Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Nu putem pretinde iertare de la Dumnezeu dacă nu iertăm la rândul nostru

 
Nu putem pretinde iertare de la Dumnezeu dacă nu iertăm la rândul nostru
  • 14 Sep 2020
  • 1820

”Isus ne îndeamnă să ne deschidem cu curaj la puterea iertării, pentru că în viața nu toate se rezolvă prin justiție”: a spus papa Francisc în alocuțiunea rugăciunii ”Îngerul Domnului”, pe care a recitat-o duminică, 13 septembrie 2020, împreună cu romanii și pelerinii prezenți la amiază în Piața San Pietro.

Prezentând un amplu comentariu la evanghelia duminicii (Matei 18,21-35), cu parabola ”regelui milostiv”, papa a remarcat că de două ori este preluată această rugăminte: «Ai răbdare cu mine și-ți voi restitui totul» (vv. 26 și 29). Prima dată, rugămintea este rostită de slujitorul care era dator la stăpânul său cu ”o sumă enormă”: zece mii de talanți. ”Astăzi ar fi vorba de milioane și milioane de euro”. A doua oară, este repetată de un alt slujitor la același stăpân: acesta era dator, la rândul său, dar nu față de stăpân, ci față de același servitor care avea o datorie enormă. Iar datoria celui de-al doilea servitor era foarte mică în comparație cu datoria celuilalt, poate echivalentul unui salariu pe o săptămână.

Papa Francisc: ”Inima parabolei este indulgența pe care stăpânul o arată față de slujitorul cu datoria mai mare. Evanghelistul subliniază că «stăpânului i s-a făcut milă – să nu uităm niciodată de acest cuvânt, care este tipic pentru Isus, lui i s-a făcut întotdeauna milă - de acel servitor, l-a lăsat să plece și i-a iertat datoria» (v. 27). Așadar, la o datorie uriașă, o iertare uriașă! Dar acel slujitor, imediat după aceasta, se dovedește necruțător cu tovarășul său, care îi datora o sumă modestă. Nu-l ascultă, se mânie împotriva lui și îl aruncă la închisoare până când nu va plăti datoria (v. 30), acea mică datorie Stăpânul află de acest lucru și, indignat, îl cheamă pe slujitorul rău și îl condamnă (vv. 32-34). Eu am iertat atât de mult, iar tu nu ești în stare să ierți atât de puțin?”.

În această parabolă, a reluat pontiful, găsim două atitudini diferite: una arată atitudinea lui Dumnezeu, pe care pagina evangheliei îl prezintă sub aparențele regelui, iar cealaltă exprimă atitudinea omului. ”În atitudinea dumnezeiască, justiția este impregnată de milostivire, în timp ce atitudinea omenească se limitează la justiție”.

Papa Francisc: ”Isus ne îndeamnă să ne deschidem cu curaj la puterea iertării, pentru că în viață nu toate se rezolvă prin justiție. Este nevoie de acea iubire milostivă, care stă și la baza răspunsului pe care Domnul îl dă la întrebarea lui Petru înainte de această parabolă: «Doamne, de câte ori să-l iert pe fratele meu care greşeşte împotriva mea? De şapte ori?» (v. 21). Isus îi răspunde: «Nu-ţi spun până la şapte ori, ci până la şaptezeci de ori şapte (v. 22)». În limbajul simbolic al Bibliei, aceasta înseamnă că noi suntem chemați să iertăm întotdeauna!”

”Câtă suferință, câte sfâșieri lăuntrice, câte războaie ar putea fi evitate dacă iertarea și milostivirea ar fi stilul vieții noastre”, a spus în continuare papa Francisc. ”Chiar în familie, da, chiar în familie. Câte familii dezbinate care nu știu să se ierte unii pe alții, câți frați și surori au această ranchiună în inima lor”. E necesar, a subliniat pontiful, ”să aplicăm iubirea milostivă în toate relațiile omenești: între soți, între părinți și fii, în sânul comunităților noastre, în Biserică, chiar în societate și în politică”.

”Astăzi, dimineață, în timp ce săvârșeam Sfânta Liturghie, m-am oprit. Am fost impresionat de o frază din prima lectură, din cartea Înțelepciunii lui Ben Sirah. Fraza spune următoarele: Amintește-ți de sfârșitul tău și încetează să mai urăști!” Ce frază frumoasă! Gândește-te la sfârșitul tău! Gândește-te că vei fi într-un sicriu și vei duce cu tine ura până acolo. Gândește-te la sfârșit, încetează să mai urăști! Încetează ranchiuna. Să ne gândim la această frază, atât de mișcătoare: ”Adu-ți aminte de sfârșit și încetează să urăști!”. Nu este ușor să iertăm. În momentele de liniște, unul spune: ”Da, dar cutare sau cutare mi-a făcut atâtea, dar și eu am făcut atâtea. Mai bine să iert ca să fiu iertat”. Dar apoi, ranchiuna se întoarce, ca o muscă care deranjează vara, vine și iar vine. A ierta nu este un lucru doar de moment, este un lucru continuu împotriva ranchiunei, a acestei dușmănii care revine. Să ne gândim la sfârșit și să încetăm a urî”.

Papa Francisc: ”Parabola de astăzi ne ajută să captăm în plinătate semnificația acelei fraze pe care o recităm în rugăciunea Tatăl Nostru: ”Și ne iartă nouă greșelile noastre precum și noi iertăm greșiților noștri” (Matei 6,12). Aceste cuvinte conțin un adevăr decisiv. Nu putem pretinde pentru noi iertarea lui Dumnezeu, dacă, la rândul nostru, nu acordăm iertare aproapelui nostru. Este o condiție: gândește-te la sfârșit, la iertarea lui Dumnezeu și încetează să urăști; alungă ranchiuna, acea muscă ce deranjează și revine iar și iar. Dacă nu ne străduim să iertăm și să iubim, nici noi nu vom fi iertați și iubiți”.

La finalul alocuțiunii sale, papa a invocat mijlocirea de mamă a Maicii lui Dumnezeu: ”Ea să ne ajute să ne dăm seama de cât de mult suntem datori față de Dumnezeu, și să ne amintim aceasta întotdeauna, astfel încât să avem inima deschisă la milostivire și bunătate”.

La saluturile finale, papa a amintit de situația dramatică a refugiaților de pe insula Lesbos după recentul incendiu din tabăra Moira, de vastele proteste care au loc în aceste săptămâni în diferite țări și de colecta pentru Țara Sfântă care se face în această duminică.

Migranții din Lesbos

«Dragi frați și surori, zilele trecute, o serie de incendii a devastat tabăra de refugiați din Moria, pe insula Lesbos, lăsând mii de persoane fără un acoperiș, care și așa era șubred. Este încă vie pentru mine amintirea vizitei efectuată acolo și a apelului lansat împreună cu patriarhul ecumenic Bartolomeu și cu arhiepiscopul Hieronymos al Atenei de a asigura o primire umană și demnă femeilor și bărbaților migranți, refugiaților, celor care caută azil în Europa. Îmi exprim solidaritatea și apropierea față de toate victimele acestor fapte dramatice».

Proteste: apel către manifestanți și liderii politici

«În aceste săptămâni se asistă, în lumea largă, în multe părți, la numeroase manifestații populare de protest, care exprimă nemulțumirea crescândă a societății civile în fața situațiilor politice și sociale deosebit de critice. În timp ce îndemn demonstranții să-și facă simțite instanțele într-o formă pașnică, fără a ceda la tentația agresivității și a violenței, fac apel la toți cei care au răspunderi publice și de guvern să asculte vocea concetățenilor și să vină în întâmpinarea aspirațiilor juste ale acestora, asigurând respectarea deplină a drepturilor omului și a libertăților civile. Invit, în fine, comunitățile bisericești care trăiesc în aceste contexte sub conducerea păstorilor lor să se activeze în favoarea dialogului, întotdeauna în favoarea dialogului și în favoarea reconcilierii – am vorbit de iertare, de împăcare».

Colecta pentru Țara Sfântă

«Din cauza situației de pandemie, anul acesta tradiționala colectă pentru Țara Sfântă a fost transferată din Vinerea Sfântă în această zi, vigilia sărbătorii Înălțării Sfintei Cruci. În actualul context, această colectă este mai mult ca oricând un semn de speranță și de apropiere solidară față de creștinii care locuiesc în țara unde Dumnezeu s-a făcut trup, a murit și a înviat pentru noi. Să efectuăm astăzi un pelerinaj spiritual, ”in spiritu”, cu imaginația, cu inima, la Ierusalim, unde, după cum spune Psalmul, sunt izvoarele noastre, și să facem un gest de generozitate pentru acele comunități».

Rugăciunea ”Îngerul Domnului” s-a încheiat cu binecuvântarea apostolică a papei Francisc, invocată duminică în Piața San Pietro, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.



Sursa:vaticannews.va/ro