Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Papa Francisc, după vizita în Irak: Răspunsul la război nu este un alt război și alte arme

 
Papa Francisc, după vizita în Irak: Răspunsul la război nu este un alt război și alte arme
  • 10 Mar 2021
  • 1761

La audiența generală de miercuri, 10 martie 2021, papa Francisc a vorbit despre recenta sa călătorie apostolică în Irak. Papa a explicat de ce a fost un pelerinaj de pocăință, de speranță și de pace. Încurajând eforturile de reconstrucție din Irak, pontiful a subliniat că răspunsul la război nu poate fi un alt război, ci fraternitatea între oameni. La saluturile finale, papa îndemnat credincioșii să pășească pe drumul de convertire pentru a putea gusta bucuria pascală.


”După această vizită, inima mea e plină de recunoștință, față de Dumnezeu și de toți care au făcut-o posibilă”: a spus papa Francisc la cateheza audienței generale de miercuri, 10 martie 2021, desfășurată în regim on-line în biblioteca Palatului Apostolic, dedicată recentei călătorii apostolice în Irak (5-8 martie 2021), sub genericul ”Voi toți sunteți frați” (Matei 23,8).

Papa a spus că această călătorie realizează un proiect al Sfântului Ioan Paul al II-lea. ”Niciodată un papă nu a fost în țara lui Abraham”, a mărturisit pontiful, ”iar Providența a vrut ca aceasta să se întâmple acum, ca semn de speranță după ani de război și terorism și în timpul unei grele pandemii”.
Papa Francisc: «Am resimțit adânc sensul penitențial al acestui pelerinaj: nu puteam să mă apropii de acel popor martirizat, de acea Biserică martiră, fără să iau asupra mea, în numele Bisericii catolice, crucea pe care ei o poartă de ani de zile. O cruce mare, asemenea crucii pusă la intrarea în orașul Qaraqosh. (...) În același timp, am văzut în jurul meu bucuria de a-l primi pe mesagerul lui Cristos. Am văzut speranța deschiderii către un orizont de pace și de fraternitate, cuprins în cuvintele lui Isus care reprezentau motto-ul vizitei: Voi toți sunteți frați (Matei 23,8)».

”Poporul irakian”, a continuat papa, ”are dreptul de a trăi în pace, are dreptul de a regăsi demnitatea care-i aparține”. Pontiful a menționat aici rădăcinile culturale și religioase milenare, faptul că Mesopotamia este leagăn de civilizație și că Bagdad a găzduit vreme de secole cea mai bogată bibliotecă a umanității. Ce a distrus toate acestea?
Papa Francisc: «Războiul. Războiul este întotdeauna un monstru care, cu perindarea epocilor, se transformă și continuă să devoreze umanitatea. Dar răspunsul la război nu este un alt război, răspunsul la arme nu sunt alte arme. Eu mi-am pus întrebarea: cine vinde astăzi arme teroriștilor care comit măcel în alte părți, în Africa, de exemplu? E o întrebare la care aș vrea ca cineva să răspundă. Răspunsul nu este războiul, răspunsul este fraternitatea. Aceasta este o provocare pentru Irak, dar nu numai: e o provocare pentru atâtea regiuni în conflict și, în cele din urmă, este o provocare pentru lumea întreagă: fraternitatea. Vom fi capabili să facem fraternitate între noi, să facem o cultură de frați? Sau vom continua cu logica începută de Cain, cu războiul? Fraternitatea, frățietatea».

Papa a evidențiat, în acest sens, rugăciunea înălțată de creștini, musulmani și reprezentanți ai altor religii în antica cetate Ur a Caldeilor, unde patriarhul biblic Abraham a primit chemarea lui Dumnezeu în urmă cu aproximativ patru mii de ani. ”Abraham este părinte în credință pentru că a ascultat de glasul lui Dumnezeu care i-a făgăduit o descendență, a lăsat toate și a pornit la drum. Dumnezeu este credincios promisiunilor sale, El călăuzește și astăzi pașii noștri de pace, călăuzește pașii celui care merge pe pământ cu privirea îndreptată spre cer”.

Un mesaj de fraternitate, a continuat pontiful, a fost lansat, totodată, de la Mosul și Qaraqosh, în apropiere de ruinele cetății antice Ninive, unde ocupația militanților grupării Stat Islamic a provocat exodul a mii și mii de locuitori, printre care creștini și yazidi. Populația rămasă caută cu greu să reconstruiască un viitor, iar papa a adresat aici un apel către refugiați: ”Voi ați lăsat totul, ca Abraham. Dar ca el, păstrați credința și speranța, fiți țesători de prietenie și frățietate acolo unde sunteți și, dacă puteți, întoarceți-vă!”.

Un mesaj de fraternitate a venit și din cele două Sfinte Liturghii, celebrate la Bagdad și la Erbil (Irbil). ”Speranța lui Abraham și a descendenței sale”, a amintit papa, ”s-a împlinit în misterul pe care l-am celebrat, în Isus, Fiul pe care Dumnezeu Tatăl nu l-a cruțat, dar l-a dăruit pentru mântuirea tuturor: El, prin moartea și învierea sa, ne-a deschis calea către țara făgăduită, către viața nouă unde lacrimile sunt șterse, rănile vindecate, frații reconciliați”.

Papa a spus la finalul catehezei că este necesar a-L preamări pe Dumnezeu pentru această ”vizită istorică” și a înălța rugăciuni pentru Irak și Orientul Mijlociu. ”Dumnezeu, care este pace”, a încheiat pontiful, ”să dăruiască un viitor de fraternitate Irakului, Orientului Mijlociu și lumii întregi!”.

La saluturile în italiană, papa a îndemnat credincioșii ca, urmând itinerarul Postului Mare, să se lase călăuziți de lucrarea Spiritului Sfânt, ”care ne conduce pe urmele lui Cristos către Ierusalim, unde va îndeplini misiunea sa răscumpărătoare”. La nelipsitul salut adresat bătrânilor, tinerilor, bolnavilor și soților recent căsătoriți, papa a spus că invocă harul dumnezeiesc asupra fiecăruia pentru ca, în tinerețe, în suferință sau în iubirea conjugală reciprocă” să ajungă la bucuria Paștelui, întăriți de drumul de convertire și pocăință pe care îl trăim în acest timp”.

Audiența generală s-a încheiat cu rugăciunea ”Tatăl Nostru”, urmată de binecuvântarea apostolică a papei, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.



Sursa:vaticannews.va/ro