vatican II a clarificat că această comuniune exprimă natura însăși a Bisericii și, în același timp, a afirmat că Biserica a primit misiunea de a vesti și de a instaura între toate popoarele Împărăția lui Cristos și a lui Dumnezeu, fiind pe pământ sămânța și începutul acestei Împărății (cf. Lumen Gentium, 5)”. 

În mod particular, Suveranul Pontif s-a oprit la cuvântul „participare”: „Comuniunea și misiunea riscă să rămână termeni puțin teoretici dacă nu se cultivă o practică eclezială care să exprime concretețea sinodalității la fiecare pas al drumului și al activității, promovând o reală implicare a tuturor și a fiecăruia. Aș vrea să spun că a celebra un Sinod este întotdeauna frumos și important, dar este cu adevărat folositor dacă devine expresie vie a faptului de a fi Biserică, a unei activități caracterizate de o participare adevărată. Și aceasta nu pentru o exigență de stil, ci de credință. Participarea este o exigență a credinței de la Botez.”

În luna septembrie 2021, Secretariatul General al Sinodului a dat publicității Documentul pregătitor și Ghidul cu privire la parcursul sinodal dedicat sinodalității. Textul pregătitor propune o serie de întrebări în vederea orientării, consultării poporului lui Dumnezeu, începând cu întrebarea: „Cum se realizează astăzi, în Biserica voastră locală, «mersul împreună»?”

La această întrebare este chemată să răspundă și Eparhia de Cluj-Gherla, prin analizarea experiențelor proprii, ținând cont de relațiile dintre credincioși și cler, dintre parohii, dintre Episcopi, incluzând în analiză diferitele forme de viață consacrată, asociațiile, mișcările și instituțiile gestionate de Biserică, precum școli, spitale și asociații de caritate. În analiză trebuie incluse și relațiile și inițiativele comune cu alte religii și cu sfera politică, culturală, financiară, cu sfera muncii, a sindicatelor și a grupurilor minoritare. Roadele acestor reflecții vor fi sintetizate în maxim zece pagini – conform Secretariatului Sinodului – evidențiind că scopul „nu este de a produce documente”, ci de a face să încolțească visuri, profeții, speranțe.

Celebrarea liturgică arhierească din 17 octombrie 2021, din Eparhia de Cluj-Gherla, reprezintă așadar invitația la un nou început în credință, trăită în comuniune și cu o reală participare la viața Bisericii, pentru a merge împreună, pentru a împlini misiunea încredințată de Dumnezeu: ca fii ai Celui Preaînalt, ca Eparhie, ca Biserică. 

 



Sursa:eparhiaclujgherla.ro