La rugăciunea antifonului marian “Regina Coeli”, din duminica a 6-a a Paștelui, din Piața San Pietro, papa Francisc s-a oprit asupra Evangheliei din liturgia duminicii, după sfântul Ioan, capitolul 15, în care Isus adresează îndemnul de a rămâne în iubirea sa, “pentru ca bucuria sa să fie în noi, iar bucuria noastră să fie deplină”.
Pornind de la întrebarea: care este iubirea în care Isus ne spune să rămânem pentru a avea bucuria lui, pontiful a explicat că această iubire “își are originea în Tatăl, pentru că ‘Dumnezeu este iubire’ (1 In 4,8)”; o iubire care „asemenea unui râu curge în Fiul Isus și, prin el, ajunge la noi, creaturile sale”. Isus spune: "Aşa cum Tatăl m-a iubit pe mine, aşa v-am iubit şi eu pe voi. Rămâneţi în iubirea mea!” (In 15, 9).
„Iubirea pe care ne-o dă Isus este aceiași cu care îl iubește Tatăl: o dragoste pură, necondiționată, gratuită” – a spus pontiful, explicând faptul că dându-ne nouă această iubire, Isus „ne tratează ca prieteni, făcându-ne să-l cunoaștem pe Tatăl și implicându-ne în misiunea sa pentru viața lumii”.
În cuvântul de învățătură care a însoțit antifonul marian „Regina Coeli”, pontiful ne-a călăuzit în găsirea răspunsului la o a doua întrebare: cum să rămânem în iubirea lui Isus? Răspunsul se află în Evanghelia din liturgia duminicii, în versetul 10: „Dacă păziţi poruncile mele, rămâneţi în iubirea mea aşa cum eu am păzit poruncile Tatălui meu şi rămân în iubirea lui”. „Isus” – a explicat pontiful – „a rezumat poruncile sale într-o singură poruncă: ‚Aceasta este porunca mea: să vă iubiţi unii pe alţii aşa cum v-am iubit eu!’ (v.12) A iubi așa cum iubește Cristos înseamnă să ne punem în slujba fraților așa cum a făcut el spălând picioarele ucenicilor”.
De asemenea, „a iubi după cum iubește Cristos înseamnă „ieșirea din propriul ‚eu’, detașarea de siguranța omenească, de confortul mundan pentru a ne deschide spre ceilalți, în special spre cei aflați în nevoie. Înseamnă să fim disponibili, fiecare cu ce suntem și cu ce avem. Aceasta înseamnă să iubești nu prin cuvinte ci prin fapte”.
Pontiful a mai spus că a iubi cu iubirea lui Cristos înseamnă să spui „nu” altor iubiri pe care ni le oferă lumea: iubirea de bani (...) de succes, de putere, ce sunt „căi înșelătoare ‚de iubire’ care ne îndepărtează de iubirea Domnului și ne fac să devenim din ce în ce mai egoiști, mai narcisiști și mai stăpânitori”.
Sfântul Părinte a atras de asemenea atenția asupra aroganței ce însoțește aceste tipuri de comportament, aroganța ducând la o degenerare a iubirii, la exercitarea abuzului față de ceilalți și la a-i face pe alții să sufere.
„A iubi precum ne iubește Domnul înseamnă să apreciem persoana din jurul nostru și să-i respectăm libertatea; înseamnă a o iubi așa cum este, în mod gratuit” – a mai spus pontiful.
Succesiv, Sfântul Părinte ne-a amintit că Isus ne cere să rămânem în iubirea lui , „nu în ideile noastre, nu în cultul față de noi înșine”. A rămâne în iubirea lui Isus înseamnă „să ieșim din pretenția de a-i controla și gestiona pe ceilalți ci să avem încredere în ceilalți și să ne dăruim slujirii lor”.
La finalul reflecției despre semnificația și importanța de a rămâne în iubirea lui Isus, pontiful a explicat că bucuria este consecința rămânerii în iubirea lui Cristos, o bucurie deplină, “bucuria de a ști că suntem iubiți de Dumnezeu în ciuda infidelităților noastre”, o bucurie care ne ajută să înfruntăm încercările vieții și să traversăm momentele de criză, ieșind mai buni decât înainte.
După „Regina Coeli”
După rugăciunea antifonului marian pascal, papa Francisc a amintit beatificarea – duminică, 9 mai a.c. - la Agrigento, în Italia, a credinciosului laic Rosario Angelo Livatino, “martir al dreptății și al credinței”, ucis în data de 21 septembrie 1990, în Sicilia, de organizațiile criminale.
“În slujirea comunității, în calitate de judecător drept, nu s-a lăsat niciodată corupt și a încercat să judece nu pentru a comanda, ci pentru a răscumpăra” – a spus pontiful, evocând figura magistratului italian, luptător convins împotriva mafiei, ucis la vârsta de 38 de ani, care „și-a pus întotdeauna activitatea sub tutela lui Dumnezeu, devenind un mărturisitor al Evangheliei până la moartea sa eroică”. „Fie ca exemplul său să fie pentru toți, în special pentru magistrați, un stimulent pentru a fi apărători loiali ai legalității și libertății” – a spus pontiful.
Tot duminică, după rugăciunea „Regina Coeli”, pontiful și-a exprimat îngrijorarea cu privire la situația de la Ierusalim, formulând speranța ca Ierusalimul să fie „un loc de întâlnire și nu de ciocniri violente, un loc de rugăciune și pace”. „Îi îndemn pe toți să caute soluții comune, astfel încât identitatea multireligioasă și multiculturală a Orașului Sfânt să fie respectată și să prevaleze fraternitatea” – a cerut pontiful în apelul privind situația de la Ierusalim, amintind că „violența generează doar violență”.
De asemenea, papa Francisc a amintit atacul terorist care a avut loc sâmbătă, 8 mai, la Kabul, pe care l-a definit „o acțiune inumană”.
Pontiful și-a exprimat, totodată, îngrijorarea cu privire la ciocnirile violente din Columbia, care s-au soldat cu morți și răniți. Pontiful a îndemnat la rugăciune pentru această țară.