De Leone Grotti
Bellamy, viceprimarul de la Versailles, explică cum a ajutat o tânără, acuzându-şi totodată propria ţară: „ În Franţa lui Hollande ajunge să nu fi de acord cu opinia preşedintelui şi eşti tratat ca un criminal”
„Nu voi uita niciodată faţa Annei. Chipul acestei tinere studente care a bătut la uşa biroului meu, într-o dimineaţă de octombrie”. Aşa începe scrisoarea lui Francois-Xavier Bellamy, viceprimarul de Versailles, neafiliat politic, publicată în Le Figaro. Anna, fiind o tănără rusoaică de 19 ani pe care poliţia a ameninţat-o astfel: dacă vrei să obţii cetăţenia, spionează Manif Pour Tous.
„Iubim metodele KGB”.
„Când Anna a bătut la poarta biroului meu, frica pentru viaţa ei ameninţată” de a fi expulzată din Franţa, departe de părinţii ei, pentru a nu-şi trăda prietenii, „ a intrat cu ea. Ultima violenţă: poliţiştii i-au interzis să vorbească despre pactul lor, nici măcar părinţii nu trebuiau să ştie (...). „ Ştii, noi iubim metodele Kgb”, i-au zis. Ne putem imagina efectul acestor vorbe asupra unei tinere de 19 ani?” „Dar Anna a avut curajul să vorbească”.
„Mă ruşinez de Franţa”.
„ După ce am ascultat – continuă Bellamy – toate detaliile terifiante ale acestei întâmplări, i-am cerut din toată inima iertare pentru ţara mea, îmi amintesc că mi s-a făcut ruşine de Franţa, de aceste practici pe care nu mi-am imaginat să le descopăr în societatea liberă în care ne lăudăm că trăim. Apoi i-am promis că o voi ajuta. Astăzi Anna este în afara oricărui pericol. Dar unde ar fi dacă nu avea curajul să vorbească?”.
„Gravitate extremă”.
La acest punct, luând în calcul şi ancheta începută de ministrul de Interne Manuel Valls imediat după ieşirea acestei ştiri, viceprimarul individualizează „trei raţiuni pentru care această istorisire este de o gravitate extremă”. „ Înainte de toate demonstrează că actualul guvern foloseşte poliţia pentru a identifica şi spiona cetăţeni inocenţi a căror unică vină este că se opun unui proiect de lege (asupra căsătoriilor gay). Nu vorbesc de funcţionari, care la Versailles sunt excepţionali. Vinovaţi sunt conducătorii lor care constrâng aceste persoane să utilizeze metode antiterorism contra opozanţilor politici.
„ Este normal să terorizezi o studentă?”.
„ Aceste metode sunt a doua cauză a scandalului – continuă Bellamy -. E normal să terorizezi o studentă, să o izolezi, fără avocat, fără procedură, a o separa de părinţi pentru a face presiuni asupra ei? Domnul Valls pentru a cunoaşte numele unui oarecare tânăr care nu e de acord cu el este pregătit să distrugă viaţa Annei?”.
Trei. „ Ministrul de Interne trebuie să explice. Nu ajunge să se adauge injustiţie la injustiţie, făcând să cadă vina asupra poliţiştilor care au executat un ordin care nu putea să fie decât politic. Pentru că istoria Annei ridică o problemă fundamentală pentru democraţia noastră: (...) în Franţa lui Hollande ajunge să nu fi de acord cu opinia preşedintelui şi eşti tratat ca un criminal”.
„Mulţumesc Anna”.
Bellamy i-a promis Annei că nu o să vorbească de întâmplarea sa, până când ar fi făcut-o ea. „ Eu astăzi îi mulţumesc din suflet că a îndrăznit să vorbească. Îi mulţumesc în numele nostru a tuturor, (...) a societăţii noastre, care nu are dreptul să lase să ni se fure moştenirea pe care părinţii noştrii ne-au lăsat-o după ce au câştigat-o cu propriul sânge: protejarea dezbaterilor democratice, dreptul la proceduri corecte şi la libertate de conştiinţă”.
Traducere: ARM
Sursa:www.tempi.it