În data de 2 martie, vor fi înlăturate sigiliile arhivelor Sfântului Scaun privind pontificatul papei Pius al XII-lea, din 1939 până în 1958, la baza acestei decizii aflându-se dorinţa de transparenţă, de deschidere şi de căutare a adevărului cu privire la cel mai lung pontificat din secolul al XX-lea, după cel al papei Ioan Paul al II-lea.
"Biserica abordează evaluarea cercetătorilor cu certitudinea înţelegerii acţiunilor sale." Astfel a spus cardinalul Josè Tolentino de Mendoça, arhivar şi bibliotecar al Sfintei Biserici Romane, în cadrul unei întâlnirii cu jurnaliştii, desfăşurată joi, 20 februarie a.c., la Sala de Presă a Sfântului Scaun, cu privire la deschiderea Arhivelor Sfântului Scaun privitoare la pontificatul papei Pius al XII-lea.
Arhivele sunt deschise cercetătorilor din întreaga lume
Deja peste 150 de cercetători din întreaga lume au solicitat accesul în vederea studierii arhivelor care vor fi deschise la 2 martie a.c. mons. Sergio Pagano, prefect al Arhivei Apostolice Vaticane, precizând că "au sosit cereri din lumea ebraică şi israeliană". Prelatul a explicat că noile documente la care cercetătorii vor putea avea acces sunt în măsură "să clarifice mai bine, să aprofundeze şi să contextualizeze diferite aspecte ale pontificatului".
Accesul la arhivele privitoare la Pius al XII-lea vor permite să se facă lumină nu doar asupra pontificatului papei Pius al XII-lea dar şi asupra paginilor de istorie marcate de război şi de dificila perioadă care a urmat celui de-al doilea conflict mondial. "Punând la dispoziţia cercetătorilor acest fond documentar Biserica urmează o linie de împărtăşire a informaţiilor cu lumea laică, fără excluderi în baza ideologiei, a credinţei sau a naţionalităţii. Toţi sunt bineveniţi". Astfel a subliniat cardinalul Josè Tolentino de Mendoça, arhivar şi bibliotecar al Sfintei Biserici Romane, la întâlnirea cu jurnaliştii privind deschiderea arhivei papei Pacelli.
Oprindu-se asupra semnificaţiei acestei decizii, cardinalul Josè Tolentino de Mendoça a evidenţiat valoarea acestei hotărâri la baza căreia se află dorinţa de transparenţă, de deschidere şi de căutare a adevărului cu privire la pontificatul papei Pius al XII-lea, fondul documentar referindu-se nu doar la eforturile papei Pacelli în favoarea persoanelor lovite de tragedia războiului, dar şi importanta operă de caritate promovată de pontif în acea perioadă şi prezenţa şi fidelitatea Bisericii lui Isus în timp şi istorie.