În timpul săpăturilor arheologice efectuate de statul Israel în deșertul Iudeii, au fost găsite fragmente din cărți vechi de 2000 de ani ale profeților Zaharia și Naum. O descoperire istorică.
Deșertul străbătut de Sfântul Ioan Botezătorul, de unde anunța venirea lui Mesia și în care Mântuitorul s-a retras timp de patruzeci de zile, s-a scufundat în uitare timp de aproape douăzeci de secole. În deșertul Iudeii (Cisiordania), unde arheologii de la Autoritatea pentru Antichități din Israel (AAI) efectuează săpături arheologice pentru a combate jafurile patrimoniului, au fost găsite într-o peșteră din rezervația naturală Nahal Hever fragmente dintr-un manuscris biblic. Pentru a ajunge acolo, arheologii au fost nevoiți să descindă cu funiile. Eforturi lor însă au dat roade!
Această descoperire cu adevărat istorică amintește de cea care a avut loc cu jumătate de secol mai devreme, când arheologii au găsit, pe același teritoriu, 900 de fragmente biblice cunoscute astăzi sub numele de Manuscrisele Mării Moarte. Copiate între secolul III î.Hr. și secolul I d.Hr., manuscrisele au fost găsiți în mai multe peșteri din Qumran. Printre aceste multe extrase din Vechiul Testament, a fost găsit și cel mai vechi din lume! Dar, de la descoperirea lor, cavitățile stâncoase din deșertul iudeean au devenit ținta jefuitorilor din antichități, de unde dorința arheologilor de a continua cercetările pentru a evita pierderea unor surse istorice valoroase.
Aceste noi manuscrise ne vor îmbogăți, fără îndoială, cunoștințele despre istoria Bibliei. „Aceste texte multiple sau fragmente ne invită să reexaminăm ceea ce astăzi numim Biblia la singular. Încă o dată, se pare că Biblia a fost compusă treptat de-a lungul mai multor secole de influențe literare”, ne amintește Philippe-Emmanuel Krautter într-un articol dedicat sulurilor de la Marea Moartă. Noile manuscrise găsite au astfel o importanță capitală pentru înțelegerea elaborării textelor biblice de-a lungul secolelor.
Pasaje din Carțile Profeților
În timp ce manuscrisele sunt în prezent analizate, unele extrase din pasaje biblice au fost deja identificate de oamenii de știință. Descoperim astfel, scrise în limba greacă, extrase din cărțile lui Zaharia și Naum din cartea profeților. Printre acestea, versetul 16 al capitolului 8 din Cartea lui Zaharia:
Iată rânduielile pe care trebuie să le păziţi: "Să spună omul adevărat aproapelui său. Judecaţi şi daţi hotărâri drepte pe străzile voastre”
Deși această descoperire este excepțională, nu este prima dată când s-au găsit fragmente în această grotă. Supranumită „Peștera Groazei”, din cauza numeroaselor schelete găsite în timpul unei săpături arheologice, grota a adăpostit și alte manuscrise! Comparând noul text cu cel vechi, oamenii de știință au putut vedea o schimbare textuală neașteptată. În loc de cuvântul „porți”, care se regăsește în toate celelalte fragmente, de data aceasta apare cuvântul „străzi”. "Încă nu știm pe deplin cum să explicăm", a spus Oren Ableman, membru al Autorității pentru Antichități (AIA).
Fără îndoială, această descoperire extrem de rară va marca istoria și va atrage atenția multor cercetători. „Ar putea ajuta la aprofundarea istoriei traducerii Bibliei în greacă”, a spus Yosef Garfinkel, directorul Institutului Arheologic de la Universitatea Ebraică din Ierusalim. Dincolo de analiza istorică și biblică, apare și problema adăpostirii lor în aceste peșteri pierdute în mijlocul deșertului. Arheologii cred că grotele au servit drept refugiu pentru evrei în timpul Marii revolte împotriva Imperiului Roman și a distrugerii Templului Ierusalimului în 70. Printre obiectele găsite se numără și trupul unui copil mumificat, câteva bucăți de monede și un coș vechi, cel mai vechi din lume găsit până în prezent. Cu o suprafață de 1.500 km 2, acest deșert, care a servit drept refugiu pentru primii profeți și regii lui Israel, ascunde cu siguranță multe secrete.
Traducere: ACC