Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Să mergem la Isus așa cum suntem, cu durerile și speranțele noastre

 
Să mergem la Isus așa cum suntem, cu durerile și speranțele noastre
  • 14 Feb 2021
  • 1673

Duminică, 14 februarie 2021, papa Francisc a condus rugăciunea ”Îngerul Domnului” de la fereastra apartamentului pontifical, rugăciunea fiind recitată împreună cu romanii și pelerinii prezenți la amiază în Piața San Pietro. Pontiful a prezentat o amplă meditație la evanghelia duminicii după ritul roman sau latin cu vindecarea unui lepros (cf. Marcu 1,40-45). La saluturile finale, papa și-a exprimat gratitudinea pentru eforturile Columbiei în favoarea migranților din Venezuela, a menționat sărbătoarea liturgică a Sfinților Ciril și Metodiu, co-patronii Europei, și a transmis o urare și o binecuvântare pentru logodnici și îndrăgostiți de ziua Sfântului Valentin, episcop și martir.

Cu o meditație despre evanghelia duminicii după ritul roman sau latin (cf. Marcu 1,40-45), despre vindecarea unui lepros, papa Francisc a condus de la fereastra apartamentului pontifical, pentru a doua duminică la rând, rugăciunea ”Îngerul Domnului”, la care au luat parte câteva sute de romani și pelerini prezenți la amiază în Piața San Pietro.

Remarcând ”întâlnirea dintre Isus și un om bolnav de lepră”, papa a amintit că, potrivit Legii mozaice, ”leproșii erau considerați impuri” și ”trebuiau să rămână în afara localităților”. Cu alte cuvinte, ”erau excluși de la orice relație umană, socială și religioasă”. Isus, în schimb, îl lasă pe acel om bolnav să se apropie, și, cuprins de milostivire, își întinde mâna spre el și îl vindecă.

Papa Francisc: «Isus realizează, astfel, Vestea cea bună pe care o anunță: Dumnezeu s-a apropiat de viața noastră, simte compasiune pentru sorții omenirii rănite și vine să abată orice barieră care ne împiedică să trăim relația cu El, cu ceilalți și cu noi înșine».

În pagina evanghelică despre vindecarea leprosului, a continuat papa Francisc, putem vedea două ”încălcări ale normelor”: pe de o parte, leprosul care se apropie de Isus, iar pe de alta, Isus care, cuprins de milă, îl atinge ca să-l vindece. Prima încălcare, așadar, este făcută de omul bolnav de lepră. În ciuda prescripțiilor legale, acesta iese din izolare și vine la Isus. ”Boala lui era considerată o pedeapsă a lui Dumnezeu, dar în Isus, el poate să vadă un alt chip al lui Dumnezeu: nu pe Dumnezeu care pedepsește, ci pe Tatăl milostivirii și al iubirii, care ne eliberează de păcat și nu ne exclude niciodată de la îndurarea sa. Omul acela poate să iasă, astfel, din izolare pentru că în Isus îl găsește pe Dumnezeu care împarte durerea lui. Atitudinea lui Isus îl atrage, îl mână să iasă din ale sale și să-I încredințeze întreaga lui viață dureroasă”.

A doua încălcare a normelor o face Isus. ”În timp ce Legea interzicea atingerea celor leproși, El este cuprins de milă, își întinde mâna și îl atinge ca să-l vindece. Nu se limitează la cuvinte, ci îl atinge. A atinge cu iubire înseamnă a stabili o relație, a intra în comuniune, a se implica în viața celuilalt până la a-i împărtăși rănile. Prin gestul acesta, Isus arată că Dumnezeu nu este indiferent, nu păstrează distanța de siguranță, dimpotrivă, se apropie cu milă și atinge viața noastră personală ca să o vindece”.

Papa Francisc: «Frați și surori, chiar și astăzi în lume mulți frați ai noștri suferă din cauza acestei boli sau a altor boli și condiții la care, din nefericire, este asociată o prejudecată socială. Dar fiecăruia dintre noi i se poate întâmpla să experimenteze răni, eșecuri, suferințe, egoisme care ne închid față de Dumnezeu și de ceilalți. În fața acestor lucruri, Isus ne vestește că Dumnezeu nu este o idee sau o doctrină abstractă, dar Cel care se contaminează cu umanitatea noastră rănită și nu-i este teamă să vină în contact cu rănile noastre».

Deseori, a spus mai departe papa Francisc, ”pentru a respecta regulile bunei reputații și ale obiceiurilor sociale, reducem la tăcere durerea sau ne punem măștile care o camuflează. Pentru a salva calculul egoismului nostru sau legile interioare ale fricilor noastre, nu ne implicăm prea mult în suferințele celorlalți. Să-i cerem, în schimb, Domnului harul de a trăi aceste două încălcări din Evanghelie. Pe a leprosului, ca să avem curajul de a ieși din izolarea noastră și, în loc să rămânem acolo ca să ne plângem de milă sau să deplorăm falimentele noastre, să mergem la Isus așa cum suntem. Apoi, încălcarea lui Isus: o iubire care merge dincolo de convenții, care depășește prejudecățile și teama de a ne amesteca cu viața celuilalt”.

”Să ne însoțească pe acest drum Fecioara Maria”, a încheiat papa Francisc, ”pe care acum o invocăm la rugăciunea Angelus”.

După rugăciunea ”Îngerul Domnului”, papa a elogiat eforturile celor care ajută migranții, în special demersurile Columbiei în favoarea migranților venezuelani, și a menționat sărbătoarea liturgică, marcată anual în 14 februarie, a sfinților Ciril și Metodiu, co-patroni ai Europei. În comemorarea liturgică a Sfântului episcop și martir Valentin, a spus pontiful, nu poate să lipsească ”un gând și o urare pentru logodnici, pentru cei îndrăgostiți: îi însoțesc cu rugăciunea mea și îi binecuvântez”. În fine, vorbind despre faptul că miercurea viitoare începe Postul Mare, după ritul roman sau latin, papa a spus că acesta ”va fi un timp prielnic pentru a da un sens de credință și de speranță crizei pe care o trăim”.

Rugăciunea ”Angelus” s-a încheiat cu binecuvântarea apostolică a papei Francisc, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.

 

 



Sursa:vaticannews.va/ro