Dumnezeu le ajută celor care au curajul să înfrunte o provocare pe care și-au asumat-o în urma unui discernământ elaborat în rugăciune în fața Lui și în discuțiile cu semenii apropiați și de încredere. O asemenea aventură spirituală și intelectuală a trăit-o părintele Vasile Costea, paroh al Parohiei Greco-Catolice Toplița, județul Harghita, Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș cu sediul la Blaj.
În data de 26 martie 2021, părintele Vasile și-a susținut teza de doctorat intitulată Motivațiile teologice ale postului la Sfântul Ioan Gură de Aur, în cadrul Școlii Doctorale de Teologie și Studii Religioase a Facultății de Teologie Romano-Catolică din Universitatea din București, avându-l ca îndrumător științific pe părintele asumpționist conf. univ. dr. Lucian Dîncă.
Doctorandul, înțelegând miza fundamentală a temei pentru știința teologică de astăzi dar și pentru strategia pastorală a Bisericii, își propune să recupereze concepția despre post a Sfântului Ioan Gură de Aur, un Părinte comun al tradițiilor creștine răsăriteană și apuseană, și, mai mult, să o coreleze cu practica postului din zilele noastre, demonstrând că îndelungata tradiție a postului a rămas aceeași din vechime până azi.
După ce în primul capitol al tezei reiterează concepția despre post în Biblie, în capitolul al doilea identifică mai întâi principalele scrieri hrisostomice cu referire la post, pentru ca apoi să analizeze modul cum Sfântul Ioan Gură de Aur prezintă postul ca fiind necesar vieții spirituale, oferind câteva soluții practice cu privire la atitudinea pe care ar trebui să o aibă credinciosul în timpul postului. Cel de-al treilea capitol al tezei este intitulat „Actualitatea mesajului Sfântului Ioan Gură de Aur cu privire la post” și trasează câteva analogii între postul din zilele Sfântului Ioan și postul din societatea consumeristă actuală, formulând un scurt „îndreptar chrisostomic pe tema postului” destinat creștinului de astăzi și reflectând asupra relației dintre milostenie, rugăciune și post. Identificând mesajele de forță despre post ale Sfântului Ioan Gură de Aur, pr. Vasile completează tratarea cu diferențierea unor categorii de creștini (sănătoși, bolnavi, copii) și postul acestora. Ultima parte a acestui ultim capitol analizează modalitățile prin care a fost receptat mesajul chrisostomic despre post la nivel interconfesional. În sinteză, întrucât omul este întrucâtva rănit de păcat, autorul concluzionează că pentru Ioan Gură de Aur o definiție a postului este aceea de „leac al sufletului”.
Membrii comisiei au apreciat, de asemenea, tenacitatea și determinarea părintelui greco-catolic Vasile Costea în perseverența dovedită în munca de cercetare pentru această teză de doctorat timp de patru ani.
La susținerea tezei a luat parte și Preasfințitul Părinte Cristian Crișan, Episcopul Auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș.
Părintele Vasile Costea s-a născut în data de 9 februarie 1973, la Blaj. S-a înscris la Facultatea de Teologie Greco-Catolică din Blaj (1994-1998), după care s-a căsătorit, având cu doamna preoteasă Claudia doi copii. A fost hirotonit preot în data de 18 aprilie 1999 și numit în Parohia Greco-Catolică Toplița din 2001, unde a costruit casă parohială și biserica cu hramul „Sfinții Trei Ierarhi”. După finalizarea lucrărilor, a continuat studiile obținând diploma de master la Blaj în 2017, înscriindu-se în același an la doctorat, obținând acum diploma de doctor în teologie cu calificativul „foarte bine”.
Felicitări părintelui Vasile Costea și așteptăm publicarea rezultatului cercetării Cucerniciei Sale!
pr. dr. Anton Rus