Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore și Preasfinția Sa Cristian, Episcop Auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș au celebrat astăzi, 24 ianuarie 2021, în Duminica a XXXI-a după Rusalii Sfintele Liturghii Arhierești din Catedrala Blajului, cu începere de la ora 08:45, respectiv ora 10.00.
Evanghelia de azi, a subliniat Preasfinția Sa Claudiu, încearcă să ne aducă aminte un adevăr de credință, că suntem cu adevărat fii a lui Dumnezeu dar că fiecare dintre noi suntem păcătoși iertați, și de aceea nu avem dreptul să privim la cei de lângă noi, ca și fariseul, și nici să zicem: „Doamne îți mulțumesc că eu nu sunt ca și cel de lângă mine”. Toți suntem creați din aceeași materie, doar că harul lui Dumnezeu ne ține aproape de El. Libertatea noastră este în fiecare clipă în desfășurare, și de acea atunci când ne simțim aproape de Dumnezeu, nu trebuie să ne simțim siguri pe noi ci doar să-i mulțumim Domnului pentru harul Lui. Iar când ne simțim departe de Dumnezeu din cauza păcatului, să nu disperăm ci să ne amintim că harul Lui ne poate mântui.
Evenimentul istorisit în Evanghelia de astăzi de Luca, ne este detaliat și de Apostolul Matei, doar că în Evanghelia după Matei apar doi orbi, tocmai pentru a ne aduce aminte că unul este cel din relatare și al doilea suntem noi. Despre acest orb ni se spune că era la margine de drum, deci nu este „pe cale”, aude vorbindu-se despre Isus și chiar dacă unii încearcă să-l facă să tacă, el strigă tot mai tare „Fiul lui David, fie-Ți milă de mine!”. Iar când ceilalți încearcă să-l convingă că deranjează, Isus îl aude.
În încheierea predicii, Episcopul Curiei a amintit că Sfânta Scriptură ne invită să ne vedem așa cum suntem, să nu ne lăsăm prinși de iluzii, și în ciuda problemelor și a lipsurilor noastre să strigăm cerându-I ajutorul.
Preasfinția Sa Cristian a evidențiat în cadrul celei de-a doua celebrări că rolul fiecăruia dintre noi și al întregii Biserici este de a le spune celor marginalizați, precum orbul din Evanghelie, că pe lângă fiecare trece Isus Nazarineanul. Evanghelistul Luca relatează că lângă Ierihon un om orb cerșea; acesta nu cerșea doar mâncare ci cerșea un cuvânt bun, cerșea să fie luat în seamă și să fie considerat la adevărata sa demnitate. Sunt mulți astfel de oameni în zilele noastre, persoane care au nevoie să audă că Isus este prezent în viața lor, în Ierihonul lor.
Ruga pe care orbul din Evanghelia de astăzi o adresează lui Isus este o rugăciune pe care acesta o adresează cuiva pe care nu-L poate vedea, cuiva despre care doar a auzit, dar în care își pune toată speranța. Exact așa facem și noi: credem în mărturia pe care apostolii ne-au transmis-o despre Isus, și pe care noi o recunoaștem ca fiind adevărată. În drumul către Domnul trebuie să privim spre El cu încredere, să nu ne lăsăm abătuți de cei care ne îndeamnă să tăcem fiindcă deranjăm, ci dimpotrivă, să ne îndreptăm ochii spre Isus, împlinitorul existenței noastre.
La final, a fost oficiată în prezența călugărițelor Congregației Surorilor Maicii Domnului din Blaj, o slujbă de pomenire în amintirea Mitropolitului dr. Vasile Suciu, fondatorul Congregației care în acest an își serbează Centenarul.
Biroul Arhieparhial de Presă