Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Interzicerea Liturghiilor: episcopii francezi atacă decizia la Curtea Constituțională

 
Interzicerea Liturghiilor: episcopii francezi atacă decizia la Curtea Constituțională
  • 03 Noi 2020
  • 3178

După ce guvernul francez a anunțat o altă perioadă de izolare (confinare) cu suspendarea Liturghiilor în prezența credincioșilor, cel puțin până la 1 decembrie, Arhiepiscopul Eric de Moulins-Beaufort, președintele Conferinței Episcopilor din Franța (CEF) a anunțat că va înainta un referat Consiliului de Stat (Curții Constituționale) pentru a denunța un atac asupra libertății de cult, cerând să se permită reluarea serviciilor religioase publice.

 

Episcopii Franței se luptă pentru reluarea celebrărilor liturgice. Arhiepiscopul de Reims și președintele Conferinței Episcopilor Francezi (CEF), Mons. Éric de Moulins-Beaufort a anunțat luni, 2 noiembrie, după consultarea tuturor episcopilor din Franța adunați în Adunarea Plenară, că urmează să înainteze un referat la Consiliul de Stat prin care se cere respectarea libertății. Într-adevăr, potrivit episcopatului francez, „decretul nr. 2020-1310 din 29 octombrie 2020 care prevede măsurile generale necesare pentru a face față epidemiei de covid-19 în cadrul stării de urgență sanitară, încalcă libertatea religioasă care este una dintre libertățile fundamentale din țară”.

Episcopii Franței consideră „disproporționată interdicția de a celebra Liturghia și alte sacramente în comunitate”. Menționând, pe bună dreptate, că pentru credincioși „aceste celebrări sunt vitale pentru că sunt o întâlnire cu Domnul și cu frații lor” și că rămân „total mobilizați împotriva epidemiei și respectă toate instrucțiunile de sănătate care sunt în țară de la început”.

„Ca și în martie, logica guvernului a fost să permită doar acele activități considerate „esențiale”. Dar acest lucru ridică o reală dificultate, deoarece această noțiune de activitate „esențială”  este eminamente subiectivă (și nu legală)”, a afirmat avocatul Jean-Baptiste Chevalier în urmă cu câteva zile pentru Aleteia. „Deși este evident „ esențial” să poți continua să mănânci, putem considera cu adevărat că ar fi mai puțin esențial să participi la un serviciu religios decât să-ți scoți la plimbare câinele, decât să-ți cumperi un telefon mobil nou sau să participi la o demonstrație? În primăvară, am văzut că alte state nu au adoptat aceeași strategie și au permis slujbele religioase în grupuri mai mici."

 

Traducere: ACC



Sursa:aleteia.org