Dumnezeu plânge pentru noi atunci când ne îndepărtăm de El. Strigătul de durere a lui David pentru moartea sângeroasă a fiului său, care s-a întors împotriva lui, este profeţia despre iubirea lui Dumnezeu Tatăl pentru noi, o iubire dusă până la moartea lui Isus pe cruce. Astfel a subliniat papa Francisc în omilia Sfintei Liturghii celebrată marţi, 4 februarie a.c., în Capela Casei Sfânta Marta din Vatican, pontiful subliniind că Dumnezeu este Tată şi nu reneagă niciodată această paternitate.
Referindu-se la prima lectură luată din liturgia zilei, luată din cartea a doua a lui Samuel, capitolul 18, pontiful s-a oprit asupra figurii lui David care aşteaptă veşti de pe front şi, când află despre moartea în luptă a fiului Absalom, regele David s-a cutremurat şi, urcând în camera de deasupra porţii, a plâns. Iar cei care erau cu el s-au minunat de o astfel de reacţie.
Papa Francisc: «De ce plângi? El îţi era potrivnic, te-a renegat, a renegat paternitatea ta, te-a insultat, te-a persecutat: ar trebui mai curând să sărbătoreşti, să faci o sărbătoare pentru că ai învins. Însă David spune doar: "Fiul meu Absalom! Fiul meu, fiul meu Absalom!. Şi plânge. Plânsul lui David este un fapt istoric, dar şi o profeţie. Ne arată cum este inima lui Dumnezeu şi cum se comportă Dumnezeu cu noi atunci când ne îndepărtăm de El; ce atitudine are Dumnezeu faţă de noi atunci când ne distrugem singuri din cauza păcatului, când suntem dezorientaţi şi rătăciţi. Dumnezeu este Tată şi nu reneagă niciodată această paternitate, spunând: "Fiul meu, fiul meu".»
Reflectând asupra frazei: "De m-ar fi dat pe mine la moarte în locul tău! Absalom, fiul meu, fiul meu!", pontiful a explicat că aceste cuvinte sunt profetice şi, în Dumnezeu, devin realitate:
Papa Francisc: «Este atât de mare iubirea paternă a lui Dumnezeu faţă de noi încât moare în locul nostru. Dumnezeu s-a făcut om şi a murit pentru noi. Când ne uităm la Isus răstignit să ne gândim la cuvintele [regelui David] "De m-ar fi dat pe mine la moarte în locul tău!" Şi auzim vocea Tatălui care, prin Fiul, ne spune: "Fiul meu, Fiul meu". Dumnezeu nu-şi negociază paternitatea.»
«În momentele dificile din viaţa – pe care le trăim cu toţii – în momentele de păcat, în momentele de îndepărtare de Dumnezeu, ne va face bine să auzim în inima noastră vocea care ne spune: "Fiul meu, fiica mea, ce faci? Te rog, nu te ucide, Eu am murit în locul tău"». Cu aceste cuvinte şi-a încheiat pontiful omilia, amintind că Isus a plâns uitându-se spre Ierusalim. "Isus plânge pentru ca noi să-i îngăduim să ne iubească", a mai spus papa Francisc îndemnându-ne ca în momentele de ispitire, în momentele de păcat, în momentele în care ne îndepărtăm de Dumnezeu să încercăm să auzim această voce: "Fiul meu, fiica mea, de ce?"