Mons. Ionuţ Paul Strejac – de la Secțiunea pentru Raporturile cu Statele din cadrul Secretariatului de Stat al Sfântului Scaun – a fost transferat la Nunțiatura Apostolică din Kenya, cu misiunea de însărcinat cu afaceri ad interim al Nunțiaturii Apostolice din Sudanul de Sud, sediu deschis în 2018.
De fapt, mons. Ionuț Paul Strejac va gestiona Nunțiatura Apostolică din Giuba – capitala Sudanului de Sud – legată, istoric vorbind, de Nunțiatura din Kenya.
Absolvent, în 2006, al Academiei Pontificale Ecleziastice, mons. Strejac a activat la Nunțiaturile Apostolice din El Salvador, Polonia, Kuweit și Timorul de Est.
S-a născut la 24 iunie 1976, la Suceava. A urmat cursurile elementare și gimnaziale la Suceava, unde a absolvit Liceul Petru Rareș, în 1995. A obținut bacalaureatul în Teologie la Universitatea Pontificală Urbaniana, în 2000 și, în 2002, licența în Drept Canonic.
În 2006, a obținut Doctoratul în Drept Canonic la aceiași Universitate. A fost hirotonit preot la 29 iunie 2002, în Catedrala romano-catolică, din Iași, prin impunerea mâinilor PS Petru Gherghel, Episcop de Iași și a fost încardinat în Arhidieceza Romano-Catolică de București.
Anul acesta, în data de 9 iulie, s-au împlinit zece ani de la Independența Sudanului de Sud. Cu acest prilej, a fost transmis un mesaj comun liderilor țării, semnat de papa Francisc, de Justin Welby, arhiepiscop de Canterbury și de Jim Wallace, moderator al Bisericii din Scoția. În scrisoare a fost amintit și momentul istoric al întâlnirii liderilor politici și religioși din Sudanul de Sud, care a avut loc în Vatican, în 2019, și promisiunile făcute cu acea ocazie. „Ne rugăm pentru ca acele promisiuni să stea la baza acțiunilor voastre, astfel încât să vă putem vizita și să sărbătorim personal, împreună cu voi și poporul vostru, onorând contribuția voastră adusă unei națiuni care împlinește speranțele din 9 iulie 2011” – se spune în mesajul comun.
Îl însoțim pe mons. Ionuț Paul Strejac cu rugăciunea și cu gândurile noastre bune în această nouă și însemnată misiune într-un ținut drag Sfântului Părinte, pe care pontiful ar vrea mult să-l viziteze, o țară care a cunoscut suferința, aflată constant în atenția papei Francisc în privința pașilor de urmat astfel încât națiunea să se bucure de roadele Independenței.