Perioada examinată de Anuarul Statistic al Bisericii, 2013 – 2018, se referă la primii cinci ani din pontificatul papei Francisc. La nivel planetar, numărul catolicilor botezaţi a crescut de la un miliard 254 de milioane la un miliard 329 de milioane, înregistrându-se o creştere de 6%. Comparând aceste date cu creşterea populaţiei în întreaga lume, care a trecut de la şapte miliarde şi 94 milioane la 7 miliarde şi 496 de milioane, se observă că prezenţa catolicilor a crescut uşor (de la 17.68% la 17.73%).
Analiza geografică a variaţiilor din perioada examinată arată o creştere semnificativă de aproximativ 18% a catolicilor din Africa care corespunde creşterii, cu 15%, a populaţiei. Totodată, creşterea numărului catolicilor evidenţiază eficienţa activităţii pastorale în ţările africane.
Şi pe continentul american s-a înregistrat o creştere de 4,6% a numărului catolicilor, în vreme ce populaţia a crescut cu 4,4%. În Asia, creşterea numărului de catolici comparativ cu creşterea populaţiei este şi mai evidentă – 7,6% faţă de 4,4%.
Aceste date contrastează cu situaţia în Europa, unde s-a înregistrat un declin de 0,4% al catolicilor, în vreme ce populaţia a crescut uşor, cu 0,2%.
Datele referitoare la Oceania, informează despre o creştere semnificativă a catolicilor comparativ cu creşterea numărului locuitorilor: 9,6% faţă de 8,1%.
La sfârşitul anului 2018, prezenţa catolicilor variază în mod radical de la un continent la altul: în America, catolicii reprezintă 63,7% din populaţie; în Europa, 39,7%, în vreme ce în Asia este de doar 3,3% . Dacă la nivel planetar situaţia numerică este aproape constantă, în Africa şi în America tendinţa este de creştere lentă, în vreme ce în Asia, numărul aparent limitat al catolicilor trebuie raportat la preponderenţa demografică a Asiei.