În data de 8 februarie a fiecărui an se marchează Ziua de rugăciune împotriva traficului de fiinţe umane. Iniţiativa a luat startul în 2015 şi este condusă de "Thalita Kum", reţeaua internaţională a vieţii consacrate împotriva traficului de persoane. Ziua internaţională de rugăciune şi reflecţie împotriva traficului de persoane se desfăşoară sub forma unui maraton de rugăciune on-line care va traversa în streaming live diferite zone ale planetei.
Tema aleasă pentru 2021 este "Economia fără trafic de persoane", cea de-a VII-a ediţie punând în centrul atenţiei una dintre principalele cauze ale traficului de persoane: modelul economic dominant, ale cărui limite şi contradicţii sunt exacerbate de pandemia de Covid-19.
La fiecare două minute, un băiat sau o fată ajunge victimă a exploatării sexuale. Este una dintre cifrele unui fenomen care, în ultimii 30 de ani, a afectat peste 30 de milioane de copii. Însă numerele sunt în creştere, cifra afacerilor ilegale privind acest fenomen fiind în jur de 150 de miliarde de dolari pe an.
Papa Francisc a spus că traficul de fiinţe umane este "cea mai extinsă sclavie" a secolului al XXI-lea. Tot din dorinţa Sfântului Părinte, începând din anul 2015 se marchează anual Ziua mondială de rugăciune şi reflecţie împotriva traficului de persoane. Evenimentul are loc în comemorarea liturgică a sfintei Bakhita, care a cunoscut suferinţa cauzată de sclavie.