Într-un mesaj video, papa Francisc imploră protecţia Preacuratei Fecioare Maria a Iubirii Divine în contextul situaţiei de urgenţă generată de noul Coronavirus. Mesajul video al pontifului va deschide Sfânta Liturghie celebrată miercuri, 11 martie a.c., la Sanctuarul Preacuratei Fecioare Maria a Iubirii Divine (Madonna del Divino Amore) în ziua de post şi rugăciune anunţată de cardinalul vicar Angelo De Donatis, care prezidează celebrarea euharistică.
Încredinţarea Romei, a Italiei şi a lumii protecţiei Maicii lui Dumnezeu ca semn de mântuire şi de speranţă în aceste zile de urgenţă sanitară. Acesta este gândul pe care papa Francisc îl exprimă într-un mesaj video cu prilejul Sfintei Liturghii în program miercuri, cu începere de la ora locală 17, la Sanctuarul Preacuratei Fecioare Maria a Iubirii Divine (Madonna del Divino Amore), amplasat pe una din colinele câmpiei romane.
Directorul Sălii de Presă a Sfântului Scaun, Matteo Bruni, a anunţat participarea spirituală a papei Francisc la rugăciunea înălţată Preacuratei Fecioare Maria, la picioarele căreia, în 1944, papa Pius al XII-lea şi romanii au implorat salvarea Romei în cursul retragerii trupelor naziste.
La 75 de ani de atunci, Roma şi întreaga Italie se confruntă cu o altă situaţie de urgenţă, de data aceasta invizibilă dar la fel de ameninţătoare. Şi de această dată, Preacurata Fecioară Maria a Iubirii Divine este o ancoră de salvare pentru Roma, pentru Italia şi pentru întreaga lume. Difuzarea Mesajului Sfântului Părinte este prevăzută la începutul Sfintei Liturghii transmisă în direct de TV2000 şi în modalitatea streaming pe pagina de facebook a Diecezei de Roma. Sfânta Liturghie se celebrează în absenţa credincioşilor, pentru a evita contagierea cu noul Coronavirus.
Într-o notă privind iniţiativa, Vicariatul de Roma informează că este prevăzută o colectă diecezană extraordinară care va fi oferită personalului sanitar aflat în prima linie în această perioadă de urgenţă.
Sanctuarul care o venerează pe Născătoarea de Dumnezeu cu titlul de Fecioara Divinei Iubiri exprimă legătura care o uneşte pe Fecioara Maria cu Spiritul Sfânt, de la primul moment al existenţei sale şi până la înălţarea sa".
De altfel, la rugăciunea "Îngerul Domnului" de duminică, 8 martie, recitată în biblioteca apartamentului papal din Palatul Apostolic, papa Francisc avea alături icoana Sfintei Fecioare a Divinei Iubiri care o înfăţişează pe Născătoarea de Dumnezeu ţinându-l în braţe pe Fiul Isus. Deasupra lor tronează Spiritul Sfânt, sub formă de porumbel.
Papa Francisc a fost în vizită pastorală la binecunoscutul Sanctuar roman în 2018, la 1 mai, în vreme ce Benedict al XVI-lea a inaugurat solemn luna mariană la acelaşi sanctuar, în data de 1 mai 2006.