Duminică 23 mai 2021 comunităţile etnice prezente în Dieceza de Padova, s-au întâlnit în ziua Sfântă a Rusaliilor pentru a sărbători împreuna cu episcopul Claudio Cipolla această mare sărbătoare a creştinătăţii.
„Când a sosit ziua Cincizecimii, erau toţi împreună în acelaşi loc. Şi din cer, fără de veste, s-a făcut un vuiet, ca de suflare de vânt ce vine repede, şi a umplut toată casa unde şedeau ei. Şi li s-au arătat, împărţite, limbi ca de foc şi au şezut pe fiecare dintre ei. Şi s-au umplut toţi de Spirit Sfânt şi au început să vorbească în alte limbi, precum le dădea lor Spiritul a grăi”. (Fapte 2,1-4).
După ce Sfinţii Apostoli l-au primit pe Spiritul Sfânt, s-au dus în toate părţile pământului să vestească Evanghelia mântuirii şi credinţa în Isus Cristos, începând de la Ierusalim. Iar prin Sfinţii Apostoli, Spiritul Sfânt a fost transmis în lume tuturor celor ce cred în Cristos, prin Sfintele Taine ce se săvârşesc în Biserică de către preoţi şi episcopi.
Luând exemplul apostolilor, fiecare dintre noi suntem chemaţi să răspândim vestea cea bună acolo unde trăim şi iată că la o distanţă de peste 2.000 de ani, de sărbătoarea Rusaliilor, minorităţi străine de credinţă catolică, de pe tot mapamondul au avut prilejul să-şi manifeste autenticitatea credinţei prin rugăciuni în limba natală, prin portul popular, prin cântece specifice care au colorat atmosfera şi au adus bucurie.
In omilia sa, episcopul Claudio a subliniat faptul că înainte de toate noi suntem fraţi şi surori în Cristos iar diferenţele dintre noi au rolul să ne îmbogăţească nu să ne dividă. Fiecare suntem chemaţi să ne exprimăm propria identitate etnică în mod curajos fără să ne simţim judecaţi ci mai de grabă încredinţaţi că doar împreună putem aduce un nou suflu în lumea globalizată. Preasfinţia Sa a subliniat un lucru la fel de important şi anume că această unitate nu înseamnă uniformizare ci în aceste timpuri, mai mult ca niciodată e nevoie de unicitatea spirituală a fiecărui popor, etnii, comunităţi.
Cei prezenţi au primit mulţumiri pentru activitatea lor în cadrul societăţii padovane şi li s-a transmis tot suportul moral şi spiritual în aceste dificile vremuri ale pandemiei.
În cadrul “rugăciunii credincioşilor” diferiţi reprezentanţi ai fiecărei comunităţi prezente, îmbrăcaţi în port popular, au rostit câte o rugăciune în limba materna: pentru Biserica (în limba filipineză), pentru familii (în limba singaleză) pentru emigranţi şi refugiaţi (în limba franceză), pentru bolnavi (în limba spaniolă), pentru pace şi fraternitate (în limba română).
Putem afirma că prin această Celebrare Euharistică la care am participat s-a manifestat adevărata imagine a Bisericii Catolice.
Biserica este catolică încă din primul moment, universalitatea ei nu este rodul includerii ulterioare a diferitelor comunităţi. De fapt, încă din prima clipă Spiritul Sfânt a creat-o ca Biserică a tuturor popoarelor; ea cuprinde întreaga lume, depăşeşte toate frontierele de rasă, clasă socială, etnie, naţiune; distruge toate barierele şi îi uneşte pe oameni în mărturisirea lui Dumnezeu unul şi întreit; ea este sfântă, nu graţie capacităţilor membrilor săi, ci pentru că însuşi Dumnezeu, cu Spiritul său, o creează, o purifică şi o sfinţeşte mereu.
În numele Comunităţii greco-catolice din Padova, mulţumim pentru invitaţia de a fi putut participa la această Celebrare în care am avut prilejul să ne reamintim importanţa noastră în trăirea şi manifestarea credinţei Universale.
Laura Raita - Nicolae Mall