Alegeţi mereu calea încredinţării în mâinile Domnului, a îndemnat Pontiful la Sfânta Liturghie celebrată luni, 3 februarie 2014, în capela casei Sfânta Marta.
Sfântul Părinte a reflectat asupra primei lecturi, luată din Cartea a doua a lui Samuel, în care se istoriseşte fuga regelui David după ce este trădat de către propriul fiu – Absalom – care reuşeşte să atragă de partea sa şi inimile israeliţilor. Suveranul Pontif pune în lumină reacţia regelui David în faţa trădării de către propriul fiu: David alege să-şi cruţe poporul şi Cetatea Ierusalimului.
„Pentru a se apăra, David nu se foloseşte nici de Dumnezeu şi nici de propriul popor, aceasta înseamnă iubire din partea unui rege faţă de propriul popor. După cum ştim din istorie, David era un rege păcătos dar era foarte ataşat de Dumnezeu şi de propriul popor şi nu se folosea nici de Dumnezeu şi nici de propriul popor pentru a se apăra. În momentele întunecate ale vieţii se poate întâmpla ca în disperare unul să încerce să se apere cum poate, folosindu-se chiar de Dumnezeu şi de lume. Însă, David nu face acest lucru. Dimpotrivă, prima sa atitudine este de a nu se folosi de Dumnezeu şi de poporul său”.
Din alegerea regelui David de a fugi, iese la iveală cel de-al doilea comportament: al penitenţei. El „urcă plângând Muntele Măslinilor, cu faţa acoperită şi desculţ; tot poporul care îl însoţea avea faţa acoperită şi urca plângând. „Poate că în acele momente David se gândea în inima sa la multe lucruri triste, la multe păcate săvârşite, la faptul că propriul fiu îl trădează” dar recunoaşte că nu este un sfânt şi alege penitenţa, a explicat Pontiful.
„Urcarea pe multe a regelui David ne face să ne gândim la urcarea pe munte a lui Isus, şi El îndurerat, desculţ, suind pe munte sub greutatea crucii, cu acea atitudine penitenţială. Tot astfel face şi David care nu caută să se justifice ci, în mod realist, vrea să salveze arca lui Dumnezeu, propriul popor şi alege să se căiască.
În încheiere, Papa a pus accentul pe o a treia caracteristică a comportamentului regelui David în acele momente de mare restrişte şi de grea încercare: el se încredinţează lui Dumnezeu. „Să-i cerem Domnului să ne insufle aceste atitudini în momentele de beznă ale vieţii”, ne-a îndemnat Papa Francisc la finalul omiliei Sfintei Liturghii celebrate luni, 3 februarie , în capela Casei Sfânta Marta din Vatican.
Sursa:ro.radiovaticana.va