În data de 14 februarie 2021 s-au împlinit 200 de ani de la trecerea la veșnicie a marelui corifeu Petru Maior (14 februarie 1821 - 14 februarie 2021). Cu acest prilej, Arhieparhia Greco-Catolică de Alba Iulia și Făgăraș în colaborare cu Facultatea de Teologie Greco-Catolică - Departamentul Blaj, au organizat în ziua de duminică 14 februarie a.c. o videoconferință online.
La început, Preasfințitul Cristian Crișan, Episcop auxiliar, a adresat un cuvânt de salut din partea Preafericitului Părinte Lucian Cardinal Mureșan și a subliniat importanța contribuției personalității clericului greco-catolic Petru Maior - prin acțiunea sa iluministă și pastorală - la devenirea culturii românești.
Conf. univ. dr. Laura Stanciu de la Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, specialist cu contribuții fundamentale în conturarea profilului lui Petru Maior sub oricare dintre aspecte: ca om, ca istoric, ca preot greco-catolic și predicator, ca iluminist al Școlii Ardelene, a prezentat prelegerea Petru Maior - corifeu iluminist al Școlii Ardelene și preot al Bisericii Greco-Catolice, reliefând evoluția personală a dezvoltării „omului cu atitudine”, a „influencer-ului”, a formatorului de opinie Petru Maior care a intuit deschiderile pe care națiunea română urma să le fructifice în devenirea sa de pe atunci europeană.
Următorul punct al întâlnirii a fost constituit de conferința pr. dr. Florin Gheorghiu, director al Muzeului Arhiepiscopiei Majore, care a abordat problematica referitoare la faimoasele Predici ale lui Petru Maior, atât de actuale, incisive, cu impact și răsfrângeri asupra vieții religioase, sociale, de familie și intelectuale a românilor. Petru Maior a fost un preot apropiat de enoriașii lui și care a ars de râvnă pentru conaționalii săi atât în lucrările lui savante, precum și în cele omiletice, de predici.
În încheiere, Episcopul Cristian a remarcat faptul că activitatea lui Petru Maior, implicat în viața religioasă și socială a vremii lui, este un etalon pentru activitatea oricărui paroh și protopop; a mulțumit conferențiarilor și tuturor participanților care, participând la omagierea lui Petru Maior, au dovedit că au conștiința identității actuale care are la temelie valori ale trecutului.
În condiții obișnuite, acest moment comemorativ bicentenar ar fi trebuit marcat printr-un simpozion. Însă, din cauza pandemiei actuale, evenimentul s-a desfășurat online, modalitate în care fizic participanții au fost departe la zeci și sute de km unii față de alții, dar sufletește au fost împreună. Partea tehnică a fost asigurată de domnul Claudiu Nicușan, directorul Radio Blaj TV Online. Întâlnirea s-a încheiat în ambianța creată de troparul și condacul Fericiților Episcopi Martiri Greco-Catolici, intonate de seminariștii teologi de la Blaj.
pr. dr. Anton Rus
Facultatea de Teologie Greco-Catolică, Blaj