Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

FOTO/VIDEO: Binecuvântarea pietrei de temelie a bisericii din Lăpușul Românesc

 
FOTO/VIDEO: Binecuvântarea pietrei de temelie a bisericii din Lăpușul Românesc
  • 06 Sep 2021
  • 2311

Nou început în iertare și iubire: binecuvântarea pietrei de temelie a noii biserici parohiale greco-catolice din Lăpușul Românesc

Binecuvântarea pietrei de temelie și a locului pentru o nouă biserică parohială greco-catolică din loc. Lăpușul Românesc, jud. Maramureș, împlinită de Preasfințitul Claudiu, în Duminica "iertării", din 5 septembrie 2021, a prilejuit o mare sărbătoare pentru preotul și credincioșii din parohia Adormirea Maicii Domnului de aici, pentru preoții și credincioșii din protopopiatul Lăpuș și din întreaga Biserică.

Episcopul de Cluj-Gherla a fost primit cu pâine și sare, dar îndeosebi cu bucurie și cuvinte de bun venit pe platoul destinat construirii noii biserici, spațiu ce oferă o frumoasă priveliște asupra zonei împădurite a Țării Lăpușului. Ierarhul a fost întâmpinat și salutat de pr. Silviu Hodiș, protopopul de Lăpuș, de pr. Cristian Andrei Pop, administrator parohial al comunității greco-catolice din localitate și de Cristina Buda, primar al com. Lăpuș. Au fost de față preoți, diaconi, credincioși, și, în haine luminoase, cei șase copilași care au făcut în această zi Prima Sfântă Împărtășanie, devenind și ei pietre vii, așezate cu grijă de către cei care i-au ocrotit și s-au preocupat de pregătirea lor, la temelia Bisericii lui Cristos.

Preasfinția Sa s-a îndreptat spre locul unde se afla piatra, pe care va fi edificată noua biserică, și a depus în apropiere racla cu moaștele Fericitului Episcop Iuliu Hossu, pe care le-a adus și cu acest binecuvântat prilej de la sediul episcopal din Cluj. S-a oficiat ceremonia sfințirii pietrei de temelie, apoi a unei cruci de lemn cu răstignirea Domnului, și, în continuare, pe un altar improvizat, a fost celebrată Sfânta Liturghie Arhierească de către PS Claudiu, alături de care s-au aflat 12 preoți concelebranți. La sărbătoare au luat parte câteva sute de credincioși, între care s-au remarcat tinerii participanți la Tabăra de Vară "Ecumenica" din Târgu Lăpuș, coordonată de pr. Silviu Hodiș, care se desfășoară în aceste zile. Răspunsurile liturgice au fost oferite, înălțător și armonios, de Corul Angeli al bisericii "Bob" din Cluj-Napoca, dirijat de prof. Angela David.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa Claudiu și-a exprimat bucuria de a avea, "pentru prima dată ca nou Episcop de Cluj-Gherla, darul providențial de a participa la punerea temeliei unei noi biserici", dar cu atât mai prețios, cu cât această piatră de temelie este pusă "într-un pământ binecuvântat, udat de lacrimi și de sânge". A spus: "Mă bucur să fiu aici, în Maramureș, în mijlocul vostru, fiindcă știu că au fost și sunt oameni dispuși să pună credința mai presus de toate". A subliniat că, pentru Preasfinția Sa, este cu atât mai semnificativă așezarea în acest loc a pietrei de temelie pentru o nouă biserică, cu cât știe că aici au existat "rugăciunile preoților, a călugărilor, călugărițelor, credincioșilor și credincioaselor, cele ale Episcopilor care, în vremuri dificile de suferință și persecuție, au trecut din casă în casă, pe ascuns, noaptea, pentru a nu lăsa turma nepăzită și fără hrană, pentru a ierta păcatele, pentru a împărtăși, a binecuvânta și a mângâia". Aceasta, cu atât mai mult, cu cât – a amintit – "Întâistătătorului Bisericii noastre, Preafericitul Părinte Cardinal Lucian, este originar din aceste binecuvântate meleaguri".

Iar biserica de piatră care va fi ridicată, a adăugat PS Claudiu, are nevoie de "bisericile din sufletele credincioșilor", pentru că: "ce este o biserică măreață, frumoasă, înălțătoare, fără oameni care să fie pietre vii la temelia acestei biserici! Ocazia de astăzi este o ocazie binecuvântată pentru noi toți, pentru a ne aduce aminte că este necesar, nu doar să binecuvântăm o piatră de temelie și pe această piatră să ridicăm o biserică, ci, pe măsură ce biserica se va ridica și biserica din sufletele noastre trebuie să se înalțe. Și atunci când vom pune icoanele în această biserică, să ne aducem aminte că și sufletele noastre trebuie să fie icoane ale Sfintei Treimi. Și atunci când vom tămâia în biserică, să ne aducem aminte că și rugăciunile noastre, în fiecare zi, trebuie să se înalțe ca fumul de tămâie înspre ceruri. Și atunci când vom asculta minunatele glasuri, care dau mărire lui Dumnezeu, în biserică, să ne aducem aminte că și viața noastră trebuie să fie un cânt de laudă, de mărire, de mulțumire adusă lui Dumnezeu."

Pentru a clădi "biserica din suflete", Preasfinția Sa a oferit pilda evangheliei zilei (Mt 18,23-35) – "a Datornicului nemilostiv", despre "un împărat care a venit să facă socoteală cu slugile lui", care, de fapt, "este despre noi". Este o pildă prin care Isus dorește "să ne trezească la realitate", pentru că, privind la Sfânta Cruce, vedem că "acela este prețul pentru păcatele noastre: Isus răstignit și mort pe Cruce". Iar dacă Isus ne-a iertat datoria murind pe Cruce, cu atât mai mult suntem chemați și noi, să iertăm aproapelui nostru.

Cuvântul Ierarhului a fost o invitație puternică la iertare: "Nu putem primi fără să dăruim, fiindcă e ca și cum am încerca să inspirăm, fără să expirăm". De aceea, a îndemnat: "să primim iubire și să dăruim iubire". Este ceea ce "Episcopii noștri martiri au trăit în viața lor: deși au suferit atât de mult, în scrierile lor nu este urmă de resentiment, niciunul dintre ei nu strânge de gât pe nimeni pentru a-i reproșa datoria". A atras atenția că mai ales în timpul actual, în care există foarte multă ură, este nevoie de iertare, de capacitatea creștinilor de a ierta. "Iubiți credincioși, Isus Cristos are nevoie de noi, de ochii noștri, de gura noastră, de mâinile noastre pentru a binecuvânta, a mângâia, a ierta, și nu pentru a biciui, nu pentru a sugruma!" De aceea, a îndemnat ca, neîntârziat, "să cerem ajutorul lui Dumnezeu, ocrotirea Maicii Sfinte pentru a putea ierta din inimă tuturor celor care ne-au greșit", și, a invitat ca, de-a lungul celebrării Sfintei Liturghii, credincioșii să își aducă aminte de toate acele persoane care consideră că le-au greșit și să le pună în rugăciune "la temeliile acestei biserici, cerând lui Dumnezeu harul de a-i putea ierta, de a fi liberi, în pace, bucuroși, de a fi fericiți". După Sfânta Jertfă Liturgică cei șase copilași care au făcut Prima Împărtășanie au primit diplome de amintire de la momentul solemn, și cadouri. Pr. Cristian Andrei Pop a adus mulțumire lui Dumnezeu pentru frumoasa sărbătoare și a exprimat speranța "ca bucuria pe care o trăim astăzi, să o putem trăi în fiecare zi!".

Mulțumind pentru binecuvântare și susținere, părintele a oferit Preasfințitului Claudiu, din partea comunității parohiale, un semn de recunoștință. Totodată, păstorul comunității din Lăpuș a adus mulțumiri corului, autorităților locale, Poliției, Jandarmeriei, tuturor celor care și-au adus sprijinul în organizarea evenimentului. O mulțumire deosebită, cu recunoștință, a adresat echipei de arhitecți și proiectanți care, împreună cu sr. Rodica din Congregația Inimii Neprihănite, s-au ocupat de realizarea proiectului noii biserici – ei au făcut un pelerinaj din București pentru a participa la bucuria acestei zile. Nu în ultimul rând, au fost adresate mulțumiri preoților din protopopiatul Lăpuș, diaconilor prezenți și tuturor credincioșilor parohiei greco-catolice din Lăpușul Românesc.

PS Claudiu a mulțumit de asemenea tuturor participanților, în mod particular pr. Ioan din Biserica Ortodoxă, care a fost de față, și, în încheiere, a mulțumit lui Dumnezeu pentru ziua minunată, însorită, dorind ca "așa să rămână vremea mai ales în sufletele noastre, ca să putem trăi, în primul rând ca și credincioși ai Bisericii Greco-Catolice, ca și cetățeni ai acestei țări, și, prin rugăciune, prin jertfă zilnică, să facem ca lucrurile să meargă mai bine". A urmat o agapă fraternă oferită cu generozitate de comunitatea greco-catolică din Lăpuș, tuturor, pentru ca bucuria sărbătorii să fie deplină.

Album foto: aici  
Video (predica): aici

imagine

imagine

imagine

 
 

 



Sursa:eparhiaclujgherla.ro