«Primul dar al fiecărei existenţe creştine este Spiritul Sfânt. Nu este unul dintre multele daruri, ci darul fundamental. Spiritul Sfânt este darul promis nouă de Isus. Fără Spiritul Sfânt nu există nicio relaţie cu Cristos şi cu Tatăl. Pentru că Spiritul Sfânt ne deschide inima către prezenţa lui Dumnezeu şi o atrage în acel "vârtej" al iubirii care este chiar inima lui Dumnezeu.» Astfel a evidenţiat pontiful în cuvântul de învăţătură din cadrul audienţei generale, explicând că nu suntem doar oaspeţi şi pelerini în călătoria pe acest pământ, ci suntem şi oaspeţi şi pelerini în misterul Treimii. «Suntem ca Avraam, care într-o zi, primind trei călători în cortul său, l-a întâlnit pe Dumnezeu. Dacă-l putem invoca cu adevărat pe Dumnezeu numindu-l "Abbà - Tată", este pentru că Spiritul Sfânt locuieşte în noi; El este cel care ne transformă profund şi ne face să experimentăm bucuria mişcătoare de a fi iubiţi de Dumnezeu ca adevăraţi copii (…)» – a spus pontiful.
Făcând trimitere la Catehismul Bisericii Catolice în care se spune, la numărul 2670, că de fiecare dată când începem să ne rugăm lui Isus, Spiritul Sfânt este cel care ne atrage pe calea rugăciunii, pontiful a explicat că, din acest motiv, Biserica ne îndeamnă să-l implorăm pe Spiritul Sfânt în fiecare zi, mai ales la începutul şi la sfârşitul fiecărei acţiuni importante.
Evidenţiind că Spiritul Sfânt ne "aminteşte" de Isus şi ni-l face prezent, astfel încât să nu se reducă la un personaj din trecut, pontiful a explicat că în Spiritul Sfânt totul este însufleţit, posibilitatea de a-l întâlni pe Isus fiind deschisă creştinilor din orice timp şi loc. Prin Spiritul Sfânt, Isus nu este departe, ci este cu noi, învăţându-i pe ucenici şi transformându-le inimile, aşa cum a făcut cu Petru, cu Paul, cu Maria Magdalena.
Papa Francisc: «Este experienţa pe care au trăit-o mulţi oameni de rugăciune (bărbaţi şi femei) pe care Spiritul Sfânt i-a format după "măsura" lui Cristos, în milostivire, în slujire, în rugăciune, în cateheză ... .Este un har să poţi întâlni astfel de persoane: îţi dai seama că în ele pulsează o viaţă diferită, că privirea lor vede "dincolo". Să nu ne gândim doar la călugări, la pustnici; astfel de persoane există şi printre oamenii obişnuiţi, oameni care au ţesut o lungă istorie de dialog cu Dumnezeu, în momente de luptă interioară, care purifică credinţa. Aceşti umili mărturisitori l-au căutat pe Dumnezeu în Evanghelie, în Preasfânta Euharistie primită şi adorată, în chipul fratelui lor aflat în dificultate şi îi păzesc prezenţa ca pe un foc secret.»
Spunând că prima sarcină a creştinilor este tocmai menţinerea vie a acestui foc, pe care Isus l-a adus pe pământ (cf. Lc 12,49), adică Iubirea lui Dumnezeu, Spiritul Sfânt, papa Francisc ne aminteşte că "fără focul Duhului, profeţiile se sting, tristeţea înlocuieşte bucuria, obişnuinţa înlocuieşte iubirea, slujirea se transformă în sclavie". «Îmi vine în minte imaginea lămpii aprinse de lângă tabernacol, unde se păstrează Euharistia. Chiar şi atunci când biserica este goală şi coboară întunericul, acea lampă
rămâne aprinsă, continuă să ardă: nimeni nu o vede, totuşi arde înaintea Domnului. Tot astfel, Spiritul Sfânt este mereu prezent în sufletul nostru, asemenea acelei lămpi» – a spus pontiful, evidenţiind că "Spiritul Sfânt este cel care scrie istoria Bisericii şi a lumii", iar "noi suntem pagini deschise, disponibile pentru a primi caligrafia Spiritului Sfânt".
La finalul audienţei generale, papa Francisc a lansat un apel pentru Myanmar, spunând: «Încă o dată, şi cu multă tristeţe, simt urgenţa de a evoca situaţia dramatică din Myanmar, unde mulţi oameni, în special tineri, îşi pierd viaţa pentru a oferi speranţă ţării lor. Şi eu mă îngenunchez pe străzile din Myanmar şi spun: 'Opriţi violenţa'. Şi eu întind braţele şi spun: 'Să predomine dialogul!' Vărsarea de sânge nu rezolvă nimic. Să predomine dialogul!»
La 1 februarie 2021, în Myanmar a avut loc lovitura militară în urma căreia Aung San Suu Kyi şi alţi lideri politici au fost arestaţi. În mai multe oraşe ale ţării, zeci de mii de persoane au ieşit pe străzi pentru a protesta, cerând eliberarea lui Aung San Suu Kyi şi înlocuirea regimului militar. Forţele de ordine au intervenit pentru a opri protestele, până în prezent fiind ucişi peste 50 de protestatari care cereau revenirea la democraţie şi la statul de drept.