Duminică, 31 ianuarie 2021, papa Francisc a condus rugăciunea ”Îngerul Domnului” în biblioteca Palatului Apostolic din Cetatea Vaticanului. În alocuțiunea sa, pontiful a vorbit despre pagina Evangheliei proclamată în această duminică după ritul roman sau latin și a pus accentul pe două aspecte: învățătura cu totul specială a lui Isus și pe puterea sa de vindecare. La saluturile finale, papa a anunțat înființarea Zilei mondiale a bunicilor și a persoanelor în vârstă, a menționat Ziua internațională a leprei și a transmis un salut călduros copiilor din Acțiunea Catolică.
Învățătura lui Isus și puterea sa de vindecare au fost în centrul alocuțiunii prezentată de papa Francisc la rugăciunea ”Îngerul Domnului”, recitată duminică la amiază împreună cu un mic grup de colaboratori în biblioteca Palatului Apostolic din Cetatea Vaticanului.
În alocuțiunea sa, papa a făcut un comentariu la pagina Evangheliei proclamată în această duminică după ritul roman sau latin în care evanghelistul Marcu vorbește despre primii pași din viața publică a lui Isus.
Bogată în conținut și semnificație, pagina saluturilor finale, când papa a anunțat, printre altele, înființarea unei Zile mondiale a bunicilor și a persoanelor în vârstă, de marcat anual în cea de-a patra duminică a lunii iulie, în contextul sărbătorii liturgice a Sfinților Ioachim și Ana, bunicii lui Isus după trup.
Evanghelia acestei duminici (Marcu 1,21-28) prezintă, de fapt, o zi tipică pentru slujirea lui Isus. În acest caz este vorba de ziua de sâmbătă, dedicată odihnei și rugăciunii. În sinagoga din Cafarnaum, Isus citește Scriptura și face un comentariu, iar cei prezenți se simt atrași de modul său de a vorbi: ”el dovedește o autoritate diferită față de cărturari”. Mai mult, Isus își revelează puterea și prin intermediul faptelor, alungând duhul cel rău dintr-o persoană (vv. 23-26).
Se văd aici, a spus mai departe pontiful, cele două elemente caracteristice pentru activitatea lui Isus: predicarea și lucrarea taumaturgică de vindecător. Ambele aspecte sunt prezente în pagina evangheliei proclamată în această duminică, dar este evidențiată mai mult latura predicării. Exorcismul este prezentat ca o confirmare a autorității speciale a lui Isus și a învățăturii sale. Spre deosebire de cărturarii care repetau tradiții precedent și legile transmise, Isus predică cu o autoritate proprie, ca unul care are o învățătură pe care o dă de la sine.
Papa Francisc: «Învățătura lui Isus are aceeași autoritate a lui Dumnezeu care vorbește. Într-adevăr, printr-o simplă poruncă îl eliberează pe cel posedat de Cel rău și îl vindecă. Cuvântul său lucrează ceea ce spune pentru că El este profetul de pe urmă, mai mult, este Cuvântul însuși al lui Dumnezeu care s-a făcut om. De aceea, El vorbește cu o autoritate divină».
Al doilea aspect, referitor la vindecări, arată că predicarea lui Cristos este îndreptată spre învingerea răului prezent în om și în lume. ”Cuvântul său este îndreptat direct împotriva împărăției Satanei, îl pune în criză și îl face să dea înapoi, îl obligă să iasă din lume”, a subliniat pontiful. Într-adevăr, pagina Evangheliei ne spune că omul posedat, odată ce a ajuns la el porunca Domnului, este eliberat și transformat într-o nouă persoană. Mai mult, predicare lui Isus aparține unei logici opuse lumii și Celui rău: ”cuvintele sale se revelează drept răsturnare a unei ordini greșite a lucrurilor”. Demonul prezent în cel posedat strigă, într-adevăr, la apropierea lui Isus: ”Ce ai cu noi, Isus din Nazaret? Ai venit să ne distrugi?” (v. 24). Asemenea cuvinte, a remarcat mai departe papa, arată diferența totală dintre Isus și Satana: ”ei sunt pe planuri cu totul diferite, între ei nu este nimic în comun, fiind unul opusul celuilalt”.
Papa Francisc: «Isus, cu autoritate, care atrage prin autoritatea sa oamenii, dar și profetul care eliberează, profetul făgăduit care este Fiul lui Dumnezeu care vindecă. Să ascultăm și noi cuvintele lui Isus, care au autoritate: întotdeauna, să nu uităm! Purtați în buzunar sau în geantă o mică Evanghelie ca să o citiți în timpul zilei, ca să ascultați acel cuvânt cu autoritate al lui Isus. Apoi, cu toții avem probleme, cu toții avem păcate, cu toții avem boli spirituale. Să-i cerem lui Isus: ”Isuse, tu ești profetul, Fiul lui Dumnezeu, cel care a fost promis ca să ne vindece. Vindecă-mă!” Să-i cerem lui Isus vindecare, de păcatele noastre, de relele noastre».
”Fecioara Maria”, a încheiat papa alocuțiunea sa de la rugăciunea Angelus, ”a păstrat întotdeauna în inima ei cuvintele și faptele lui Isus și L-a urmat cu o disponibilitate și fidelitate deplină. Să ne ajute și pe noi să-L ascultăm și să-L urmăm pentru a experimenta în viața noastră semnele mântuirii sale!”.
Pagina saluturilor finale a început cu un anunț important: înființarea Zilei mondiale a bunicilor și a persoanelor în vârstă:
Papa Francisc: «Dragi frați și surori, în 2 februarie vom celebra sărbătoarea Prezentării lui Isus la Templu, când Simeon și Ana, amândoi în vârstă, iluminați de Duhul Sfânt, l-au recunoscut în Isus pe Mesia. Duhul Sfânt trezește și în zilele noastre în cei în vârstă gânduri și cuvinte de înțelepciune: glasul lor este prețios pentru că acesta cântă lauda lui Dumnezeu și păstrează rădăcinile popoarelor. Ei ne amintesc că bătrânețea este un dar și că bunicii sunt inelul de legătură dintre diversele generații pentru a transmite tinerilor experiența de viață și de credință. Bunicii, de atât de multe ori sunt uitați și noi uităm bogăția de a păstra rădăcinile și de a transmite. De aceea, am hotărât să înființez Ziua mondială a bunicilor și a persoanelor în vârstă, care se va marca în toată Biserica în fiecare an în cea de-a patra duminică a lunii iulie în apropierea celebrării liturgice a Sfinților Ioachim și Ana, bunicii lui Isus. Este important ca bunicii să se întâlnească cu nepoții și ca nepoții să se întâlnească cu bunicii pentru că, după cum spune profetul Ioel, bunicii în fața nepoților vor avea vise, vor avea speranțe, iar tinerii vor prinde putere de la bunici, vor merge mai departe, vor proroci. Chiar pe 2 februarie este sărbătoarea întâlnirii bunicilor cu nepoții».
Al doilea aspect al saluturilor finale a avut în vedere Ziua mondială a bolnavilor de lepră, care a început să fie marcată cu peste 60 de ani în urmă de Raoul Follereau și este susținută în mod special de asociațiile care se inspiră din opera sa umanitară.
Papa Francisc: «Îmi exprima apropierea față de cei care suferă din cauza acestei boli. Transmit o încurajare misionarilor, operatorilor sanitari și voluntarilor angajați în slujirea lor. Pandemia a confirmat cât este de necesar a tutela dreptul la sănătate pentru persoanele mai fragile. Îmi exprim urarea ca responsabilii națiunilor să-și unească eforturile pentru a se îngriji de bolnavii de morbul lui Hansen și pentru incluziunea lor socială».
În fine, papa a salutat cu afecțiune copiii din asociația ”Acțiunea Catolică” din dieceza Romeicare au venit alături de Sanctitatea Sa în această duminică, dar și pe cei care s-au adunat respectând normele sanitare în parohii ori s-au conectat on-line cu ocazia inițiativei ”Caravana păcii”. Înainte ca unul dintre copii să citească un mesaj special cu această ocazie, papa a adus un elogiu organizatorilor – părinți, educatori și preoții asistenți - care, în ciuda situației sanitare au susținut această ”inițiativă foarte frumoasă”. De obicei, a amintit pontiful, copiii care veneau cu această ocazie lângă el pentru rugăciunea ”Angelus” aduceau baloane pe care le lansau în aer de la fereastră, ”dar astăzi suntem închiși aici, înăuntru, și nu se poate face. Dar anul viitor o veți face fără îndoială”, a încheiat pontiful.
Rugăciunea ”Angelus” s-a încheiat cu binecuvântarea apostolică a papei Francisc, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.
Cetatea Vaticanului – Adrian Dancă