Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 5
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Beatificat, în SUA, părintele Michael McGivney, fondatorul ordinului ”Cavalerii lui Columb”

 
Beatificat, în SUA, părintele Michael McGivney, fondatorul ordinului ”Cavalerii lui Columb”
  • 02 Noi 2020
  • 1562

După minunea vindecării unui copil înainte de naștere, sâmbătă, 31 octombrie 2020, la Hartford, în Statele Unite ale Americii, a fost beatificat părintele Mihai McGivney, fondatorul ordinului ”Cavalerii lui Columb”. Născut în 1852 într-o familie de imigranți irlandezi, a murit în 1890 lăsând în urmă o impresionantă operă de asistență economică și socială a imigranților și a tinerilor. Este amintit anual în calendar pe 14 august, ziua trecerii sale la Domnul.

A avut loc sâmbătă, 31 octombrie a.c., în catedrala ”Sf. Iosif” din Hartford (Connecticut), în Statele Unite ale Americii, beatificarea părintelui Mihai McGivney, fondatorul ordinului ”Cavalerii lui Columb” (1852-1890). Noul Fericit al Bisericii s-a născut într-o familie de imigranți irlandezi cu 13 copii, din care șase au murit la vârstă fragedă, și a lucrat în copilărie la o fabrică de linguri. După formarea sacerdotală, a fost sfințit preot în catedrala din Baltimore în 1877.

A început misiunea sa pastorală în ziua de Crăciun a anului 1877 ca paroh al săracei comunități ”Sf. Maria” din orașul New Haven. Aici, vechea biserică de lemn, incendiată, a lăsat locul unei noi biserici de piatră, fapt care a dezlănțuit aspre polemici și proteste alimentate de prejudecățile anti-catolice. Cotidianul New York Times, de exemplu, scria în 1879 ”Cum poate o stradă aristocratică să fie pătată de o biserică romano-catolică”. Episodul a marcat profund viața tânărului preot McGivney și stă la baza vastei opere de apostolat social și cultural pe care a lăsat-o posterității: asociația care a devenit apoi ordinul ”Cavalerii lui Columb”. Denumirea intenționa să scoată în evidență ereditatea catolică lăsată Americii de Columb și să consolideze cauza libertăților civile ale catolicilor americani, care deseori ajungeau victimă a prejudecăților.

Prin numeroasele domenii de activitate ale ordinului Cavalerii lui Columb, părintele McGivney căuta o cale prin care să întărească credința catolică, în special în rândul tinerilor, și să susțină nevoile financiare ale familiilor încercate de boli și de moartea unuia dintre părinți. A înființat, printre altele, o asociație de combatere a alcoolismului, frecvent în rândul muncitorilor și al celor marginalizați.

Cu o sănătate șubredă din cauza sărăciei în care a copilărit, dar și a condițiilor grele din fabrica în care a muncit în adolescență, părintele Mihai McGivney a murit în 14 august 1890 la Thomaston (Connecticut). Avea 38 de ani.

Cauza de beatificare a început în 1997, iar papa Benedict al XVI-lea l-a proclamat Venerabil în 2008. La finele lunii mai a anului curent, papa Francisc a aprobat decretul în care se recunoaște oficial un miracol atribuit mijlocirii neobositului și generosului preot american. Este vorba de o minune primită în 2015 de o familie care a cerut ajutorul său în beneficiul copilului pe cale de a se naște, vindecat în mod inexplicabil în sânul matern de o malformație care-i punea viața în pericol.

Fericitul Mihai McGivney este amintit anual în calendarul catolic pe 14 august.



Sursa:vaticannews.va/ro