Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

FOTO/VIDEO: PS Claudiu, la sărbătoarea Înălțarii Sfintei Cruci în parohia Cluj-Făget

 
FOTO/VIDEO: PS Claudiu, la sărbătoarea Înălțarii Sfintei Cruci în parohia Cluj-Făget
  • 15 Sep 2021
  • 2081

Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci la Cluj-Napoca: celebrare arhierească în biserica „Înălțarea Sfintei Cruci” a parohiei Cluj-Făget

În mărita sărbătoare a Înălțării Sfintei Cruci, marți, 14 septembrie 2021, continuând vizitele pastorale în parohiile Eparhiei de Cluj-Gherla, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul acestei eparhii, a celebrat Sfânta Liturghie în Parohia Greco-Catolică Făget, Cluj-Napoca.

Pentru pr. Remus Tegzeșiu, administratorul parohial și pentru credincioșii acestei parohii, această zi, aflată sub semnul Crucii, a însemnat serbarea hramului, cea dintâi întâlnire cu Episcopul eparh, PS Claudiu, precum și împlinirea a 10 ani de la sfințirea bisericii parohiale (la 11 septembrie 2011) de către Episcopul de atunci, Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, de binecuvântată memorie. Așezată în zonă împădurită, la marginea orașului Cluj-Napoca, biserica „Înălțarea Sfintei Cruci” din Făget este remarcată cu ușurință de trecători, prin pilaștri simbolizând cei 12 apostoli, prin crucea de mozaic de deasupra intrării, prin crucea tridimensională de pe turn.

Prin strădania preotului parohiei Făget, biserica este împodobită cu diverse lucrări de artă: mozaic, vitralii, icoane și sculpturi. În această Casă a lui Dumnezeu, cei care îi trec pragul vor afla o relicvă a Sfintei Cruci a Domnului, moaște ale mai multor sfinți – între care o relicvă a Sfintei Tereza a Pruncului Isus -, un ambient care invită la popas, rugăciune și contemplare a desăvârșirii lui Dumnezeu.

Preasfinția Sa Claudiu a fost și de această dată însoțit de relicvariul cu moaștele Fericitului Iuliu Hossu, pe care, la intrare, l-a depus în fața Sf. Altar (realizat după modelul iconostasului bisericii de zid de la Nicula). Deși a fost o zi de peste săptămână, mulți dintre credincioșii parohiei și-au făcut timp să vină și să participe la celebrarea liturgică. Au fost de față și credincioși din Țop (lângă Gherla) sau din alte parohii, de asemenea, surori din Congregația Surorilor Maicii Domnului, preoți și călugări din Societatea lui Isus (SJ) cu pr. Henryk Urban, Superiorul local SJ, o soră din Congregațio Jesu. Tineri cercetași ai munților s-au prezentat și de această dată pentru a sta de strajă și a contribui la bunul mers al evenimentului. Ei au venit însoțiți de asistentul lor spiritual, pr. Călin Sechelea.

Sfânta Liturghie a fost celebrată de Preasfinția Sa Claudiu, alături de care s-au aflat pr. Remus Tegzeșiu, pr. Cristian Sabău, protopop de Cluj, alți preoți concelebranți, diaconi și subdiaconi. La predică, Preasfinția Sa a reamintit motivele sărbătorii, arătând că „hramul are o deosebită importanță pentru credincioșii care aparțin unei parohii, fiindcă marchează într-un mod aparte identitatea lor”. A continuat: „noi, ca și creștini, suntem cu toții marcați de acest semn minunat al Sfintei Cruci”. Iar importanța semnului Sfintei Cruci poate fi înțeleasă meditând la textele citite în cadrul celebrării (Ap 1Cor 1,18-24; Ev Io 19,6-11.13-20.25-28.30-35). Crucea, a spus Ierarhul, este „un semn simplu cu care ne însemnăm deseori, dar în care există ceva ce trebuie să schimbe viața noastră”. A descris cele două feluri de înțelepciune despre care vorbește lectura Apostolului: „înțelepciunea lumii” și „o înțelepciune diferită, a Împărăției lui Dumnezeu, care este intim legată de semnul Crucii” – cea din urmă, „o înțelepciune pentru care trebuie să luptăm, pe care trebuie să o descoperim în fiecare zi, fiindcă are de a face cu suferința”. Spre deosebire de cei care privesc spre lume, „suferința celor care merg după Cristos marchează, dar nu în mod distructiv”, pentru că „suferința celor care merg după Cristos, atunci când o unim cu suferința Mântuitorului, cu Sfânta Cruce, capătă o valoare de mântuire pentru noi și pentru cei din jurul nostru”.

A atras atenția: „Isus se înalță pe Cruce și Crucea este înălțată nu pentru a ne arăta că Fiul lui Dumnezeu este mai mare decât noi, ci pentru a ne atrage pe fiecare acolo unde este El. Fiul lui Dumnezeu se face om pentru ca noi să putem deveni fii ai lui Dumnezeu”. Preasfinția Sa a îndemnat la slujire, la rugăciune, la imitarea iubirii cu care Dumnezeu l-a iubit pe fiecare om, la purtarea crucii „din sufletele noastre” pe care: „să o regăsim, să o înălțăm în fața tuturor în așa fel încât toți cei care ne văd să știe că suntem creștini; nu pentru a le arăta că suntem mai mari sau mai importanți, ci să știm să fim mari făcându-ne mici în această lume, slujind pe frații noștri, alinând, mângâind, vindecând… Aceasta înseamnă să fim creștini. Să vedem în jurul nostru frați și surori, să ne dăm seama că suntem o familie a lui Dumnezeu. Este ceea ce face Sfânta Cruce cu viața noastră: ne unește, ne vindecă, ne mântuiește. Doar în semnul Sfintei Cruci ne aducem aminte cine suntem cu adevărat. Doar când avem în minte și în inimă semnul Sfintei Cruci știm că trăim în această lume, dar nu îi aparținem. La picioarele Crucii, Mântuitorul ne dăruiește totul: viața Lui, hainele Lui, Sângele Lui, ne-o dăruiește pe mama Lui”, chiar în momentul de maximă suferință. La fel ca Apostolul Ioan, de la picioarele Crucii, „să o luăm pe Maica Sfântă în casa noastră, în sufletul nostru”. Preasfinția Sa a îndemnat, iar și iar, la credință: „în lumea în care trăim avem o acută nevoie de Sfânta Cruce, de Maica Sfântă – fiindcă doar Sfânta Cruce și Maica Sfântă pot să readucă speranța în viața noastră.”

După celebrare, pr. Remus Tegzeșiu a exprimat recunoștința sa și a credincioșilor pe care îi păstorește pentru prezența Preasfinției Sale. Prezentând, în câteva cuvinte, biserica, a mărturisit că a împodobit și amenajat sfântul locaș astfel încât semnul crucii să fie cât mai vizibil și toți cei care intră să înțeleagă cum se poate ca „Dumnezeu să ducă crucea noastră” și să primească „mesajul Învierii lui Cristos”. În semn de amintire, pr. Remus Tegzeșiu a dăruit Preasfinției Sale Claudiu o cruce și o icoană a Preasfintei Fecioare Maria și l-a invitat să revină în mijlocul credincioșilor din Făget. Preasfinția Sa a răspuns încredințându-se rugăciunilor credincioșilor din Făget, i-a asigurat că îi poartă în rugăciune și i-a invitat ca „sub semnul Sfintei Cruci și ocrotiți de Maica Sfântă să mergem împreună prin această «vale a plângerii» și mai ales să ne regăsim în Împărăția Cerurilor”.

În continuare, PS Claudiu, preoții și credincioșii au fost invitați să viziteze Muzeul Crucii, care a fost amenajat în vecinătatea bisericii, de către pr. Remus Tegzeșiu, în capela unde a slujit pr. Cosma Ioan, mărturisitor al credinței. Pot fi văzute sute de cruci, vechi și noi, aduse de pe mai multe meridiane ale pământului, icoane și alte semne ale credinței, fiecare cu o poveste proprie, impresionantă. Programul s-a încheiat cu agapa fraternă la care au fost invitați toți cei prezenți, o agapă păstrând regulamentul postului recomandat de Biserică, dar în bucuria comuniunii și a harului izvorât din Cruce, din iubirea până la moarte a lui Dumnezeu pentru fiecare om.

Album foto: aici
Predica PS Claudiu (video): aici

imagine

imagine

imagine

imagine

 
 

 



Sursa:eparhiaclujgherla.ro