Biserica Catolică marchează anual pe 24 martie Ziua misionarilor martiri, în amintirea episcopului salvadorian Sfântul Oscar Romero, ucis în timp ce săvârșea Sfânta Liturghie pe 24 martie 1980. În vederea acestei Zile speciale, asociația ”Missio Giovani” din Italia a lansat mai multe inițiative de cooperare cu tinerii din Etiopia. De amintit că între 2000-2020 au fost uciși în întreaga lume 535 de misionari și lucrători pastorali.
Se marchează anual pe 24 martie Ziua misionarilor martiri, în comemorarea liturgică a Sfântului Oscar Romero, arhiepiscop de San Salvador, care a fost ucis pe 24 martie 1980 în timp ce săvârșea Sfânta Liturghie.
Pentru a marca această Zi dedicată misionarilor martiri, asociația italiană ”Missio Giovani” a ales ca temă genericul ”Vieți împletite”. ”Misionarul își împletește viața sa cu viața lui Cristos”, se spune într-o notă explicativă a asociației, ”și de aici pornește pentru a țese noi fraternități cu popoarele și persoanele pe care le întâlnește în slujirea sa de vestire a Evangheliei, o alegere asumată în numele lui Cristos și care poate să conducă la dăruirea de sine pe cruce”. Asociația menționată a pregătit pentru miercuri, 24 martie, un seminar digital (webinar) pe tema ”Vieți împletite în Etiopia”, țară marcată de conflicte, sărăcie și, în ultimul an, de pandemia de Covid-19. Bisericii din Etiopia îi este dedicat și tradiționalul proiect de solidaritate misionară, care anul acesta își propune să doteze un laborator de informatică pentru tinerii din Prefectura apostolică de Robe și să faciliteze accesul la cursuri universitare și la ofertele de pe piața muncii.
Ziua misionarilor martiri aduce în atenție o pagină de durere, dar și de speranță din viața Bisericii. Potrivit datelor recente culese de agenția Fides, în 2020, la nivel global, au fost uciși 20 de misionari catolici: 8 preoți, 1 călugăr, 3 călugărițe, 2 seminariști și 6 laici. Recordul dramatic s-a înregistrat pentru anul de referință în America, unde au fost uciși 8 misionari. În ultimii 20 de ani (2000-2020), au fost uciși în întreaga lume 535 de misionari și lucrători pastorali, printre care 5 episcopi.
”Jertfa martirilor”, a explicat Giovanni Rocca, secretarul național Missio Giovani, ”este semnul concret că propagarea credinței nu este o cruciadă, ci o îmbrățișare de culturi, popoare și religii, în care își dau mâna disponibilitatea totală de a-l asculta pe celălalt și schimbul reciproc, alături de susținerea celor nevoiași”. Atunci când în această dinamică ”pătrunde ura, iată că martirul își face apariția în istorie”. Martiriul ”in odium fidei” este, în cele din urmă, ”consecința extremă a unei credințe adevărate, umane și concrete”.
Ziua misionarilor martiri arată, în același timp, că viața misionarilor nu este marcată nicidecum de ”cuceriri eroice”, ci mai degrabă de ”gesturi impregnate de speranță, trăite în cotidianul care nu are nimic ieșit din comun”. Toate acestea, spune mai departe Giovanni Rocca, îi vorbește omului de astăzi despre ”o fidelitate permanentă față de Dumnezeu, de o iubire capabilă să învingă întunericul și să treacă dincolo de moarte”. Ereditatea misionarilor martiri, a mai spus secretarul național Missio Giovani, este ”îndemnul la a redescoperi frumusețea care locuiește în această lume. Orice făptură, în realitate, este un imens templu al lui Dumnezeu pe pământ, capabil să primească, să asculte și să vindece rănile omului. A intra aici înseamnă a-i înțelege frumusețea și a deveni custozii acestui templu”.
Asociația ”Missio Giovani” reprezintă ramura tânără a Fundației Missio, înființată în 2005 în cadrul Conferinței episcopale italiene. Are scopul de a susține și a promova dimensiunea misionară a comunității bisericești din Peninsulă, acordând o atenție specială pentru ”missio ad gentes” (misiunea către popoare), prin inițiative de animare, formare și cooperare misionară între Biserici.