Alocuțiunea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, susținută în cadrul ceremoniei de înmânare a Medaliei Comemorative „Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului” și a Medaliei aniversare „Centenarul Marii Uniri”
Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut joi, 28 noiembrie a.c., la Palatul Cotroceni, o alocuțiune în cadrul ceremoniei de înmânare a Medaliei Comemorative „Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului” și a Medaliei aniversare „Centenarul Marii Uniri”.
În cadrul evenimentului Medalia aniversară a „Centenarului Marii Unirii” a fost oferită și Parohiei Greco-Catolice Bădăcin, în persoana părintelui Cristian Borz.
Vă prezentăm în continuare textul alocuțiunii:
Domnule Prim-ministru,
Domnule ministru al apărării naționale,
Domnilor generali, comandanţi de unităţi şi mari unităţi,
Doamnelor şi domnilor conducători de instituţii din domeniul culturii, patrimoniului arhivistic şi cultivării memoriei eroilor,
Doamnelor şi domnilor,
Prin conferirea Medaliilor „Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului” îmi doresc să exprim recunoştinţa statului român pentru sacrificiul înfăptuit de generația Marii Uniri pe câmpul de luptă al Războiului de reîntregire.
În acelaşi timp, Medalia aniversară „Centenarul Marii Uniri” este expresia gratitudinii noastre pentru personalitățile fondatoare ale modernității României întregite.
Instituțiile militare şi civile pe care le reprezentați, în numele cărora ați primit medaliile Centenarului, sunt păstrătoarele memoriei eroilor şi ale faptelor de acum un secol, care luminează patrimoniul nostru național.
Vă felicit că vă îndepliniți cu cinste această responsabilitate!
Doamnelor şi domnilor,
În urmă cu câteva zile, s-au împlinit 100 de ani de la primele alegeri parlamentare desfășurate în conformitate cu principiile votului universal.
Deși femeile erau în continuare excluse, scrutinul din noiembrie 1919 a arătat un important progres al democrației în România, precum și faptul că statul român, respectând promisiunile făcute în timpul grelei campanii din 1917, s-a înscris pe un nou curs politic, de factură europeană.
Astăzi, 28 noiembrie, se împlinesc 101 ani de la Unirea Bucovinei cu România. Pe jertfele de acum un secol s-a clădit nu doar o Românie mai mare, a tuturor românilor, ci și o patrie care să-i unească pe toți cei care au dorit o țară mai bună și mai dreaptă, fără discriminări ori privilegii.
Să ne amintim spusele marelui om politic Iuliu Maniu, care pe Câmpul lui Horea de la Alba Iulia vedea Marea Unire drept oportunitatea de „a înstăpâni pentru totdeauna o adevărată democrație și o deplină dreptate socială!”.
Doamnelor și domnilor,
Centenarul României înseamnă mai mult decât comemorarea eroilor sau aniversarea unor date istorice. Sacrificiile și evenimentele pe care le cinstim și-au avut izvorul în viziunea elitelor pentru o Românie de factură occidentală și s-au hrănit din speranța oamenilor într-o societate incluzivă.
Acest proiect de țară, încă de la început deopotrivă un act patriotic și un angajament european, își păstrează caracterul său fondator și rolul de a inspira generațiile de astăzi.
Instituțiile pe care le reprezentați sunt depozitarele mărturiilor unui trecut glorios, dar și ale unui mesaj care nu și-a pierdut actualitatea: noi, uniți, suntem capabili de a ne croi o altă soartă, demnă şi binemeritată în Europa şi în lume!
Înmânându-vă primele distincții ale Centenarului, vă îndemn să le onorați întărind acest mesaj! Aveți datoria să-l purtați pe mai departe, viu și actual, și să contribuiți la împlinirea sa!
Vă felicit!
Sursa: https://www.presidency.ro/ www.egco.ro