Spiritul Sfânt, Mângâietorul și Apărătorul. La omilia Sfintei Liturghii din solemnitatea Rusaliilor după ritul roman sau latin, celebrată duminică, 23 mai 2021, în bazilica San Pietro, papa Francisc a scos în evidență două trăsături ale Spiritului Sfânt, ”darul darurilor”, pe care Isus îl promite discipolilor. Cu o participare mai mare de credincioși comparativ cu lunile trecute, Celebrarea euharistică nu s-a mai desfășurat la Altarul Catedrei, cum s-a făcut până acum din cauza restricțiilor rigide ale pandemiei, ci la Altarul Mărturisirii, pe mormântul Sfântului Petru.
Spiritul Sfânt, Mângâietorul. Cu toții, a recunoscut papa la omilie, suntem în căutarea unei consolări, mai ales în momentele grele prin care trecem, cum este acum perioada pandemiei. Deseori, însă, alergăm numai după consolări pământești, efemere.
Papa Francisc: ”Isus ne oferă astăzi consolarea Cerului, Spiritul, Consolatorul desăvârșit (Consolator optime – Secvența liturgică a Rusaliilor). Care este diferența? Consolările lumii sunt ca substanțele anesteziante: oferă o ușurare momentană, dar nu tratează răul profund pe care îl purtăm lăuntric. Deviază, distrag atenția, dar nu vindecă la rădăcină. Acționează la suprafață, la nivelul simțurilor și cu greu al inimii. Pentru că numai cel care ne face să ne simțim iubiți așa cum suntem dăruiește inimii pacea. Spiritul Sfânt, iubirea lui Dumnezeu, așa face: coboară înăuntru, ca Spirit acționează în spiritul nostru. Vizitează în intimitatea inimii ca oaspete dulce al sufletului (cf. Secvența). Este tandrețea însăși a lui Dumnezeu, care nu ne lasă singuri, pentru că a sta alături de cel care este singur înseamnă deja a consola”.
”Suntem chemați, la rândul nostru”, a reluat papa, ”să dăm mărturie în Spiritul Sfânt, să devenim consolatori. Da, Spiritul Sfânt ne cere să dăm un trup consolării sale. Cum putem face aceasta? Nu prin discursuri impresionante, ci făcându-ne aproape; nu prin cuvinte de circumstanță, ci prin rugăciunea apropierii. Să ne amintim că apropierea, compasiunea și blândețea sunt întotdeauna stilul lui Dumnezeu. Spiritul Sfânt, Consolatorul, spune Bisericii că astăzi este timpul consolării. Este timpul vestirii pline de bucurie a Evangheliei mai mult decât timpul luptei cu păgânismul. Este timpul de a duce bucuria Celui înviat, nu pentru a ne plânge de drama secularismului. Este timpul de a revărsa iubire asupra lumii, fără a îmbrățișa mundanitatea. Este timpul în care să mărturisim milostivirea mai mult decât să insistăm pe reguli și norme. Este timpul Consolatorului, este timpul libertății inimii”.
Spiritul Sfânt, Apărătorul. În contextul istoric al lui Isus, apărătorul sau avocatul nu-și îndeplinea funcțiile sale cum o face astăzi: nu vorbea în locul imputatului, ci îi stătea, de obicei, alături și îi sugera la ureche argumentele prin care să se apere. Acesta este modul de a acționa al Spiritului Sfânt, ”Spiritul adevărului” (v. 26), care nu vrea să ia locul nostru, ci ne apără de falsitățile răului inspirându-ne gândurile și simțămintele. Trei ar fi, a subliniat papa la omilie, sugestiile tipice ale Spiritului Sfânt, Apărătorul nostru: ”Locuiește în prezent”, ”Caută întregul” și Pune-L pe Dumnezeu mai presus de tine”.
Papa Francisc: ”Spirite Sfinte, Spirite Mângâietor, consolează inimile noastre! Fă-ne misionari ai consolării tale, consolatori de milostivire pentru lume! Avocatul nostru, dulce Sufleur al sufletului, fă-ne mărturisitori ai prezentului lui Dumnezeu, profeți de unitate pentru Biserică și umanitate, apostoli întemeiați pe harul tău, care pe toate le creează și pe toate le reînnoiește! Amin!”.