Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Papa Francisc: În ziua de pe urmă vom fi judecați după iubire

 
Papa Francisc: În ziua de pe urmă vom fi judecați după iubire
  • 23 Noi 2020
  • 1806

”Paradoxul creștin este că Judecătorul [universal] nu asumă o regalitate înfricoșătoare, dar este un păstor plin de blândețe și milostivire”: a spus papa Francisc, duminică 22 noiembrie 2020, la rugăciunea ”Îngerul Domnului” recitată împreună cu romanii și pelerinii prezenți la amiază în Piața San Pietro.

În cursul dimineții, papa a celebrat Sfânta Liturghie a duminicii – ultima a anului liturgic după ritul roman sau latin – și a înmânat Crucea Zilelor mondiale ale tineretului unei delegații diecezane din Lisabona, gazda următoarei ediții internaționale, în 2023, a acestei îndrăgite Zile a tineretului. Cu aceeași ocazie, papa a spus că edițiile diecezane ale Zilei mondiale a tineretului nu se vor mai marca în Duminica Floriilor, ca până acum, ci, începând din 2021, în Duminica ”Cristos, rege”.

În alocuțiunea de la rugăciunea ”Îngerul Domnului”, papa a subliniat că liturgia acestei solemnități îndreaptă atenția spre Cristos, ”Alfa și Omega” – începutul și împlinirea istoriei - dar pune accentul pe ”Omega”, pe țelul final. ”Sensul istoriei se înțelege având mereu înaintea ochilor punctul ei culminant: sfârșitul ei este și țelul ei”. Acest adevăr este evidențiat de evanghelia duminicii prin parabola judecății universale: Isus, pe care oamenii stau să-l condamne, este în realitate judecătorul suprem. ”Prin moartea și învierea sa, Isus se va arăta drept Stăpânul istoriei, Regele universului, Judecătorul tuturor. Dar paradoxul creștin este că Judecătorul nu asumă o regalitate înfricoșătoare, ci este un păstor plin de blândețe și milostivire”. Într-adevăr, parabola judecății finale se folosește de imaginea păstorului, făcând referință la profețiile lui Ezechiel (cf. 34,1-10), care s-au împlinit în Isus Cristos, ”păstorul cel bun” (Ioan 10,11.14).
Papa Francisc: «În pagina Evangheliei de astăzi, Isus se identifică nu numai cu regele-păstor, dar și cu oile pierdute, cu frații mai mici și nevoiași. El arată astfel criteriul judecății, care va fi luat pe baza iubirii concrete dăruită sau negată acestor persoane, pentru că El însuși, judecătorul, este prezent în fiecare dintre ele. Isus afirmă: ”Adevăr vă spun: tot ceea ce ați făcut (sau nu ați făcut) unuia singur dintre frații mei mai mici, mie mi-ați făcut (sau nu mi-ați făcut)” (cf. vv. 40.45). Vom fi judecați după iubire. Nu după sentiment, nu, ci după fapte, după compasiunea care devine apropiere și ajutor plin de grijă».

Așadar, a reluat papa, «la sfârșitul lumii, Domnul va aduna turma sa și o va face nu doar din partea păstorului, dar și din partea oilor cu care El s-a identificat. Și ne va întreba: ”Ai fost într-un anumit fel păstor ca mine? Ai fost păstor pentru mine, care eram prezent în acei oameni aflați în nevoie sau ai fost indiferent?” Frați și surori, să ne ferim de logica indiferenței, de ceea ce ne vine în minte pe loc. Când ne uităm în altă parte atunci când vedem o problemă. Să ne amintim de parabola Bunului samaritean. Eu voi fi judecat după acest lucru: după cum m-am apropiat, după cum am privit. Isus este prezent în cei nevoiași. Aceasta este logica. Isus să ne învețe această logică, logica proximității, a apropierii de El, cu iubire, în persoana celor mai suferinzi».

La finalul alocuțiunii, papa a cerut ajutorul Fecioarei Maria pentru a învăța că a domni înseamnă a sluji. ”Ridicată în cer, Fecioara Maria a primit de la Fiul ei coroana regală pentru că l-a urmat cu credincioșie pe calea iubirii. Să învățăm de la ea a intra încă de acum în Împărăția lui Dumnezeu prin poarta slujirii umile și generoase”, a încheiat papa Francisc.

La saluturile finale, papa a amintit populațiile din regiunile italiene Campania și Basilicata la 40 de ani de la un cutremur care avut epicentrul în regiunea Irpinia, remarcând că ”rănile acelui eveniment dramatic încă nu sunt cu totul vindecate”. Apoi, un cuvânt special pentru cei afectați de contextul pandemiei:
Papa Francisc: «Adresez un salut special familiilor care în această perioadă întâmpină dificultăți mai mari. În această privință, gândiți-vă la numeroasele familii care sunt în dificultate în acest moment pentru că nu au de lucru, au pierdut locul de muncă, au unul sau doi fii... Uneori, cu un pic de rușine, nu lasă de înțeles acest lucru. Dar fiți voi cei care să mergeți să căutați unde există necesitate. Unde este Isus, unde Isus este în nevoie. Faceți acest lucru!»

Rugăciunea ”Îngerul Domnului” s-a încheiat cu binecuvântarea apostolică a papei, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.



Sursa:vaticannews.va/ro