Stare de încordare maximă în Ucraina după ce preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut şi a primit aprobarea Consiliului Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului, pentru trimiterea de trupe ruse în Ucraina până la normalizarea situaţiei. Camera superioară a cerut în acelaşi timp ca ambasadorul Statelor Unite ale Americii să fie rechemat în patrie.
Între timp, liderii de la Kiev denunţă o „invazie armată” din partea Rusiei iar preşedintele interimar ucrainean, Olexander Turcinov, a decretat mobilizarea generală a armatei pentru a consolida apărarea centralelor nucleare, aeroporturilor şi punctelor strategice.
În ultimele zile Papa Francisc a lansat mai multe apeluri la dialog şi încetarea oricărei violenţe în Ucraina. Să ascultăm apelul Papei de la audienţa generală de miercuri 19 februarie: "Urmăresc cu îngrijorare evenimentele din aceste zile de la Kiev. Asigur poporul ucrainean de apropierea mea şi mă rog pentru victimele violenţelor, pentru familiile lor şi pentru cei răniţi. Îndemn toate părţile să înceteze orice fel de violenţă şi să caute concordia şi pacea ţării".
Câteva zile mai târziu, la consistoriul extraordinar din Vatican, Papa Francisc a transmis un mesaj solidaritate şi apropiere creştină faţă de credincioşii catolici de ambele rituri din Ucraina „care în aceste zile trec printr-o mare suferinţă şi au de înfruntat numeroase greutăţi”.
Duminică, 2 martie, la rugăciunea „Angelus”, după ce tensiunile de la Kiev au dus la îndepărtarea preşedintelui Ianukovici şi la internaţionalizarea crizei ucrainene, Papa Francisc a făcut un nou apel la dreptate, reconciliere şi pace: „Dragi Fraţi şi Surori, vă cer să vă rugaţi în continuare pentru Ucraina, care trece printr-o situaţie delicată. În timp ce îmi exprim speranţa ca toate componentele ţării să lucreze la depăşirea neînţelegerilor şi să construiască împreună viitorul naţiunii, adresez Comunităţii internaţionale un stăruitor apel pentru a sprijini orice iniţiativă în favoarea dialogului şi a concordiei”. (...) „În această săptămână vom începe Postul Mare, drumul Poporului lui Dumnezeu spre Paşti, un drum de convertire, de luptă împotriva răului cu armele rugăciunii, postului şi milostivirii. Omenirea are nevoie de dreptate, reconciliere şi pace, şi le va obţine numai dacă se întoarce din toată inima la Dumnezeu, care este izvorul lor. Să intrăm în Postul Mare în spirit de solidaritate fraternă faţă de cei care, în aceste timpuri, sunt mai încercaţi de sărăcie şi de conflicte violente”.
Sursa:ro.radiovaticana.va