Papa Francisc și-a anunțat participarea la Ziua de rugăciune, post și caritate proclamată de Înaltul Comitet pentru Fraternitatea Umană pentru joi, 14 mai 2020. Toate religiile și tradițiile spirituale sunt invitate să înalțe în aceeași zi la Dumnezeu Creatorul, prin manifestări tipice propriei tradiții religioase, strigătul de ajutor împotriva pandemiei de Covid-19.
«Întrucât rugăciunea este o valoare universală, am primit propunerea Înaltului Comitet pentru Fraternitatea Umană pentru ca în 14 mai a.c., credincioșii de toate religiile să se unească spiritual într-o Zi de rugăciune, post și fapte de caritate, și să implore pentru ca Dumnezeu să ajute omenirea să depășească pandemia de Coronavirus. Amintiți-vă: 14 mai, toți credincioșii împreună, credincioși de diverse tradiții, pentru a ne ruga, a posti și a face fapte de caritate». Cu aceste cuvinte de la rugăciunea ”Regina Coeli” din 3 mai a.c, papa Francisc își exprima susținerea inițiativei prezentată de Înaltul Comitet pentru Fraternitatea Umană, organizație inter-religioasă înființată după ”Declarația de la Abu Dhabi”, de a invita toate religiile și tradițiile spirituale să se roage toți împreună la Dumnezeu pe 14 mai și să ceară ajutor pentru a învinge pandemia de Coronavirus.
Printr-un mesaj difuzat în 2 mai a.c., sub genericul ”Rugăciune pentru umanitate”, reprezentanții Înaltului Comitet pentru Fraternitatea Umană s-au adresat ”fraților noștri care cred în Dumnezeu Creatorul”, precum și ”fraților noștri în umanitate de pretutindeni”, cerându-le ca joi, 14 mai 2020, să se unească în rugăciune, post și fapte de milostenie ca să ceară ajutorul lui Dumnezeu în acest timp de pandemie. ”Lumea noastră”, se afirmă în apelul Înaltului Comitet, ”se confruntă astăzi cu un pericol grav care amenință viața a milioane de persoane pe toată planeta: răspândirea rapidă a coronavirusului (Covid-19)”. ”În timp ce confirmăm importanța rolului medicilor și al cercetării științifice în confruntarea cu această epidemie”, menționează organizatorii, ”să nu uităm să ne îndreptăm spre Dumnezeu Creatorul în această gravă criză”.
”Îndemnăm toți oamenii, din toată lumea”, se mai subliniază în mesaj, ”să se îndrepte spre Dumnezeu prin rugăciune, suplică, ținând post și făcând fapte de milostenie, precum și pe fiecare persoană, în orice parte a lumii, potrivit religiei, credinței și doctrinei sale, pentru ca Dumnezeu să elimine această epidemie, să ne salveze de acest chin, să ajute oamenii de știință să găsească un medicament care să o învingă și pentru ca El să elibereze lumea de urmările sanitare, economice și umanitare ale răspândirii acestei grave contagieri”.
În același timp, organizatorii ”invită toți liderii religioși și persoanele din lumea întreagă să răspundă la această invitație umanitară și să se adreseze lui Dumnezeu cu un singur glas pentru ca să ferească umanitatea, să o ajute să învingă pandemia, să-i redea siguranța, stabilitatea, sănătatea și prosperitatea, și, odată eliminată pandemia, să facă această lume mai umană și mai fraternă”.
Apelul la rugăciune a fost difuzat în limbile afgană, arabă, chineză, ebraică, engleză, franceză, germană, italiană, malaysiană, persană, spaniolă, swhaili, turcă și urdu.
Din Bangladesh, arhiepiscopul de Dacca, cardinalul Patrick D’Rozario, a îndemnat credincioșii să participe la inițiativele acestei Zile, unindu-se spiritual în rugăciune cu preoții lor și să facă fapte de caritate în beneficiul celor neajutorați. Într-o scrisoare preluată de agenția Ucanews, cardinalul a mulțumit credincioșilor catolici pentru ”credința, iubirea și speranța” dovedite în aceste săptămâni. ”Putem învinge această încercare a credinței punându-ne încrederea în Dumnezeu”, mai scrie prelatul catolic asiatic, îndemnând credincioșii să participe la Săptămâna Laudato Si, proclamată de arhidieceză în perioada 16-24 mai a.c., pentru a marca a cincea aniversare a enciclicei papei Francisc privind ocrotirea planetei, ”casa noastră comună”.
La rândul său, Conferința episcopală din Myanmar a transmis în 7 mai a.c. o scrisoare prin care invită credincioșii celor 16 dieceze ale țării să participe la Ziua de post, rugăciune și caritate din 14 mai 2020. Scrisoarea episcopatului, informează agenția Ucanews, a fost urmată de un apel adresat credincioșilor de președintele Conferinței episcopale, cardinalul Charles Bo – arhiepiscop de Yangon – care a îndemnat credincioșii arhidiecezei să se roage, să postească și să facă fapte de milostenie în timpul acestei Zile speciale ca să implore de la Dumnezeu sfârșitul pandemiei și al urmărilor nefaste asupra întregii omeniri.