Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Documentarul „Șapte martori pentru Mica Romă” premiat la Festivalul de Film de la Gdynia, Polonia

 
Documentarul „Șapte martori pentru Mica Romă” premiat la Festivalul de Film de la Gdynia, Polonia
  • 02 Oct 2019
  • 2643

Documentarul Anei Boariu, „Șapte martori pentru Mica Romă”, premiat la Festivalul de Film „Nesupuși – Neînfrânți – Osândiți” de la Gdynia 2019

 

În zilele de 26-29 sep. 2019 a avut loc la Gdynia, în Polonia, a XI-a ediție Festivalului de Film„Nesupuși – Neînfrânți – Osândiți”. 

https://festiwalnnw.pl/author/admin/

Festivalul este deschis în mod special filmelor documentare cu o tematică legată de istoria luptei pentru libertate, împotriva totalitarismelor comunist și nazist, prezentând relatări și mărturii despre curaj și jertfă, eroi și martiri, dar și despre călăi. Au loc vizionări de filme, dezbateri, expoziții, concerte, activități pentru copii.

Anul acesta festivalul s-a bucurat de înaltul patronaj al Președintelui Poloniei, Andrzej Duda.

Sâmbătă, 28 sep. 2019, în cadrul festivalului a fost prezentat filmul regizoarei Ana Boariu Șapte martori pentru Mica Romă”, despre jertfa vieții celor șapte episcopi ai Bisericii Române Greco-Catolice pentru credință.

După vizionare, a avut loc o dezbatere sub titlul „Martirii comunismului”, la care, din România, a participat Anca Cernea, alături de alți invitați din Polonia și din alte țări central și est-europene. 

Filmul Anei Boariu a fost distins cu Premiul Special al Platformei pentru Memorie și Conștiință Europeană, pentru cel mai bun film documentar descriind soarta victimelor totalitarismului

Luând cuvântul din partea juriului, la ceremonia de premiere în cadrul Galei de închidere a Festivalului, Dr. Łukasz Kamiński, fost Președinte al Institutului Memoriei Naționale (IPN), a adus un elogiu deosebit de călduros filmului realizat de Ana Boariu.

Festivalul „Nesupuși – Neînfrânți – Osândiți” se bucură de un prestigiu din ce în ce mai mare în Polonia. Anul acesta a oferit o foarte bună ocazie pentru publicul polonez, dar și pentru participanții din alte țări, să afle despre cei șapte martiri beatificați de curând, despre Biserica și țara noastră. Filmul, și în general, participarea românească, au fost primite cu căldură și interes. 

 

Anca-Maria Cernea