Sfântul Părinte s-a întâlnit cu membrii Comisiei Teologice Internaţionale, la împlinirea a 50 de ani de la fondare, audienţa fiind acordată vineri, 29 noiembrie, în Sala Consistoriului, din Palatul Apostolic.
Amintind că această comisie a fost inaugurată de sfântul Paul al VI-lea, ca rod al Conciliului Vatican al II-lea, "pentru a crea o nouă punte între teologie şi magisteriu", papa Francisc a evidenţiat contribuţia eficientă adusă în acest scop de eminenţi teologi care au făcut parte din Comisia Teologică Internaţională.
Papa Francisc: «Activitatea şi modul în care aceasta a fost desfăşurată corespund intenţiei care – în urmă cu 50 de ani – a condus la naşterea acestei Comisii. La sugestia primei adunări a Sinodului episcopilor, sfântul Paul al VI-lea a dorit să prelungească rodnica colaborare dintre magisteriu şi teologi care marcase reuniunile conciliare. Dorea totodată ca diversitatea culturilor şi a experienţelor ecleziale să îmbogăţească misiunea încredinţată de Sfântul Scaun Congregaţiei pentru Doctrina Bisericii.»
Evidenţiind misiunea de "mediatori între credinţă şi culturi", avută de membrii Comisiei, pontiful a reliefat totodată participarea lor la misiunea esenţială a Bisericii: evanghelizarea.
Papa Francisc: «Aveţi faţă de Evanghelie o misiune generatoare: sunteţi chemaţi să aduceţi la lumină Evanghelia. De fapt, vă dispuneţi în atitudine de ascultare a ceea ce Spiritul Sfânt spune azi Bisericii în diferitele culturi pentru a pune în lumină aspecte tot mai noi ale misterului infinit al lui Cristos, "în care sunt ascunse toate comorile înţelepciunii şi ale cunoaşterii" (Col 2,3).»
Referindu-se la prezent, pontiful a spus că "după 50 de ani de muncă intensă există încă un lung drum de parcurs astfel încât Comisia să răspundă pe deplin vocaţiei sale de a fi model şi stimulent pentru cei care doresc să se dedice teologiei". «Pentru că numai o teologie minunată, care conţine suflul Evangheliei şi nu se mulţumeşte doar cu a fi funcţională, atrage», a evidenţiat Sfântul Părinte, explicând că, pentru a face o teologie bună nu trebuie nicicând uitate două dimensiuni care-i sunt constitutive: viaţa spirituală şi a doua, viaţa ecclezială, mai exact rugăciunea smerită şi constantă şi simţirea în Biserică şi cu Biserica.
«Reînnoiesc sentimentele mele de gratitudine pentru ceea ce faceţi şi pentru modul în care o faceţi», a spus papa Francisc în încheierea discursului, formulând speranţa ca – ajutaţi de Maica Domnului, "Scaun al Înţelepciunii" – membrii Comisiei Teologice Internaţionale să-şi continue cu bucurie misiunea.