Durerea papei Francisc legată de atacul terorist islamist de la Nisa a fost exprimată prin două mesaje. Primul, semnat de cardinalul secretar de stat, Pietro Parolin, este adresat episcopului de Nisa, mons. André Marceau. În mesaj, Sfântul Părinte condamnă "în modul cel mai energic" astfel de "acte violente de teroare", asigurând comunitatea catolică din Franţa şi întreg poporul francez de apropierea sa, îndemnând totodată la unitate.
Precedent mesajului papei Francisc, răspunzând la întrebările jurnaliştilor, directorul Sălii de Presă a Sfântului Scaun, Matteo Bruni, a vorbit despre "un moment de durere într-un timp al confuziei", reiterând că "terorismul şi violenţa nu pot fi nicicând acceptate", cu atât mai mult atunci când cruzimea seamănă "moartea într-un loc al iubirii şi al mângâierii, precum Casa Domnului".
Mattea Bruni a amintit speranţa papei Francisc privind încetarea violenţei şi revenirea la a ne privi unii pe alţii ca fraţi şi surori, nu ca duşmani. Într-un mesaj al pontifului, postat pe contul de Twitter @Pontifex, "iubitul popor francez" este îndemnat "să reacţioneze prin bine la rău".
În urma atentatului, comunitatea catolică din Franţa şi-a exprimat – prin reprezentanţii săi – profunda tristeţe dar şi hotărârea de a reacţiona, precum creştinii, la cele întâmplate, mai ales prin rugăciune şi mărturie creştină. Păstorii sufleteşti ai catolicilor din Franţa îşi exprimă durerea pentru victime şi nu ascund sentimentele de teamă ale credincioşilor legate de acte de terorism în biserici, teamă care se adaugă la îngrijorarea constantă privind pandemia de coronavirus. Însă, prelaţii francezi evidenţiază că modul de a reacţiona al Bisericii este dintotdeauna deschiderea faţă de toţi, rugăciunea şi continuarea mărturiei de credinţă prin propria viaţă.